Трябва ли да редувате покривните култури?

Трябва ли да редувате покривните култури?

Покривните култури са бързорастящи растения, които сеем гъсто, за да покрием угарите.

Покривното отглеждане е често срещана земеделска практика с приложения за по-малки парцели и повдигнати лехи, където растат цветя, плодове, билки и зеленчуци.

Вертикално изображение в близък план на разсад от покривни култури, растящ в градината. В горната и долната част на рамката има зелено-бял печатен текст.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Нашите ръководство за изрязване на покривка обсъжда как да използвате техниката в домашната градина.

Тази статия се фокусира върху ротационните покривни култури, а не върху отглеждането на едни и същи на едни и същи места от година на година.

Ето какво ще разгледаме:

Да започнем с кратък преглед.

Какво представлява изрязването на корицата?

Както бе споменато по-горе, в момента не използваме покривна почва за подслон. Ползите от тази практика включват инхибиране на ерозията на почвата и предотвратяване на растежа на плевели, когато земята е гола.

Засяваме бързо растящи семена според нуждите между пролетта и есента, в зависимост от това кога планираме да отглеждаме сезонни растения като цветя, плодове, билки и зеленчуци.

Ние косим цъфтящи покривни култури, ако е необходимо, за да ги предпазим от поставяне на семена и превръщане в градински плевели. И когато сме готови да използваме парцел или повдигната леха за култури, ние обработваме зелените растения под почвата, където те я обогатяват.

Като алтернатива, градинарите без обработка косят покритието до земята и използват изрезките като мулч. Тяхната цел е да нарушат почвата възможно най-малко.

Почвата е готова за засаждане две до три седмици след оран и три до четири седмици при косене без обработка.

Предимствата на обработените или окосени мулчирани покривни култури включват:

 • Биоразнообразна, органично богата почвена структура
 • Нарушаване на цикъла на вредители и болести
 • Намаляване на ерозията
 • Намалено уплътняване на почвата
 • Подобрен дренаж
 • Попълване на почвените хранителни вещества
 • Потискане на плевелите

Засяването на покривни култури добавя стойност към градината и спестява време, което иначе бихме изразходвали за задачи като промяна на почвата, прилагане на фунгициди и инсектициди, торене и плевене.

Сортове зелен тор

Покривните култури попадат в три категории:

Ние ги управляваме по няколко начина, в зависимост от тяхната издръжливост и кога почвата е угар.

Някои сеем рано напролет. Земеделски производители и градинари, които ги обръщат, за да отглеждат летни растения в обогатената почва.

No-till производителите не нарушават почвата повече от необходимото. Те косят зелен тор до земята и използват изрезките като мулч.

Има и опции за „убиване през зимата“, които сеем в началото на есента. Те умират с първата силна слана и остават на място за обработка през следващата пролет.

Предлагат се и зимоустойчиви варианти, които растат от ранна есен до следващата пролет, когато ги обработваме или ги косим.

Brassicas

Brassicas имат дълъг основен корен, който разрохква умерено уплътнената почва и абсорбира хранителни вещества дълбоко под земята. Засяваме някои в началото на пролетта, а други засаждаме в началото на есента за обработка или косене на земята през следващата пролет.

Хоризонтално изображение на цъфтящи синапени растения, растящи като покривна култура в градината.
Горчица.

Brassicas действат като „биофумиганти“, които инхибират гъбичните състояния и активността на пренасяни от почвата нематоди вредители. Тяхната листна зеленина осигурява отлично почвено покритие срещу плевели.

Примери са руколафураж репички (известен още като репички за оран), горчица, зелерапица и ряпа.

Треви

Семейството на тревите включва зърна. Те имат мрежа от влакнести корени, които блокират плевелите и помагат да се предпази почвата от отмиване. Корените „изолират“ или съхраняват въглерод, основен елемент за здрави стъбла и листа.

Подобно на брасиките, ние ги сеем в началото на есента за обработка или косене на земята през следващата пролет. Имайте предвид, че те могат да бъдат доста трудни за изкореняване. Ако решите да ги отглеждате, най-добрата може да е стратегия без обработка за отрязването им и оставянето на изрезките да паднат.

Sunn коноп (Crotalaria juncea) е трева, която не презимува. Сеем го рано напролет. Подобно на бобовите растения, които ще обсъдим по-долу, това е „азотфиксиращо растение“, което прави този основен елемент лесно достъпен в почвата.

Хоризонтално изображение на слънчев коноп, растящ като зелен тор в градината.
Sunn коноп.

Овесът, соргото и суданската трева са „убиващи зимата“ зелени торове, които сеем в началото на есента. Те умират и се включват в почвата или се косят и се използват като мулч през пролетта. Внимавайте, че те излъчват неприятна миризма, докато се разлагат.

Хоризонтално изображение на зимна пшеница, растяща като покривна култура със скреж по листата.
Зимен ечемик.

Сеем зимен ечемик и зимна пшеница в началото на есента, за да обогатим градините, които ще засадим следващата пролет.

Бобови растения

Бобовите растения са членове на семейството на граха. За разлика от зеле и треви, които имат здрави корени, те имат меки. Засяваме ги рано напролет или рано наесен, в зависимост от издръжливостта им.

Ние обработваме или косим бобови растения преди времето за лятно засаждане. Ако започнат да цъфтят, ние ги отрязваме, преди да пуснат семена, и ги оставяме да продължат да растат, както е споменато по-горе, докато почвата е необходима.

Освен че осигуряват зелен тор за органично обогатяване, бобовите растения фиксират азота в почвата, което я прави лесно достъпна. Богатата на азот почва насърчава вегетативния растеж и поддържа листните зеленчуци.

Cowpea (Vigna unguiculata) е бобово растение, което сеем рано напролет, защото не е издръжливо.

Люцерна, космат фий, червена детелина и зимен грах са издръжливи. Засяваме ги в началото на есента.

Ползите от ротацията

Когато растенията растат през целия сезон, те изчерпват хранителните вещества в почвата. Опитните фермери отдавна знаят, че оставянето на почвата да „почива“ е един от начините за поддържане на здрави култури. Докато почива, често го обогатяват със зелен тор.

Хоризонтално изображение в близък план на космат фий, растящ като покривна култура, изобразен на светло слънце.

Паричното сеитбообращение е обичайна практика, която доставя освежена почва, която е по-малко вероятно да приютява вредители и болести, отколкото монокултурата, практиката на отглеждане на една и съща култура на едно и също място всяка година.

The Кралско градинарско дружество препоръчва използването на следните пет групи растения като ръководство за ротация на култури, които ще бъдат събрани и изядени:

Те предлагат насоки за три- или четиригодишни планове за ротация, които позволяват на производителите да подобрят качеството на почвата и да вземат надмощие срещу плевелите, вредителите и болестите.

С тази практика културите от петте групи се връщат на първоначалното си място на всеки три до четири години. Но тези планове не включват покривни култури за попълване на почвата.

Тази концепция се отнася и за здравословното отглеждане на едногодишни цветя, плодове и билки.

Въпреки това има смисъл да се приеме практиката на редуване на културите за зелено торене като част от този план.

Ето защо:

Зърната, тревите и бобовите растения са подложени на вредители и болести, които могат да презимуват в почвата и да се връщат с енергия всяка година, освен ако не ги фолираме, като променим избора си на зелено торене, както и нашата селекция на култури.

Brassicas са податливи на клубен корен, почвено заболяване, което може да зарази други членове на рода, включително броколи, зеле, карфиоли кольраби.

Тревите могат да съдържат гъбични заболявания, като брашнеста мана и ръжда, която може да засегне широка гама от ядливи и декоративни видове.

Бобовите растения са предразположени към гъбични заболявания, кореново гниене и вирусни инфекции, които могат да засегнат множество видове.

Когато вредителите и болестите се появят отново и техните растения гостоприемници изчезнат, те не успяват да процъфтяват.

