Съвети за справяне с вируса на мозайка в зелето

Съвети за справяне с вируса на мозайка в зелето

Повечето от нас са запознати с обичайните градински врагове. Листните въшки са често срещана гледка и кой не се е сблъсквал с гъбични проблеми от време на време?

Но вие не чувате толкова много за мозаечните вируси – особено когато става въпрос за някои капусти, като зеле.

Истината е, че мозаечните вируси са наистина често срещани. До 10 процента от зелето са заразени с това заболяване. Това е едно от най-разрушителните вирусни заболявания на търговските зеленчуци.

Така че, ако все още не сте се сблъсквали с този проблем, има вероятност да го направите в някакъв момент.

Вертикално изображение отблизо на ред зеле, растящо в градината с капчици вода върху листата.  В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Проблемът с тези патогени е, че няма известно лечение. Най-доброто, което можете да направите, е да предотвратите тяхното завладяване на първо място и това ръководство ще ви помогне.

Ето какво можете да очаквате:

Нетърпеливи да защитите скъпоценното си зеле? Тогава нека се задълбочим!

Какво представлява вирусът на зелевата мозайка?

Преди да започнем да се справяме с вирусите на мозайка в зелето, едно уточнение: няма болест, известна като „вирус на зелевата мозайка“.

Мозаечните вируси, които могат да засегнат зелето, са вирус на мозайка от ряпа (TuMV), вирус на мозайка от краставици (CMV) и вирус на мозайка от карфиол (CaMV).

Тези патогени засягат Brassicas, включително зеле, къдраво зеле, горчица и брюкселско зеле. TuMV може също да повлияе на тютюна и неговите роднини. CMV може да зарази нощниците и множество други зеленчуци.

Всичко това причинява множество неприятни симптоми, които варират от грозни до направо разрушителни. Те могат да намалят добивите и се разпространяват доста лесно.

TuMV е част от семейството на вирусите Potyviridae, което, ако сте изучавали вирусите си, знаете, че това е потивирус или категория специфични за растенията патогени, които се разпространяват от листни въшки.

CaMV е част от семейство Caulimoviridae. CMV е част от семейството на Cucumovirus. Листните въшки ги разпространяват и растенията също служат като домакини на тези видове.

Тъй като тези болести се разпространяват предимно от листни въшки, контролът на тези често срещани вредители е от ключово значение. Разсадът е особено застрашен, тъй като симптомите са по-лоши при младите растения.

Идентификация на вируса на мозайка от карфиол

Чудите се как ще изглежда вашето растение, ако е заразено с CaMV?

Често срещан е закъснял растеж, както и жълто и тъмнозелено петна по листата. Може да видите бледозелени листа, със или без полупрозрачни вени.

Вертикално изображение отблизо на капуста, страдаща от мозаечен вирус на ряпа, изобразена на тъмен фон.
Снимка чрез Alamy.

Той също така причинява израстъци, подобни на брадавици по вените и/или долната страна на листата, а по външните листа се образуват малки черни петна. Тези петна често се бъркат с черен пипер или черно петно.

Идентификация на вируса на мозайка от краставици

CMV заразява стотици разновидности на растенията, предимно капустни растения.

Когато растенията са засегнати, ще видите забавен растеж, особено ако растението е заразено, когато е младо. Листата могат да пожълтяват или да покажат петна от светло и тъмно зелено.

Хоризонтално изображение отблизо на вируса на краставица мозайка върху листата на растение краставица.
Вирус на мозайка от краставици. Снимка от DieterO, Wikimedia Commons.

В допълнение към Brassicas, това заболяване засяга нощни сенници като чушки и домати, както и маруля, целина, и ендивия.

Идентификация на вируса на мозайка от ряпа

Този тип е по-често срещан в зелето, отколкото CaMV. Когато вашето зеле е заразено, може да започнете да виждате, че се образуват мъртви петна по външната част на листата. След това тези петна започват да се развиват и в интериора.

Петната приличат на пръстеновидно петно, което означава, че имат сива или кафява вътрешност и жълт ореол – всъщност това е причината тази болест понякога да се нарича зелево петно. Те в крайна сметка стават черни.

Хоризонтално изображение отблизо на зелева глава, заразена с вирус на мозайка от ряпа, изобразена на фон с мек фокус.
Снимка от Михал Манас, Wikimedia Commons, чрез CC BY-SA.

Листата също могат да развият пъстър модел, с петна от жълто, светлозелено и тъмнозелено.

Заразените листа могат да умрат и да паднат от растението.

Още по-лошо е, че може да не знаете, че вашите растения имат този проблем, докато не поставите големите си красиви глави в студената изба или хладилника и след това се върнете по-късно, за да ги нарежете за вечеря.

Вътрешните листа ще бъдат пълни с дупки и петна и може да са изгнили.

Тежестта и симптомите на заболяването зависят от времето на инфекцията. Ако млад разсад или трансплантация са заразени, растението може да закъснее и добивите драстично намалени.

Зелето, което е заразено по-късно в периода на растеж, обикновено е слабо засегнато, като се развиват само петна и някои петна, но без намаляване на общия размер на растението.

Съвети за контрол

За разлика от някои други зеленчукови вируси, видовете мозайка не се разпространяват чрез семена, така че справянето с нашествия от насекоми е най-добрият наличен метод за контрол.

