Употреба на билки от хвойна | Пътят на градинаря

Употреба на билки от хвойна | Пътят на градинаря

Когато става въпрос за билкови лекарства, някои видове привличат цялото внимание.

Трудно е да се намери някой, който да не е чувал за ехинацея. Но е доста необичайно да се намери някой, който знае лечебната стойност на хвойната.

Това е жалко, защото тези вездесъщи храсти растат в цялото северно полукълбо, така че вероятно можете да ги храните в собствения си заден двор.

Много растения в Хвойна род има много приложения, както локални, така и вътрешни, да не говорим за тяхната стойност като декоративни и местни растителни видове.

Вертикално изображение отблизо на малка бутилка с етерично масло отляво на рамката с дървена лъжица, пълна с плодове от хвойна и зеленина в мек фокус на заден план. В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Ако искате да знаете какво може да направи хвойната за вашето здраве и да откриете няколко препарата, които да ви помогнат да го осъществите, това ръководство е за вас. Ще обсъдим следните теми, които идват веднага:

История

Хвойната се използва като храна и лекарство от дълго, дълго време. Където и да растат хвойна – и на някои места, където не – хората са ги използвали като храна и лекарство.

Не знаем точно за какво са ги използвали, но те са били достатъчно важни, че в древните египетски гробници – включително и на цар Тутанкамон – е установено, че в тях има плодове от хвойна.

Те със сигурност са използвали плодовете като лечение на тения, макар че ние не знаем много повече със сигурност.

Древните римляни са използвали сушените плодове вместо черен пипер. Древните гърци са смятали, че плодовете подобряват физическата издръжливост и дори са били използвани от олимпийците, за да им помогнат да превъзмогнат своите конкуренти.

Хоризонтално изображение в близък план на две чаши джин с тоник с плодове и сегменти лайм, разпръснати наоколо.

Обичате ли добър стар джин и тоник? Джинът е изобретен от холандците като лекарство през 1650 г.

Франсискус де ла Бое, холандски лекар от университета в Лайден, искал да намери начин за лечение на проблеми с бъбреците, затова се обърнал към хвойната. Останалото, както се казва, е история.

Местните хора в Северна Америка са използвали широко хвойната и много от тях все още го правят днес.

Например, племената на апачите са използвали различни видове за облекчаване на гърчове, за настинки и кашлица и за подпомагане на раждането. Хората от Cree го използвали за понижаване на температурата, за облекчаване на белодробни инфекции и зъбобол и за облекчаване на бъбречни проблеми.

Хората от инупиатите вярваха, че едно зряло зрънце на ден може да предпази от настинки и грип.

Делауеър, Кри, Шайен, Паюте и Нлака’памукс го използвали по различни начини като гинекологична помощ, често за разхлабване на мускулите за насърчаване на раждането или за предотвратяване на раждането на първо място.

Различни местни хора са използвали растенията за неща като лечение на „лудост“, махмурлук, болки в стомаха, киселини, полово предавани инфекции, главоболие, рани по кожата, язви, изгаряния, припадък, менструална болка, световъртеж и дори като любов чар или успокоително.

Хората, живеещи в балтийските страни, изгаряха растението, за да предотвратят злото, сушата и други неща, които биха могли да поразят реколтата им.

В други части на Европа се е използвал като противовъзпалително средство за лечение на подагра, артрит и мигрена.

Най-добрите видове за билкови приложения

Juniperus communis е най-проучваният, най-достъпният в търговската мрежа и най-често използваният вид, както за храна, така и за билков. Това е и най-често срещаният вид, който се среща диво в Северна Америка и Европа.

Хоризонтално изображение в близък план на храст Juniperus communis с узрели и неузрели плодове по клоните, изобразени на фон с мек фокус.

Но има много видове, които можете да използвате за медицински цели.

Калифорния (J. californica), пълзящ (J. horizontalis), едносеменни (J. monosperma), западен (J. occidentalis), Юта (J. osteosperma), Пинчот (J. pinchotii), Скалистата планина (J. scopulorum), източен червен кедър (J. virginiana), и южни червени кедри (J. virginiana вар. силикола) всички са били използвани на билкова основа.

Лекарствена употреба

Използването на хвойна като лекарство не е проучено подробно при хората, така че не знаем със сигурност всичко, на което е способна.

Въпреки това Европейската фармакопея и официалната фармакопея на Австрия и Швейцария признават етеричното масло от J. communis като лечение на определени бактериални и гъбични проблеми, както и за облекчаване на симптомите на настинка.

Това, което знаем, е, че хвойната има много добри неща, опаковани в тези малки шишарки. Всяко зрънце съдържа захари, смоли, катехини, органични и терпенови киселини, левкоантоцианидин, алкалоиди, флавоноиди, танини, смоли и лигнини.

Хоризонтално изображение отблизо на дървена купа и буркан, пълен с плодове и клони от хвойна, разпръснати наоколо.

Много култури са използвали шишарките и листата за лечение на бъбречни проблеми и като диуретик и изглежда има основателни причини за това.

Растението съдържа терпени, флавоноидни гликозиди, захар, танини, катран и смола и терпинен-4-ол, всички от които заедно имат диуретичен ефект.

Хвойната също е широко рекламирана в интернет и в магазините за здравословни храни като дижестив за намаляване на газовете и за стимулиране (или намаляване) на апетита.

Може също да го видите рекламиран онлайн или в магазини, които предлагат добавки за лечение на безсъние и тревожност.

Не са правени много изследвания за неговата ефикасност, но едно изследване на Ерик Ярнел, професор в катедрата по ботаническа медицина в университета Бастир, установи, че не изглежда да има по-добър резултат от този на плацебо.

Хвойната е изследвана за нейните антибактериални свойства и показва обещание като антибактериален агент, благодарение на хидросъединения като α-пинен, които маслото в шишарките съдържа в изобилие.

Може също да има потенциална употреба като противогъбично и антиоксидантно средство. Въпреки че изследванията върху това все още са в ранен стадий, то може дори да има потенциал като съединение против стареене или лечение на болестта на Алцхаймер или някои видове рак.

Тези, които в миналото са използвали шишарки от хвойна, за да контролират нивата на кръвната захар, може да са били на нещо. Съвременните изследвания показват, че може да намали нивата на кръвната захар – поне при плъхове.

Американските индианци са използвали шишарките за предотвратяване на бременност и съвременните тестове са установили, че те всъщност могат да намалят плодовитостта или дори да предизвикат аборт. Може обаче да е така J. Sabina това е по-скоро отговорно за този ефект, отколкото J. communis.

Поради това е важно да използвате всички билкови лекарства с повишено внимание, под ръководството на опитен лекар.

Потенциални странични ефекти

WebMD докладва че приемането на хвойна за дълги периоди, приемането на дози от повече от 10 грама от плодовете или приемането на повече от 100 милиграма масло е опасно.

Също така е важно да се отбележи, че всеки индивид е различен по отношение на размер, възраст и други фактори, така че всяка доза, която се счита за „подходяща“, може да варира значително.

Твърде много хвойна може да причини гърчове, стомашно дразнене или проблеми с бъбреците. Може също да повлияе на кръвното налягане и сърдечната честота.

Локалните приложения обикновено се считат за безопасни, но тези с алергии могат да получат мехури или дерматит.

Преди всичко, моля, не забравяйте, че тези растения са мощни. Наред с потенциала да осигурят определени ползи за здравето, те също имат потенциал да причинят вреда.

Препарати

Можете да извлечете маслата от листата (иглите), стъблата и плодовете, но истинското етерично масло изисква много работа и специално оборудване. Вместо това можете да направите екстракт, като комбинирате плодовете и малко дестилиран алкохол като водка.

За да направите това, смесете четвърт чаша плодове от хвойна с чаша водка и запечатайте в буркан. Поставете сместа на тъмно, хладно място като шкаф за най-малко две седмици или за предпочитане два месеца.

Колкото по-дълго чакате, толкова по-силна ще бъде сместа. Трябва да разклащате внимателно сместа всеки ден, за да предотвратите образуването на мухъл.

Хоризонтално изображение отблизо на малки запушени бутилки, съдържащи домашна тинктура от хвойна, поставени върху дървена маса с плодове и клонки, разпръснати наоколо.

След като е готов, прецедете сместа. Съхранявайте течността в буркан на хладно и тъмно място до една година или повече, в зависимост от условията, в които се съхранява. Внимавайте за мухъл и я изхвърлете, ако се появи такава. След като сместа загуби острия си аромат, е време да я разбъркате.

За да направите локален препарат, комбинирайте чаша смесени плодове с чаша масло от ший и унция пчелен восък. Разтопете восъка и маслото от ший и разбъркайте добре всички съставки. Ако искате да направите по-мощна смес, добавете половин чаена лъжичка етерично масло от хвойна.

За да приготвите чай, накиснете супена лъжица плодове (чувствайте се свободни да хвърлите и няколко игли) в чаша гореща вода. Оставете всичко да накисне поне 10 минути. Прецедете твърдите вещества и изпийте.

В тази бележка ще спомена за последен път, че някои видове могат да бъдат токсични и всички могат да бъдат леко отровни – дори ядливите сортове – ако се консумират в големи дози.

Контактът с кожата може да доведе до обриви при някои хора. Уверете се, че сте идентифицирали положително всички хвойни или други растения, които използвате, за да направите лекарство, и определете дозите, които са подходящи за вас, ако е приложимо, с ръководството на професионалист.

Нека хвойната ви помогне да излекувате

Има причина хвойната да е била ценена като билково лекарство толкова дълго, колкото е. И докато учените работят, за да разберат как прави магията си, може да успеете да го използвате в аптечката си веднага.

Хоризонтално изображение отблизо на малка стъклена бутилка тинктура с плодове и клони от хвойна, разпръснати наоколо върху тъмно сива маса.

Имате ли опит с лекарствената употреба на хвойна? Уведомете ни в секцията за коментари по-долу.

И за повече информация относно отглеждането и използването хвойна, разгледайте следните ръководства:

относно Кристин Лофгрен

Кристин Лофгрен е писател, фотограф, читател и любител на градинарството извън Портланд, Орегон. Тя е отгледана в пустинята Юта и си проправи път към тропическите гори на северозападната част на Тихия океан със съпруга си и две кучета през 2018 г. Страстта й е фокусирана в наши дни върху отглеждането на декоративни ядливи продукти и търсенето на храна в градския и крайградския пейзаж.

1 228 thoughts on “Употреба на билки от хвойна | Пътят на градинаря”

 1. Prediction markets (like Augur or Gnosis) allow you to short crypto without actually owning any of the assets. This can be helpful if you don’t want to tie up capital in something that could go down in value. Shorting bitcoin can be a risky move, but it can also be very profitable if done correctly. So if you’re feeling bearish on the market, shorting crypto might be worth considering. After that, you invest $1,000 in the one you feel has the best chance of going up. Place a tracker for a 10% raise, and as soon as it hits that marker, the application will notify you, and you can sell it, instantly making a profit of $100. Just rinse and repeat this process. You can also earn money by sharing your day trading Strategy with other users, potentially building a name for yourself within the community. Referral bonuses are available, and there are even business accounts available if your company is trading or if you are a financial planner, advisor, etc. and you’re using day trading strategies to build the portfolios of your clients.
  https://www.tanetmotor.co.th/community/profile/gepfringghosut1/
  The collapse of crypto exchange FTX saw many of its executives get charged with crimes in 2022 and caused many to question whether crypto can survive as an investment. If nothing else, the volatility of Bitcoin and other popular coins can make cryptocurrencies an attractive trading vehicle and creates the potential for some traders to profit. Many exchanges and apps, including Crypto’s App, support crypto-fiat pairs, most often US dollars. A trading pair tells you which currencies you can exchange for one another. For example, BTC USD allows you to buy bitcoin with US dollars, or sell bitcoin for US dollars. There are also crypto-to-crypto pairs, such as BTC USDT, ETH BTC, and so on. Below are some examples of the trading pairs our exchange supports.

 2. Uruguay: 7:30 a.m. In the 2015–16 season, the top four was breached by a non-Big Six side for the first time since Everton in 2005. Leicester City were the surprise winners of the league, qualifying for the Champions League as a result. Carlo Ancelotti has faced Liverpool 17 times (W10 D4 L3) as a manager, including in two UEFA Champions League finals during his time in charge of AC Milan. His side lost the 2005 final in Istanbul on penalties having led 3-0 at half-time but beat the Reds 2-1 in Athens two years later. Ancelotti’s Napoli side were also paired with Klopp’s Liverpool in the UEFA Champions League group stage in 2018 19 and 2019 20 (W2 D1 L1). Download the VAVEL App and Create your Global Custom Newspaper! WOLVES 1-3 LIVERPOOL- JOE BERNSTEIN AT MOLINEUX: Mo Salah, kept from the clutches of Saudi Arabia, had a hand in all three goals.
  http://xn--w39aznzc537crsslsjvxl.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=146924
  The biggest event in the world of football is the World Cup. Every four years national teams gather their best players and compete for the top prize. The first World Cup took place in Uruguay in 1930. Since winning back-to-back European Championships that bookended a World Cup title, Spain has struggled to re-establish its dominance on the international stage. That could change at Euro 2020. While the UEFA European Championship is always hosted by a single or two nations, the 2020 edition was an exception with the tournament spread across 11 European cities. The giant keeper saved from Jadon Sancho and Bukayo Saka after Marcus Rashford hit a post, as Federico Bernardeschi, Leonardo Bonucci and Domenico Berardi all scored for the Italians.

 3. If you have blue eyes, it’s difficult to go wrong with eyeshadow color; just about any shade works on some level. However, if you really want to accentuate your baby blues and make them stand out, certain colors are more effective than others. Whether you opt for cream eyeshadows or powders, the right shades can make your blue eyes pop like never before. Just ask pro makeup artist Tonya Riner, who’s worked with blue-eyed babes like Kate Upton and Alexis Bledel. „Whether you prefer warm or cool tones, matte or shimmer finishes, the right eyeshadow will enhance your natural beauty and make your eyes stand out,“ she says.  Happy Makeup Wars Monday! I’m back from visiting my grandma. Today I’m sharing the best eyeshadows to enhance blue green eyes. My eyes are blue green, so depending on what I wear they’ll look more blue or more green. Ray claims that they sometimes look grey or teal, but I think it’s all in what I’m wearing. As you know, I don’t normally worry about enhancing my eye color when I wear eyeshadow because I typically prefer to go for fun or bright shades.
  https://louisuskg676567.izrablog.com/23983775/super-why-sleeping-beauty-theme-song
  After a lip lift, you will see the greatest swelling within the day or two after the procedure. You should wait at least 24 hours before resuming normal activities. Most swelling fades in a week, but you will have some residual swelling for up to four weeks. Exercise or strenuous activity should wait at least a week after your procedure. Swelling due to lip dermal filler injections starts off strong and then slowly diminishes over several days to weeks. The initial swelling patients see within the first 24 hours is not a reflection of the final results. All swelling subsides completely after about 5 days, but can take up to 2 weeks. It’s important to have a clear understanding and realistic expectations of the procedure, the recovery process, and the potential risks and side effects before making a decision to undergo any cosmetic procedure.

 4. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on various websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it? Any kind of help would be really appreciated!