Каквото и да правите, важно е да избягвате последователно засаждане на покривни или стокови култури от една и съща група. Редуването на покривните култури между продуктивното градинарство за прибиране на реколтата осигурява допълнителни ползи за почвата и помага за намаляване на натиска от вредители и болести.

Използвайки насоките на RHS, тригодишен план за ротация на покривни култури може да изглежда така:

 • Brassica-тревно-бобови
 • Трева-бобово растение-брасика
 • Бобово зеле – трева

Ако смятате, че тревите са твърде жилави и неприятни, за да ги управлявате, дори двугодишна ротация на зеле и бобови растения има своите предимства, както и засаждането на други разновидности на парични култури между тях като нощници, тиквички и други годни за консумация, както и декоративни растения като цветя.

Ако ти има повдигнато легло или две, можете да отглеждате само един вид зелен тор годишно. Други градинари може да имат множество сортове на ротация в целия си имот.

Каквато и да е вашата градинарска схема, ротацията е черешката на тортата със зелен тор, ако желаете.

Ротацията добавя стойност

Не забравяйте, че ще сеете гъсто, когато купувате семена за засаждане в угар. Прочетете пакетите със семена за насочване на вашите покупки.

Хоризонтално изображение отблизо на рукола, растяща в градината, покрита със слана.

Освен това семената имат различен срок на годност, така че ако прекалите с покупките, може да откриете, че можете да използвате определени сортове в следващите години, стига да са били съхранявани правилно.

Примери за дълготрайни семена за покривни култури са:

 • Грах – 2 години
 • Репички – 6 години
 • Сорго – 10 години

Отглеждането на зелен тор е екологичен начин за обогатяване на почвата и подхранване на растенията. Обмисленото редуване за инхибиране на вредители и патогени на болести добавя още повече стойност към практиката.

Време е да създадете схема на ротация за покривните култури, които използвате във вашите пространства за отглеждане.

Защо не извадите своя градински планер днес и да започнете?

Отглеждате ли покривни култури? Въртите ли ги? Моля, споделете мислите си в секцията за коментари по-долу.

Ако сте намерили това ръководство за информативно и искате прочетете повече за покривните културипрепоръчваме следното:

1 242 thoughts on “Трябва ли да редувате покривните култури?”

 1. The best way to purchase Adventure Gold (AGLD) is using the Swap, for example, on PancakeSwap (v2), Mdex, BSCswap, Anyswap, BSCStation Swap, CheeseSwap, O3swap, Bscex, Autofarm, ApeSwap, BakerySwap, Biswap, 1inch Network on BSC, ParaSwap BSC, Pionex. These words and phrases made up computer-generated items for a video game which doesn’t exist. Everything is entirely up to the holders’ interpretations. Outside of the NFT launch and the launch of AGLD, Papper has largely been hands-off with the project. Almost immediately after launching, the AGLD crypto was picked up by a series of exchanges, like Coinbase (NASDAQ:COIN). These listings helped the token to boom in September. In fact, it set an all-time high above $7. Adventure Gold (AGLD) can be purchased on several reputable cryptocurrency exchanges, including Exchange A and Exchange B. Simply create an account on one of these exchanges, deposit funds, and trade for AGLD.
  http://fit-girl.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=38716
  In late December 2013, Doge enjoyed its first surge of around 300% over several days prior to Christmas. This was in part prompted by Chinese banks being forbidden from investing in Bitcoin. This surge was followed soon after by a major crash, before the first major bump on the road was encountered. The Dogewallet crypto platform was hacked, causing around 21 million Dogecoins in losses. The Dogecoin community reacted with a charitable drive, which ultimately covered the losses. After several years of being inactive, the foundation was relaunched in 2021 with a “renewed focus on supporting the Dogecoin Ecosystem, community and promoting the future of the Dogecoin Blockchain.” In addition to some of the original core team, the project now has some seasoned industry players as part of its board of advisors.

 2. Hey! I could have sworn I’ve been to this blog before but after checking through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely glad I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!