Тъй като листните въшки са най-честият преносител за разпространението на тези болести, трябва да направите каквото можете, за да ги държите далеч от вашите растения.

Ако ти си борейки се с листни въшки, имаме ръководство които могат да ви помогнат да предотвратите заразяване с тези често срещани вредители.

Вертикално изображение в близък план на колония от листни въшки, заразяващи зелево растение.

Въпреки това, имайте предвид, че елиминирането не е ефективен метод за контрол, тъй като листните въшки носят вируса в устата си и всичко, което е необходимо, е една хапка, за да разпространите болестта.

Има два вида листни въшки, които предпочитат Brassicas пред други растения. Това са зелевата листна въшка (Brevicoryne brassicae) и ряпата листна въшка (Lipaphis erysimi).

Въпреки това, тези болести могат да се разпространяват от близо 100 вида листни въшки, така че има вероятност, ако видите един от тези сапсуйци на вашето растение, той може да е носител.

Повечето листни въшки се размножават и виреят в сухо и топло време, така че това заболяване има тенденция да се появява по-често, когато са налице тези условия.

Един метод, който може да опитате, е да засадите зърнени култури или горчица от външната страна на вашата градина. Това е известно като изрязване на капан.

Същите листни въшки, които разпространяват това заболяване, са привлечени от зърнени храни като пшеница, ечемик и овес, както и от горчица, така че вероятно първо ще се спрат на тези вкусни опции, вместо да продължат към вашите зелеви растения.

Друг сигурен метод за превенция на листни въшки е използването плаващи редови капаци за да предотвратите кацането им върху вашите растения.

Също така трябва да направите всичко възможно да предпазите плевелите от градината, тъй като те могат да служат като основен източник на инфекция.

Плевелите от семейство Brassica са особено обезпокоителни, тъй като могат да приютят вируса. Също така помага за ротация на културите всяка година или на всеки няколко години, така че растенията, които са домакин на тези болести, не присъстват постоянно в градината.

Болестта може да се разпространи и от инструменти, които сте използвали върху заразени растения, така че не забравяйте да почистите мистриите, ножиците и всичко друго, с което сте работили, като използвате смес 1:10 от белина с вода между всяко растение .

Всъщност, ако сте сигурни, че сте били в зона, заразена с мозайка, трябва да смените дрехите си, включително вашите обувки и ръкавици, преди да влезете в друга зона. Дъното на обувките ви също може да бъде дезинфекцирано.

Трябва също така да миете ръцете си (особено ако не използвате ръкавици) със сапун и гореща вода, когато преминавате от една част на вашата градина в друга.

Сега, ето лошите новини:

След като имате този проблем в градината си, не можете да направите нищо по въпроса. Ще трябва да издърпате растенията си и да ги изхвърлите. Не можете дори да ги поставите в купчината компост.

Въпреки че бихте могли да ги оставите в градината и да се надявате, че те процъфтяват достатъчно дълго, за да ви осигурят храна, вие рискувате да разпространите болестта не само върху много други растения във вашата градина, но и в градините на вашите съседи .

Не забравяйте, че тези патогени не засягат само зелето. Те могат да заразят всичко в Семейство Brassicaceae, както и тютюна и близките му.

Има малко добри новини. В случай, че се чудите, няма никакви доказателства, че яденето на растение, заразено с тези патогени, е опасно за хората, така че можете да ядете главите, които сте били принудени да дърпате, ако не са твърде повредени.

Устойчиви сортове

За да дадете на градината си допълнителен шанс за борба с този проблем, помислете за засаждане на устойчиви сортове.

Установено е, че датските сортове като „Danish Ballhead“ показват известна резистентност към мозаечни вируси.

„Bently“, „Impala“ и „Tenderheart“ също показаха съпротива срещу TuMV.

Пазете мозаечните вируси далеч от зелевата си лепенка

Както виждате, заек Питър не е този, който трябва да се притеснявате да не развалите зелевата си петна (добре, все пак трябва да внимавате за гладни зайчета…), това е един от смъртоносните мозаечни вируси, които може да ви посетят, ако не внимавате.

Хоризонтално изображение отблизо на черно-бял заек, който яде зеле в зеленчуковата градина.

Ако някога сте се сблъсквали с един от тези вирусни врагове преди, какъв метод за контрол избрахте? Помогнаха ли кориците на редовете? Замяна на брасики за няколко години? Или може би комбинация? Уведомете ни в коментарите по-долу.

Надяваме се, че това ръководство ви накара да се почувствате, че можете успешно да предотвратите тези вируси във вашата градина. Ако е така, разширете знанията си за отглеждане на зеле с тези полезни ръководства:

относно Кристин Лофгрен

Кристин Лофгрен е писател, фотограф, читател и любител на градинарството извън Портланд, Орегон. Тя е отгледана в пустинята Юта и си проправи път към тропическите гори на северозападната част на Тихия океан със съпруга си и две кучета през 2018 г. Страстта й е фокусирана в наши дни върху отглеждането на декоративни ядливи продукти и търсенето на храна в градския и крайградския пейзаж.

142 thoughts on “Съвети за справяне с вируса на мозайка в зелето”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *