Ядливи ли са цветята на астра?  |  Пътят на градинаря

Ядливи ли са цветята на астра? | Пътят на градинаря

В астра родът цъфтящи растения е един от многото в голямото семейство Asteraceae, което включва хризантеми и маргаритки.

Те имат композитна структура, съставена от централен диск от цветчета, заобиколени от подобни на венчелистчета лъчи.

Много от растенията, които обикновено наричаме астри, принадлежат към други ботанически родове, включително Doellingeria, Еврибия, Йонактиси Symphyotrichum.

Вертикално изображение в близък план на ярко розови цветя на астра с жълти центрове, растящи в градината, изобразено на фон с мек фокус.  В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Вариацията се дължи на таксономична прекласификация от 90-те години на миналия век, която намали 600 вида растения до 180 „истински“ азиатски и европейски астра видове, прекатегоризираха северноамериканските и не направиха нищо, за да променят някое от техните добре установени общи имена.

Когато говорим за астри, имаме предвид предимно за трайни насажденияно има и едногодишен вид, the Китайска астра, Callistephus chinensis.

Обикновено те са цъфтящи растения от средата до края на лятото, но има изключения, като цъфтящите през пролетта Алпийски видове, A. alpinus.

Повечето предпочитат леко кисела почва, но някои, като италианската A. amellusпроцъфтяват в алкални условия.

Както разбирате, масивът от астри е огромен и разнообразен.

Нашите ръководство за отглеждане на астри има всичко, което трябва да знаете, за да отглеждате собствени растения.

В тази статия ние прилагаме изчерпателен подход към отговора на въпроса дали астрите са годни за консумация или не.

Ето какво ще покрием:

Нека да започнем.

Астри през вековете

Писмените препратки към астри датират от древна Гърция и Рим. До 1200-те години те не са били необичайни във физическите или медицински градини на монаси и благородници.

Вертикално изображение в близък план на цветя Symphyotrichum ericoides, растящи в градината, изобразено на фон с мек фокус.

През 1902 г. ботаническото дружество Тори публикува Изследвания в историята и вариациите на астрите: част I История на предклазианската ботаника в нейната връзка с астрата.

Той съдържа колекция от препратки към медицинската употреба на астри през древността. Акцентите включват:

  • Носенето им като амулети за отблъскване на възприемани заплахи.
  • Разбийте листата и ги смесете с грес за оси, за да направите мехлем за лечение на ухапвания от кучета и змии.
  • Смесване на цветята с вода за лечение на деца с епилепсия и бременни жени.
  • Използване на корени, листа и цветя за лечение на подуване на лимфните възли, наречени бубони.

Думите на английския ботаник Филип Милър от 1700 г. се цитират като доказателство, че макар да са били използвани в популярни лекарства, те не са придобили кулинарно признание.

Той каза, че растенията са толкова „груби и горчиви“, че кравите на паша няма да ги докосват, вместо това ги оставят да украсяват пасища с фураж.

Традиционната медицина на индианците включва множество видове астри в лечението на състояния като болки в ушите, главоболие и зъбобол.

В Китай растенията също имат място в традиционната медицина, като се отдава значение на варенето на корените, за да се създадат лекарства за облекчаване на различни заболявания. Zi wan е билкова добавка, получена от лилавото A. tataricus и се предполага, че облекчава респираторния дистрес.

В Корея, листата на местните Doellengeria scabra (преди A. scaber)известен още като chamchwi, и татарски тип, A. tataricus, известен още като gaemichwi, отдавна се приготвят като пикантни зеленчукови ястия. Въпреки това, както скоро ще видим, опасностите ни дебнат.

Съображения за потребление

Днес знаем много за астрите.

Те съдържат токсични тритерпеноидни сапонини, както много растения. Тези фитохимикали са богати на естествени антимикробни средства и имат горчив вкус и сапунено качество, което възпира животните и вредителите да ги ядат.

Хоризонтално изображение отблизо на цветна градина във вътрешния двор с разнообразие от различни цветя и декоративни растения, растящи в контейнери.

Ако мога да се отклоня, кориандър съдържа също сапонини. Много от нас, включително и аз, намират вкуса за горчив, сапунен и непривлекателен. Някои хора са алергични към него и прекомерната консумация вероятно ще причини стомашно-чревен дистрес.

Сапонините са тема на много научни изследвания.

някои проучвания показват потенциалните благоприятни ефекти на храните, съдържащи сапонин, върху нивата на холестерола и сочат към тях възможна употреба при лечение на лайшманиоза и Chagas болест, две смъртоносни пренебрегвани тропически болести (NTD).

Въпреки това, друг проект заключава, че няма достатъчно доказателства в подкрепа на твърденията, че сапонините са полезни в борбата със затлъстяването.

Допълнителни проучвания върху плъхове показват че токсините, съдържащи се в татарските видове, A. tataricusможе да причини увреждане на черния дроб.

Освен това базата данни на Службата по горите на САЩ включва ценна информация.

Знаете ли, че има алкални почви, богати на селен, естествен минерал с остра миризма, в някои среднозападни и северозападни части на Съединените щати?

Според професионалистите в горското стопанствогладката дървесна астра, Xylorhiza glabriusculaпроизхожда от горния Среден запад и е известно, че съдържа селен в концентрации, които са най-високи, преди цветните глави да са напълно узрели.

Консумацията в големи или чести количества води до „интоксикация със селен“, която, ако не се лекува, може да причини смърт.

В допълнение, сега знаем, че растенията в широк Семейство Asteraceae причиняват алергични респираторни реакции при чувствителни хора.

Според списъка, съставен от Калифорнийския университет, Безопасни и отровни градински растенияте могат също да причинят „много сериозни и болезнени“ кожни реакции при някои хора.

Можете да видите как се събират доказателствата.

В днешния свят, несигурен с храна, ние научаваме, че използването на наличното земно пространство за отглеждане на повече ядливи култури и по-малко декоративни е разумен, ако не и основен избор.

Отглеждането на взаимозависими „хранителни гори“ набира популярност, тъй като очакваме оцеляване в несигурно бъдеще.

Въпреки това силно ви предупреждавам да не ядете декоративни растения, които не са предназначени за консумация.

Не яжте астри.

Има твърде много променливи, включително възможността за смърт – и дори кравите знаят, че нямат добър вкус!

Историята на употреба в традиционни и евентуално бъдещи медицински приложения не прави нито една част от тези растения годна за консумация.

Пазете се от противоположни статии и широко разпространени снимки, изобразяващи цветчета, кацнали по ръба на коктейли, плуващи в супа и сгушени до шоколадовата торта.

Декоративен вариант

Ако искате да включите астри в изискано ястие, първо се уверете, че гостите ви не са предразположени към алергии. След това отрежете няколко стъбла точно преди вечеря, за да ги покажете във ваза на вашата маса за вечеря.

Хоризонтално изображение отблизо на стъклена ваза с цветни цветя, използвана като централна част на дървена маса.

Не забравяйте да премахнете долните листа, за да ги предпазите от замърсяване на водата във вазата. Нарежете стъблата свежо и сменяйте водата всеки ден за флорален център, който издържа до две седмици.

Ще намерите огромен избор от многогодишни видове и сортове в нюанси на син, розово, лилавои бяло. И вие със сигурност ще харесате смелите скъпоценни тонове на едногодишния китайски вид.

Като цяло растенията предпочитат място на пълно слънце, един инч вода на седмица и умерено богата, добре дренираща глинеста почва. Повечето могат да понасят частична сянка и почва със средно качество.

Празник с очите си

Аз съм почитател на астрите – особено разхвърляните, дългокраки местни видове, които бродят с безразсъдно изоставяне и привличат полезни летящи насекоми на мили наоколо.

Нектарът от късния сезон, който предоставят, е решаващ източник на храна за местните пчелипеперуди и молци.

Хоризонтално изображение отблизо на пеперуда шкипер, хранеща се с бели маргаритки, изобразена на фон с мек фокус,

И докато тези лакоми красавици похапват изобилието на природата, аз се наслаждавам на празник за очите с всяка възможност, която имам да видя сцената.

Отглеждате ли тези цветя? Уведомете ни в секцията за коментари по-долу!

Ако сте намерили тази статия за информативна и бихте искали да научите повече за астрище искате да прочетете следното по-нататък:

140 thoughts on “Ядливи ли са цветята на астра? | Пътят на градинаря”

  1. Almanya medyum haluk hoca sizlere 40 yıldır medyumluk hizmeti veriyor, Medyum haluk hocamızın hazırladığı çalışmalar ise berlin medyum papaz büyüsü, Konularında en iyi sonuç ve kısa sürede yüzde yüz için bizleri tercih ediniz. İletişim: +49 157 59456087

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *