Ядливи ли са Snapdragon?  |  Пътят на градинаря

Ядливи ли са Snapdragon? | Пътят на градинаря

Snapdragons ме правят щастлив. Присъствието на техните весели цветове в градината означава, че е настъпило най-доброто време и ще продължи месеци напред – точно като тези цветни цветя.

Разбира се, не можем да забравим детската тръпка от прищипване отстрани, за да отворите „устата“ на цветето. Никога не надвишаваш желанието да накараш цветовете да говорят, нали?

Вертикално изображение в близък план на яркочервени цветя на хищния зев, растящи в градината, изобразени на ярко слънце.  В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

И да не забравяме чудесния аромат, който е лек и плодов. Всъщност те миришат толкова прекрасно, че понякога се изкушавам да донеса една до устата си и да отхапя.

Ако сте изпитали същия импулс, не се сдържайте. Продължете и дайте отхапка на дебелите венчелистчета. Цветовете на Snapdragon са напълно годни за консумация.

Като каза това, те нямат вкус, в който повечето хора веднага се влюбват.

Мнозина се увличат по вкуса на розово листенце още от първата хапка, докато щриховият дракон е малко по-придобен вкус. Но те са страхотни, ако знаете как да ги използвате.

Ще обсъдим това и повече в предстоящото ръководство. Ето какво можете да очаквате:

Дали сте отглеждайте вашите snapdragons от семена или вземете опаковка от магазина (въпреки че ще обсъдим малко защо може да искате просто да отгледате своя собствена), вие сте за удоволствие.

Пригответе си рецептите, защото сме на път да започнем да дегустираме.

Всичко за Snapdragon Blossoms

Snapdragons са известни със своите асиметрични, ярко оцветени цветове на високи стъбла.

Цветовете узряват от дъното до върха и могат да бъдат сини, оранжеви, розови, лилави, червени, бели, кремави или жълти или няколко цвята. Нюансите могат да варират от бледи и пастелни до ярки и драматични.

Хоризонтално изображение отблизо на розови и кайсиеви цветя Antirrhinum majus, растящи в градината, изобразено на светло вечерно слънце на фон с мек фокус.

Тези растения са самоплодни и цъфтят от около юни до септември, в зависимост от това къде се отглеждат.

Всяко цвете трае около 10 дни, но отрязването на дръжките може да насърчи образуването на нови. По този начин можете да имате непрекъснат цъфтеж през цялото лято и до есента.

Въпреки че можете да ядете и листата и стъблата, това ръководство ще се съсредоточи предимно върху цветовете, тъй като те имат най-добър вкус.

Хоризонтално изображение отблизо на розови цветя Antirrhinum majus, растящи в градината с венчелистчетата, покрити с капчици вода.

Освен това, знаете ли онези разсад, които можете да закупите в опаковки в разсадниците през пролетта? Те имат най-лошия вкус. Освен това те могат да бъдат третирани с неприятни химикали, които не искате да поглъщате.

Разсадниците се третират с хормони на растежа и се отглеждат, за да бъдат компактни и цветни, с дебели венчелистчета.

Ако възнамерявате да изядете вашите Snapdragons, помислете за отглеждане на някои от двуцветните (понякога наричани пеперуда) сортове. Те са склонни да имат по-деликатни венчелистчета, по-плодов аромат и съответно по-сладък вкус.

Въпреки че не съм пробвал всички различни видове ловни дракони, опитах доста, защото обичам да ги имам в градината си и не мога да устоя да не опитам хапка, когато се скитам в моя флорален рай.

Кои части са годни за консумация?

Цветовете са най-често ядената част от растението, но семената са годни за консумация, макар и не много вкусни.

И все пак, не позволявайте това да ви спре, ако това е вашето нещо. Те са мънички, така че ще ви трябват много от тях, ако искате да можете дори да опитате вкуса. Както при цъфтежа, не яжте семена, които са били третирани с химикали.

Хоризонтално изображение отблизо на жълти цветове Antirrhinum, растящи в градината, изобразено на зелен мек фокусен фон.

Можете също да ядете листата.

Като каза това, растението получава лошо мнение като годно за консумация поради горчивия си вкус. Въпреки това, много хора се научават да ценят горчивите вкусове все повече и повече днес, така че мисля, че заслужава втори поглед.

цикорияглухарчетата, IPAs, негрони, картони и тъмен шоколад станаха по-популярни през последните години.

Цветята на Snapdragon имат изключително приятна хрупкавост. В правилната рецепта горчивият вкус е добре дошло допълнение. Те също така са безспорно красиви, така че са перфектни като гарнитура за храна и напитки.

Сортове за избор

„Madame Butterfly“ е не само един от най-красивите клинови дракони, но има приятен вкус.

Посетете Burpee, за да вземете 50 семена или 18 живи растения ако искаш да й пробваш.

Вертикално изображение в близък план на изображение резултат за латинското име на Snapdragon Antirrhinum „Madame Butterfly“, прясно набрани и поставени в стъклена ваза цветя.

„Мадам Бътерфлай“

Открих, че хибридът „Appleblossom“ също е вкусен вариант.

Можете да вземете семена в малък пакет, опаковки от унция или четвърт паунд в Eden Brothers.

Квадратно изображение отблизо на светложълтите и кайсиеви цветове на Antirrhinum 'Appleblossom', растящи в градината.

‘ябълков цвят’

„Chantilly“ е друг сорт с двоен цвят, но този има джудже, компактен навик на растеж. Всички различни цветове имат приятен вкус, но кълна се, че прасковата е малко по-добра от жълтата, магента или светло кремавата.

Прибиране на реколтата

Събирането на цветя от хищен зев е може би един от най-забавните процеси на прибиране на реколтата. Можете да се поглезите на вътрешното си дете. Хванете цветята отстрани, сякаш ще накарате малкия цветен дракон да говори.

Следващата част е по избор, но силно препоръчвам да го направите. Внимателно стиснете страните на цветето и имитирайте гласа на дракон.

Оставете цветето да изрази вълнението си от опитомяването му, за да бъде следващото ви ядене, или го оставете да ви реве напук. Забавлявай се.

На кой му пука дали съседите вдигат вежди към теб. Разговаряме с snapdragons, тук! Кой би посмял да се подиграе с укротител на дракони?

След като разговорът ви приключи, внимателно отстранете цъфтежа. Би трябвало да имате цял цвят на хищен зев, но не се притеснявайте, ако цветето се разпадне.

Като алтернатива можете да отрежете цялото стъбло в основата. Това насърчава образуването на нови стъбла.

Хоризонтално изображение отблизо на жена, държаща букет от прясно набрани цветя Antirrhinum.

Не използвайте цветя от никое растение, което страда от какъвто и да е вид гъбични проблеми, което е често срещан проблем с Snapdragons.

Трябва също да избягвате да използвате цветя от растения, които току-що сте закупили. Те често се третират с химикали, които не искате да консумирате.

Отрежете всички съществуващи стъбла и изчакайте да изскочат нови. Тези са безопасни за ядене.

Също така трябва да избягвате да ядете каквито и да е цветя от растение, ако не сте сигурни, че то не е било пръскано с пестициди, хербициди или други лечения поне един месец.

Отстранете долните листа и поставете отрязаните стъбла във ваза или чаша, пълна с вода. Не само ще бъдете почерпени с красив дисплей, но той запазва цветовете свежи по-дълго, за да можете да ги използвате при необходимост.

Новите пъпки дори ще продължат да се отварят във вазата, но цветът на тях ще бъде по-блед от тези, които растат на растението на открито.

Можете също да увиете стъблата в хартиени кърпи и да ги поставите в найлонов плик. Поставете това в чекмеджето на хладилника си.

За да съберете листата, просто отрежете няколко наведнъж, ако е необходимо.

Как да използвам

Ако не сте президент на фенклуба на горчивия вкус, най-добрият начин е да захаросате цветята или да ги използвате в десерти. Нашият сестрински сайт, Foodal има отлично ръководство за шугариране на цветя.

Въпреки това, ако харесвате горчиви вкусове, имате много, много повече възможности.

Листата и цветовете могат да бъдат нарязани на кус-кус или ориз, добавени към тагини или къри, сварени в яхнии или супи или нарязани на кубчета в картофена или маслинова салата. По същество използвайте венчелистчетата и листата, както бихте направили радичио.

Хоризонтално изображение отблизо на свежа салата върху бяла чиния със зелена салата и ядливи цветя.

Много хора препоръчват да използвате венчелистчетата пресни за салати, защото са толкова визуално поразителни и определено са вкусни по този начин, ако горчивината е вашето сладко. Опитайте да ги нарежете, за да намалите смелостта на вкуса – макар че това ще намали и декоративното им въздействие.

Можете също да ги мариновате, което не само премахва част от горчивината, но ги запазва, за да можете да се насладите на вкуса дълго след като цветовете са излезли извън сезона.

За да направите това, опаковайте свободно буркан за литра с цели цветя (не ги смачквайте) и по една чаена лъжичка семена от кориандър, синапено семе и звезден анасон.

В тиган комбинирайте пинта бял оцет с четвърт чаша захар и една чаена лъжичка сол. Варете, докато захарта и солта се разтворят. Изсипете течността в буркана и запечатайте.

Можете също да ги използвате като гарнитура, където искате малко цвят и не е задължително да използвате аромата, за да подобрите ястие или напитка.

Щракнете със зъби в някои Snapdragons

Не се страхувайте да опитате нови вкусове. Голяма част от това, което ядем, се прави просто по навик и традиция.

Ако повече култури обикновено ядат цветя – дори горчиви, като например скитло – ние дори нямаше да мислим два пъти да ги хвърляме в супи, салати и сандвичи!

Има цяла градина от вкусове, които ви очакват там, ако сте готови да експериментирате с различни методи на приготвяне, за да намерите този (или тези), който отговаря на вашето небце.

Хоризонтално изображение в близък план на цветя на клинов зев, разпръснати върху дървена повърхност.

След като приготвите ястие от тези приказни цветя, върнете се и ни уведомете в коментарите кой сорт сте опитали и какъв е вкусът му.

Ако искате да разширите възможностите си за флорална храна и сте намерили това ръководство за полезно, може да се насладите на някои от нашите ядливи цвете ръководства:

155 thoughts on “Ядливи ли са Snapdragon? | Пътят на градинаря”

  1. After research a number of of the blog posts in your website now, and I really like your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.

  2. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely useful and it has aided me out loads. I hope to contribute & aid other users like its helped me. Great job.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *