Ядливи ли са цветята на теменуга?  Съвети за реколта и употреба

Ядливи ли са цветята на теменуга? Съвети за реколта и употреба

Като декоративни растения за хладно време, теменужките са весели, когато други цветя не се виждат никъде.

Независимо дали отглеждате хибрид Виола × wittrockiana в градини или контейнери през късната есен, или като рано цъфтящи през пролетта, техните привлекателни цветове не могат да бъдат победени.

Ако ги отглеждате органично, можете също да се насладите на тези ярки нюанси върху чиния за салата или върху кремообразна глазура върху домашно приготвена торта.

Вертикално изображение отблизо на лилави и жълти цветя на теменуга, изобразено на ярко слънце.  В центъра и отдолу на рамката има зелено-бял печатен текст.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Точно така – цветята на теменуга са ядливи цветове, които можете да берете и ядете като гарнитура или компонент на салата. Те имат мек флорален аромат и кадифена текстура, която ще погъделичка вкусовите ви рецептори и ще заинтригува езика ви.

Сред многото годни за консумация цветове, които осигуряват храна за опрашителите и храна за хората, теменугата има няколко други предимства.

От една страна, можете да ядете цели цветове, дръжки и всичко, а не само венчелистчетата, както бихте направили, да речем, с невен или слънчоглед.

Те също са едно от първите растения, които цъфтят през пролетта или евентуално през зимата, ако отглеждаш V. hiemalis разновидности. Те са склонни да цъфтят за продължителен период от време, ако се грижите добре и за вашите легла или контейнерни растения – да, повече цветове!

Тези издръжливи растения са лесни за грижи и са естествени за органично отглеждане, което е изискване за цветята, предназначени за консумация от човека.

Най-изгодното обаче е широката гама от налични цветове. Различните сортове могат да имат цъфтеж в бяло, лавандула, оранжево, лилаво или жълто, само за да назовем няколко. Има и сортове с многоцветен цъфтеж.

Близък план на цветна лятна купа за салата, покрита с лилаво цвете от теменуга върху дървена повърхност.

Забавно е да експериментирате с многото нюанси във вашата кухня или проекти за декориране на храни. Дори познавам хора, които засаждат точно нюансите, от които се нуждаят, за да паснат на темата на предстояща сватба или друго специално събитие.

Това е видът на предварителното планиране, на който се възхищавам, и още едно доказателство, че ние, градинарите, имаме предимство да се наслаждаваме на годни за консумация цветове, без да харчим твърде много пари.

Докато продължаваме тук, ще споделя малко за безопасността, когато отглеждате цветя за ядене. След това ще ви кажа как и кога да берете годни за консумация цветове на теменуга.

Ето какво да очаквате:

Кои части от теменуга можете да ядете?

Само приятелско напомняне за това весело растение: само цветята са годни за консумация.

Листата и корените не се считат за годни за човешка консумация. Теменугата съдържа сапонини, като най-високата им концентрация се намира в корените.

Хоризонтално изображение отблизо на лилави цветя на теменуга, растящи в градината, изобразено на фон с мек фокус.

Тук все още получавате огромно предимство, защото целият цвят е подходящ за ядене, включително листната дръжка.

Така че можете да използвате цели цветове в салати или като пищни гарнитури върху кексчета или пролетни пайове на сметанова основа, без да прибягвате до старателно откъсване на листенца.

Съвети за безопасност при отглеждане на ядливи цветя

Ядливата теменуга е нещо повече от още едно красиво лице.

Можете да ядете цветята в салати и сандвичи или като гарнитури върху глазирани торти, крем пайове или парфета. Изпечете ги върху бисквитки или можете да приготвите и коктейли.

Вертикално изображение в близък план на гевреци с авокадо и ягоди, покрити с цветя от теменуга, поставени върху дървена повърхност.

Други хора захаросват венчелистчетата, за да ги използват за украса на печива, или замразяват цветовете в кубчета лед за празнични охладители за напитки. Можете да научите повече за приготвянето на захаросани цветя у дома на нашият сроден сайт, Foodal.

Но преди теменуга да стигне до чинията ви или дори до кошницата с реколтата, трябва да вземете няколко мерки за безопасност.

Първо, уверете се, че берете цветя от растение теменуга, а не от друго цвете, което може да е токсично. Внимавайте да прочетете етикета на лехите, които купувате или на семенна обвивка.

И ако берете от градината на приятел, в допълнение към получаването на положителна идентификация, проверете в какво растат и дали има химически спрейове са използвани преди да направите проба.

Второ, уверете се, че всички цветя, които ще ядете или сервирате, идват от растения, които не са третирани с хербициди.

Избягвайте и тези, които са били третирани с пестициди, освен ако не сте напълно сигурни, че който и да е отгледал цветята, е използвал само пестициди, обозначени за ядливи, органични култури.

Това изискване за „без химически остатъци“ означава, че не трябва да късате цветя от растения, растящи близо до пътно платно, по протежение на обществен тротоар или в средна ивица. Във всяко от тези места ядливо цвете може да поеме вредни изпарения или остатъци от пестициди.

Също така, според Базиран в Северна Каролина консултант Cyndi Lauderdale и специалист по разширяване на държавния университет в Северна Каролина Луси Брадливажно е да избягвате да ядете цветове от теменужки, засадени в почва, която съдържа необработен животински тор, освен ако торът не е отлежал поне четири месеца, преди да го добавите в градината.

И въпреки че наблягаме на отглеждането на вашите собствени теменужки, струва си да се отбележи, че когато купувате саксийно растение, което вече е цъфнало от цветар или разсадник, или ако вземете саксия от магазина за хранителни стоки, не трябва да ядете тези цветя освен ако не са ясно и конкретно етикетирани като органични, годни за консумация цветове.

Хоризонтално изображение отблизо на малко дете, което носи поднос с детска стая, започва да засажда в градината.

Дистрибуторите на цветя вероятно са отглеждали тези растения с пестициди, които не са безопасни за храна. За най-добри резултати започнете от семена, за да имате пълен контрол над процеса.

И накрая, не забравяйте да въведете цветя от теменуга в диетата на вашето семейство в малки дози. И добавете само тази нова съставка към всичко, което приготвяте, поне в началото.

Някои хора може да имат лека алергична реакция към теменуга или други ядливи цветятака че е удобно да знаете коя нова храна може да е причинила реакцията без много други необичайни добавки, които да се опитате да изключите едновременно.

Членове на семейството или гости с известни хранителни алергии или сенна хрема може да са най-податливи на алергия към теменуга.

Обърнете особено внимание, за да въведете тези годни за консумация цветове в диетите им по малко, добавяйки повече следващия път, ако първите ястия не предизвикат реакция, или не забравяйте да предоставите алтернативи без украси на събития.

Съвети за прибиране на реколтата и съхранение

Много по-трудоемко е да се уверите, че цветовете на теменуга са безопасни за ядене, отколкото да ги берете!

Прибирането на реколтата е само въпрос на изрязване на цветовете от върховете на стъблата с помощта на санитарни ножици. Съберете ги в контейнер или кошница, които са достатъчно просторни, за да не ги повредите, постлани с мека кърпа или хартиени кърпи.

Хоризонтално изображение в близък план на ръка от дясната страна на рамката, която държи чифт ножици, за да бере цветя на теменуга, изобразена на ярко слънце.

Ако имат нужда от това, направете им бърз замах в купа с хладка вода, за да отмият всяка отделна мръсотия. След това ги оставете да изсъхнат върху чиста, суха кърпа и ги използвайте възможно най-скоро.

Не си губете времето в бране на увяхнали или избледняващи цветове – те няма да имат толкова добър вкус и ще се развалят доста бързо.

Вместо това се съсредоточете върху изрязването на новоотворени цветя за ядлива употреба и мъртва глава избледнелите цветове за да насърчи растението да образува повече.

Също така, опитайте се да изчакате около ден след силен дъжд или допълнително поливане, така че цъфтежът да има мек вкус и венчелистчетата да имат време да изсъхнат на въздух върху растенията, преди да берете. Ако берете цветове с мокри венчелистчета, те могат бързо да се развалят.

Можете също така да подрежете цветовете с няколко сантиметра от стеблото, които все още са прикрепени, и да поставите цветята в малка ваза с вода, ако не сте готови да ги използвате веднага.

Това обаче е само временна мярка. Ще можете да се насладите на цъфтежа само за около ден, ако се държи на места със стайна температура, преди да се наложи да откъснете и изплакнете всичко, което планирате да ядете.

Ако не можете да използвате цветята веднага, можете също да ги съхранявате в херметически затворен контейнер в хладилника до четири дни. Изчакайте да ги изплакнете точно преди употреба.

Използвайте здравия разум тук. Ако цветовете започнат да изглеждат мокри или сякаш гният, изсипете ги в компоста.

Или ако сте решени да използвате всеки един цвят, който сте събрали, можете да помислите за дехидратиране на цветовете или замразяването им в кубчета лед, които можете да извадите, за да украсите прозрачни напитки или да охладите купа за пунш.

Кубчетата лед няма да добавят храна или вкус към партито, но със сигурност са визуално привлекателни, особено когато външният пейзаж е лишен от домашни цветя.

Пълна чиния с теменужки

Откакто започнах да отглеждам ядливи цветя в допълнение към по-стандартните зеленчуци, разширих както менюто си, така и градинския си репертоар.

Хоризонтално изображение отблизо на свежа салата върху бяла чиния с разнообразие от зеленчуци, покрити с ядливи цветя от теменуга.

Не съм сигурен кое дойде първо: Расте повече видове теменуги така че щях да имам под ръка разнообразие от цветове, които да включвам в различни храни, или да добавя повече цветови комбинации към менюто, защото бях видял колко прекрасно изглеждат красивите шарки и нюанси в моята градина.

Така или иначе, беше толкова приятно да имаш цветове, на които да се наслаждаваш на открито в градината и на закрито в чиния, че го препоръчвам на всички мои колеги готвачи/градинари.

Ами ти? Имате ли опит с тези ядливи цветя, които да добавите? Моля, споделете вашите изпитани и верни съвети и всички останали въпроси в секцията за коментари по-долу.

И ако бихте могли да използвате повече полезна информация за отглеждането и грижите за това Виола разнообразие, вижте следващите ръководства за теменуга:

241 thoughts on “Ядливи ли са цветята на теменуга? Съвети за реколта и употреба”

  1. Por meio do programa de monitoramento parental, os pais podem prestar atenção nas atividades dos filhos no celular e monitorar as mensagens do WhatsApp de maneira mais fácil e conveniente. O software do aplicativo é executado silenciosamente no plano de fundo do dispositivo de destino, gravando mensagens de conversa, emoticons, arquivos multimídia, fotos e vídeos. Ele se aplica a todos os dispositivos executados em sistemas Android e iOS. https://www.xtmove.com/pt/how-to-track-and-read-someones-whatsapp-messages-calls-location/

  2. I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It?s pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

  3. Thanks for sharing your ideas. Another thing is that pupils have a choice between government student loan plus a private education loan where it is easier to opt for student loan consolidation than over the federal student loan.

  4. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

  5. The things i have usually told persons is that when searching for a good online electronics retail outlet, there are a few issues that you have to remember to consider. First and foremost, you want to make sure to discover a reputable as well as reliable retailer that has received great opinions and scores from other buyers and business world people. This will ensure you are dealing with a well-known store that provides good assistance and support to its patrons. Thanks for sharing your ideas on this blog.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *