Чести болести по кестеновите дървета |  Пътят на градинаря

Чести болести по кестеновите дървета | Пътят на градинаря

Кестените са красиви дървета, осигуряващи сянка и многосезонен интерес, както и годни за консумация ядки и висококачествена дървесина. Те могат да бъдат продуктивни в продължение на десетилетия и обикновено растат до впечатляващи височини.

За съжаление, както повечето растения, те са податливи на редица заболявания. И е важно да се отбележи, че някои видове могат да бъдат засегнати по-лесно от други.

Дори тези, които не са отглеждали свои собствени кестени преди, вероятно са запознати с прословутата болест, която унищожи американския вид в САЩ – въпреки че може би не сте чували за друга сериозна широко разпространена епидемия, която е засегнала сериозно същия вид векове преди това.

Вертикално изображение отблизо на листата на американски кестен, който страда от заболяване.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Като домашен градинар е важно да знаете за какво да внимавате и какво можете да направите, за да защитите дърветата си, да унищожите инфекцията и да предотвратите по-нататъшно разпространение. Ще покрием всичко това и още.

Ето какво предстои:

1. Антракноза

Често срещано заболяване при дъбови дървета и други разновидности на широколистни твърди дървесини, кестените могат да бъдат засегнати и от антракноза.

Симптомите на инфекцията включват сухи, кафяви, неправилни петна по листата, къдрава зеленина и обезлистване. Може също да се появи отмиране на клонките и пъпките могат да умрат в началото на сезона, показвайки симптоми, които наподобяват увреждане от замръзване.

Малки гъбични структури, подобни на пъпки, могат да се виждат и от долната страна на засегнатата зеленина, ако искате да извадите лупата си.

Причинено от Apiognomonia quercina гъбички, спорите могат да се разпространяват от вятъра и пръскането на вода през пролетта, заразявайки нов растеж. Инфекциите обикновено са най-тежки в долните и най-вътрешните клони.

Продължителните периоди на влажно време са благоприятни за разпространението на това заболяване и, разбира се, влажното време е често срещано в много региони през пролетта.

Но най-важният фактор всъщност е температурата. Антракнозата обикновено е най-тежка, когато температурите са в диапазона от 50 до 55 ° F и по-малко тежка при температури от 60 ° F и повече.

Новите листа може да пораснат отново по-късно през сезона, докато сериозно засегнатите дървета може да не се възстановят, особено ако пролетната инфекция е последвана от период на суша или други стресови фактори.

Тази гъба може да зимува в язви по клоните и в паднали листа. Не забравяйте да завършите цялостно почистване на градината, за да премахнете всички засегнати растителни вещества, които са паднали, и отрежете и изгорете или по друг начин изхвърлете всички мъртви клони и клонки, за да предотвратите по-нататъшно разпространение.

Фунгицидите могат да се прилагат при разпускане на пъпките, но това обикновено не се препоръчва за домашни градинари.

2. Пригора на кестен

Американският вид (Castanea dentata) е силно податлив на мана по кестен, а европейските кестени (C. sativa) и техните хибриди също са податливи, въпреки че внасянето на тези дървета в САЩ е рядкост в наши дни. Някои сортове дъб също са податливи на инфекция.

За съжаление няма налично лечение за пригора по кестен, гъбично заболяване, причинено от Cryphonectria parasitica. Навлиза в дърветата през рани, често от насекоми, и инфекцията се развива под кората.

Хоризонтално изображение в близък план на листата на кестен, страдащ от пригора по листата, изобразен на светло слънце.
Снимка от Игнацио Грациози, Университет на Кентъки, Bugwood.org, чрез CC BY-NC.

Това заболяване е отговорно за унищожаването на американските кестени в САЩ през първата половина на 20-ти век.

Заразените дървета показват язви, които понякога могат да бъдат объркани за доказателства за слънчево опарване. Известно също като болест на кестеновата кора, заразените клони се опасват с язви и бързо умират.

Засегнатите крайници трябва да бъдат отстранени и унищожени, за да се предотврати по-нататъшно разпространение.

Мъртвите листа ще се придържат към заразените дървета, вместо да падат през есента, а жълтеникаво-кафявите гъбични плодни тела могат да се видят около язви и пукнатини в кората.

Язвите са по-очевидни при по-младите дървета, докато при зрели екземпляри те могат да останат скрити под кората за известно време.

Въпреки че дърветата, убити от това заболяване, понякога изпращат вендузи с очевидно здрав растеж, ако корените оцелеят, те в крайна сметка също ще се поддадат.

Гъбата може да презимува в кората, а спорите могат да се пренасят по въздуха, като се разпространяват лесно в нови области.

Исторически по-разпространено в източната част на страната, производителите на запад някога са засаждали европейски кестени без много притеснения, въпреки че днес това заболяване се счита за широко разпространено в САЩ.

Изборът на устойчиви на мана сортове се препоръчва за домашни производители. китайски кестени (C. mollissima), както и китайско-американските хибриди показват добра устойчивост, а японските сортове (C. crenata) също показват известна съпротива. Не забравяйте да закупите дървета от реномирани производители, които са сертифицирани без болести.

3. Гниене на ядки

Съобщава се, че се причинява от няколко различни вида гъби, включително Sclerotinia pseudotuberosa, Phomopsis castanea, Gnomoniopsis smithogilvyi, и Диапорт Кастанети, Инфекциите с гниене на ядки са най-забележими в Европа, Австралия и Нова Зеландия.

Болест на събраните ядки, а не на самите дървета, гниенето може да причини значителни загуби на реколтата.

Докато ядките без черупки може да изглеждат здрави, ядките вътре имат различна история за разказване, изглеждат обезцветени, на петна или петна и меки, плесенясали или изгнили. В случай на тежка инфекция, черупките могат да покажат и признаци на мухъл и гниене.

Проявявайки подобни симптоми, но не причинени от патоген, когато европейско-японските хибриди се опрашват от китайски видове, те могат да проявят вътрешно разрушаване на ядрото, физиологично нарушение, което причинява разпадане на ядките.

Честото прибиране на реколтата е важно, за да се предотврати появата на гниене на ядки, а съхранението в студа на събраните ядки може да помогне за предотвратяване или забавяне на появата.

Спорите на гъбичките могат да оцелеят в ядките (наричани още шупли) в продължение на няколко години, така че трябва да се внимава да се отстранят несъбраните ядки и изхвърлените ядки от овощната градина или градината, за да се предотврати по-нататъшно разпространение.

Изхвърлете бурите, които са заразени с гъбички, в кошчето или ги изгорете, ако това е разрешено във вашия район. Не поставяйте растителна материя, която съдържа патогени на болести върху компостната купчина.

4. Фитофторозно кореново гниене

Наричано още мастилено заболяване, кореново гниене се причинява от фитофтора водни форми.

Особено разпространени при дървета, засадени в почва, която не се дренира добре, като началото обикновено се появява в началото на пролетта, патогените на болестта могат да се пренасят и върху растения, закупени от разсадници.

P. cinnamomi може да причини гниене в кестените в САЩ.

Този вид е въведен върху растения, донесени от колонисти от Европа през 1700 г., и се смята, че има унищожи американските кестени от ниските гори на югоизток много преди внасянето на кестеновата мана.

Оттогава обхватът му се разшири.

Вертикално изображение в близък план на основата на кестен, който е разрязан с острие, за да разкрие симптомите на гниене на короната и корените, причинени от Phytophthora cambivora.
Снимка от Игнацио Грациози, Университет на Кентъки, Bugwood.org, чрез CC BY-NC.

P. cambivora инфекциите на европейските кестени и други видове дървета от твърда дървесина са разпространени в цяла Европа.

P. cambivora може също да причини гниене в американски и японски кестени и е отбелязано като причина за гниене в САЩ и Азия.

Въпреки че инфекцията е съсредоточена в корените и основата на дърветата, заразените кестени ще покажат признаци на увяхване и клоните ще умрат обратно. Дърветата могат бързо да се поддадат и често умират.

Отлепването на кората на заразено дърво ще разкрие черна или кафява некротична тъкан. Производителите наричат ​​това „пламък“ защото изглежда сякаш дърветата им са изгорени.

Тъй като оомицетите могат да останат в почвата в продължение на няколко години, не засаждайте повторно кестени на същото място, ако човек се поддаде на гниене на корените. Китайските кестени са устойчиви на този патоген, но не са имунизирани.

5. Внезапна дъбова смърт

Друго опустошително заболяване, причинено от фитофтора водни плесени, внезапната дъбова смърт засяга дъбовете и техните роднини, както и различни други видове дървета и подлесни растения, включително рододендрони и камелии.

Съобщава се, че тогава неидентифицирана инфекция поразява дърветата в окръг Марин, Калифорния през 1995 г., а смъртоносните инфекции от внезапна смърт на дъб бяха забелязани и идентифицирани за първи път в горите на Орегон през 2001 г.

Оттогава заразените разсадници са открити в най-малко 25 щата в САЩ.

Хоризонтално изображение в близък план на листа, които внезапно са загинали на дъб, изобразено на фон с мек фокус.
Снимка от Джоузеф OBrien, USDA Forest Service, Bugwood.org, чрез CC BY-SA.

Известна още като болест на Раморум. P. ramorum благоприятства мокри условия. Температурите над 80 или под 59°F забавят растежа му, но пролетните температури в горните 60-те обикновено се удрят точно там, в сладкото място на този подобен на гъбички организъм.

Язвите по кората на заразените дървета често се стичат с черна или червеникава течност, листата показват петна, а клонките умират обратно. Ако подозирате, че вашите дървета са заразени, свържете се с вашия местен специалист по земеделие.

Това заболяване често може да бъде объркано със заболявания, причинени от други патогени.

Водните плесени могат да се разпространят чрез заразена почва, вятър или пръскащ дъжд. Не засаждайте повторно податливи дървета или храсти на същото място, където друго растение се е поддал на това заболяване.

Кестените са под карантина от USDA, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на този патоген, а доставките на разсад и фиданки от разсадници извън вашия щат може да не са налични в определени райони.

Не забравяйте да спазвате всички правила за карантина, които са активни във вашия регион, за да предотвратите потенциално разпространение.

Бъдете нащрек, за да поддържате кестените здрави

За да предотвратите болести във вашата овощна градина, важно е да следвате правилните практики за грижа и да следите за признаци на проблем.

Уверете се, че са засадени в почва с добър дренаж и подрязвайте, за да подобрите въздушния поток и да позволите на слънчевата светлина да проникне през сенника.

Ако засаждате кестени за първи път или придобивате повече, за да добавите към вашата овощна градина, потърсете устойчиви на болести сортове и предайте бизнеса си на разсадници, които осигуряват свободни от болести семена и фиданки.

Разпространението на много патогени е особено често, когато условията са дъждовни и хладни през пролетта и понякога можете да заличите инфекция в пъпката чрез резитба или цялостно почистване на градината в края на сезона.

Хоризонтално изображение отблизо на листата на кестеново дърво, страдащо от гъбични заболявания.

Тъжно е, но вярно, че американският кестен е бил унищожаван повече от веднъж в САЩ благодарение на болести, въпреки че градинарите полагат усилия да спасят това благородно дърво, а усилията за развитие са в ход за производството на нови хибриди и сортове, които дават вкусни реколти, докато се съпротивляват заболяване. Благодарение до голяма степен на тези усилия, днес можете да отглеждате свои собствени кестени у дома!

Срещали ли сте болести във вашата овощна градина? Имате ли истории или въпроси за споделяне? Обичаме да чуваме от вас! Моля, публикувайте вашите съобщения и споделете снимки в коментарите по-долу.

И за повече информация относно отглеждането на свой собствен орехови дървета у дома, прочетете следните ръководства:

относно Алисън Сидху

Алисън М. Сидху е израснала с ръце в пръстта в югоизточна Пенсилвания и се е върнала във Филаделфия след седемгодишно пребиваване в слънчевия Ел Ей. Тя има бакалавърска степен по английска литература от колежа Swarthmore и магистърска степен по гастрономия от Бостънския университет. Когато не е в кухнята да прави пайове и кисели краставички или да приготвя нещо вкусно за вечеря, Алисън обича да преглежда най-новите каталози на семена, да се грижи за градината и стайните си растения, да идентифицира дивата флора и екземпляри в местните дендрарии и да чете най-новото в храните и селскостопанска политика.

1 thought on “Чести болести по кестеновите дървета | Пътят на градинаря”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *