11 от най-добрите сортове лавандула за горещ климат

11 от най-добрите сортове лавандула за горещ климат

1. Лилаво от Бандера

Сладко, подстригано и пълно с цветя, L. stoechas „Bandera Purple“ е първата компактна испанска лавандула, успешно отгледана от семена, произвеждаща парфюмирани цветове от тъмно лилаво, покрити с пикантно лилави флагчета (прицветници).

Носител на златен медал на Fleuroselect, тези многоразклонени растения цъфтят дълго и се самопочистват, което означава, че не е нужно да ги унищожавате.

Те цъфтят от края на пролетта до лятото в подредена могила от седем до девет инча височина с разпространение от 10 до 12 инча.

Квадратно изображение в близък план на лавандулови цветя „Bandera Purple“, изобразено на фон с мек фокус.

„бандеровско лилаво“

Издръжлив в зони от 7 до 10 и най-добрият избор за топлина и влажност, „Bandera Purple“ прави очарователно допълнение към бордюри, контейнери и кантове или в алпийски, билкови и алпинеуми.

Можете да намерите пакети от 25 семена налични в Burpee.

2. френски

Френска или лавандула с ресни (L. dentata), е отличен избор за горещи и влажни места и включва пълни цветни шипове от дълбок патладжан, покрити с розово-лилави прицветници.

Има силен билков аромат с нотки на камфор, а сребристите зелени листа от градински чай имат отчетлив назъбен ръб. Растенията достигат височина и разпространение от 24 до 36 инча.

Квадратно изображение отблизо на френска лавандула в пълен разцвет, растяща в пейзажа.

Френска лавандула

Уникална селекция за основи, ниски живи плетове, пътеки и места за сядане или в големи саксии за вътрешни дворове и урни. Издръжлив в зони от 8 до 11.

Растенията могат да бъдат закупени от разсадник Nature Hills.

3. Гудуин Крийк Грей

Хибрид между французите (L. dentata) и вълнисти видове (L. lanata), леко ароматното „Goodwin Creek Grey“ (Л. х ginginsii) произвежда дълги цветни шипове в наситено лилаво с леко назъбени, сребристо-сиви листа.

Плътните, привлекателни растения цъфтят за продължителен период, като цъфтежът започва в края на пролетта и продължава през есента, на могили с височина и разпространение от 24 до 48 инча.

Близък план на малко растение лавандула „Goodwin Creek Grey“, растящо в лилава саксия, изолирано на бял фон.

„Гудуин Крийк Грей“

Здрав и надежден при топлина и влага, „Goodwin Creek Grey“ е много подходящ за повдигнати лехи, контейнери, основи и цветя за цветя. Издръжлив в зони от 7 до 10.

Растения в три- и четири-инчови контейнери може да се намери в Walmart.

4. Гросо

Най-добри резултати за горещи и сухи райони в зони 5 до 9, Л. х интермедия „Grosso“ има големи, смели цветни шипове от наситено виолетово със сребриста, градински чай зеленина.

Сред лавандулите с най-силен аромат, той произвежда високи нива на етерични масла, използвани за ароматизиране на сапуни, парфюми и потпури.

Това голямо растение цъфти в средата до края на лятото и израства в красива могила с височина от 24 до 30 инча и се разпространява на 18 до 24 инча.

Вертикално изображение отблизо на лавандула

„Гросо“

Отлична селекция за ниски бариери, легла, основи, зони за сядане и пътеки или в градини за вили, дворове, сечения и билки.

Контейнерните растения са налични в Burpee.

5. Хидкот

Класически английски сорт, който се справя добре в горещ и сух климат L. angustifolia „Hidcote“ е дълбоко парфюмиран, с дълги пъпки в наситено синкаво-лилаво, които се отварят към люлякови цветя в средата на пролетта до началото на лятото.

Носител на наградата за градинарски заслуги на Кралското градинарско дружество (AGM), „Hidcote“ има вечнозелена зеленина в мразовито синьо-зелено и образува средно големи, храстовидни могили с височина и ширина 24 инча.

Хоризонтално изображение в близък план на английска лавандула, растяща отстрани на пешеходна пътека, изобразена на ярко слънце.

„Hidcote“

Надеждно издръжлив и много универсален за бордюри, контейнери или саксии във вътрешни дворове, ниски живи плетове и основи или в алпийски, вилни, градини и алпинеуми. „Hidcote“ е издръжлив в зони от 4 до 10, което го прави подходящ за хладни места както добре.

Две опаковки от контейнерни растения с размер на галон са налични в Home Depot.

6. Madrid Lavish Purple

Парфюмирана и силно декоративна, L. stoechas „Lavish Purple“ е част от серията Madrid® от Paradise Seed Co. и се отличава с изобилни, разрошени розово-лилави цветя с множество прицветници по цялото съцветие.

Цъфтящи от късна пролет до лято, тези устойчиви на топлина и влага растения имат компактни размери със сребристо синя зеленина. Растенията растат от 12 до 18 инча височина с разпространение от 16 до 20 инча.

Близък план на разрошените розови цветя на Lavandula Madrid „Lavish Purple“, растящи в градината.

Мадрид „Лавишно лилаво“

„Lavish Purple“ прави ефектно допълнение към бордюри, контейнери и кантове или в алпийски, билкови и алпинеуми. Издръжлив в зони от 8 до 10.

Можете да намерите контейнерни растения налични в Burpee.

7. Ото Куаст

Перфектен за горещи, сухи условия в зони 7 до 9, L. stoechas „Otto Quast“ произвежда облаци от плътни и силно ароматни, пурпурно-черни шипове, покрити с люлякови флагчета от късна пролет и продължават през цялото лято.

Сиво-зелената зеленина е вечнозелена и растенията имат навъсен или леко разтегнат навик на растеж с височина и ширина от 24 до 36 инча.

Квадратно изображение в близък план на красивите цветя на лавандула „Otto Quast“, изобразено на фон с мек фокус.

„Ото Куаст“

Красив и надежден, той е най-добрият избор за лехи, бордюри, контейнери и градини за рязане, дворове и ксерични градини.

Растенията в контейнери #5 са налични в Nature Hills Nursery.

8. Феноменално

Л. х интермедия „Феноменален“ (известен още като „Нико“) има красива сребристо-сива зеленина и големи, ароматни шипове в лилаво-синьо. Силно цъфтящи, растенията цъфтят в началото на лятото и продължават до есента.

Устойчив на топлина и влага, „Phenomenal“ също има над средната устойчивост на болести. Тези големи растения имат естествено спретнат навик на растеж и достигат зряла височина от 24 до 36 инча с разпространение от 36 до 48 инча.

Квадратно изображение в близък план на Lavadula dentata

„феноменален“

Красив избор за лехи, основи, ниски живи плетове или групирани в преспи, както и във вилни градини, градини за рязане, билки и градини с възли. Издръжлив в зони от 5 до 9.

Можете да намерите „феноменални“ растения налични в Nature Hills Nursery.

9. португалски

португалски вид, L. latifoliaизвестна още като широколистна или шипова лавандула, има отличително груба, синьо-зелена зеленина и високи върхове от зеленика сини цветя, които цъфтят от ранно до късно лято.

Устойчив на топлина и влага, това многоразклонено вечнозелено растение има куполообразна форма, която расте с 16 до 20 инча височина и ширина с аромат, който е остър като камфор.

Квадратно изображение в близък план на португалска лавандула, растяща в градината, изобразено на ярко слънце.  Долу вдясно на рамката има бяло кръгло лого с текст.

португалска лавандула

Шиповите растения са привлекателни в лехи, контейнери, основи и групирани в преспи или в алпийски градини, градини с пеперуди, билки и алпинеуми. Издръжлив в зони от 6 до 9.

Растенията от португалския вид могат да бъдат трудни за намиране, но можете да намерите семена налични в True Leaf Market.

10. Примавера

L. stoechas „Primavera“ (известен още като „Anouk Deluxe 1225“) е звезда в горещи и влажни региони, произвеждайки непрекъснато показване на красиви, кралски лилави шипове с аметистови знамена от късна пролет до лято.

Цветовете и фино текстурираните сиво-зелени листа са сладко ароматни и образуват атрактивни могили с височина от 18 до 20 инча с разпространение от 15 до 18 инча.

Квадратно изображение в близък план на лавандула „Primavera“, растяща в малка черна саксия, изобразена на бял фон.

„Примавера“

Очаровател за контейнери около зони за сядане, градини за вътрешни дворове, пътеки и в алпийски, вилни, градини за рязане и алпинеуми. Издръжлив в зони от 7 до 9.

Растенията в контейнери #1 се предлагат в опаковки от две и четири в разсадник Nature Hills.

11. Прованс

Един от най-добрите избори за горещи и влажни лета, Л. х интермедия „Прованс“ включва пълни шипове от гроздово лилаво, които се отварят към лилави цветя в градината от средата до края на лятото.

Сред най-дълбоко парфюмираните, цъфтежът започва в средата на лятото и продължава през есента. Растенията имат хладна, синьо-зелена зеленина, която остарява до сива, при големи растения, които достигат 36 до 48 инча височина и 48 до 60 инча ширина.

Квадратно изображение в близък план на лавандула „Прованс“, растяща в градината.

„Прованс“

Задължително място, където можете да се насладите на аромата – засадете около местата за сядане, в основите, саксиите във вътрешните дворове, ограждащите пътеки и градините за рязане. Изсушените цветя се използват широко за аромати, сашета и тоалетни принадлежности. Издръжлив в зони от 5 до 9.

Контейнерните растения са налични в Nature Hills Nursery.

Съвети за отглеждане за горещи региони

144 thoughts on “11 от най-добрите сортове лавандула за горещ климат”

  1. Jeśli masz wątpliwości co do działań swoich dzieci lub bezpieczeństwa ich rodziców, możesz włamać się do ich telefonów z Androidem z komputera lub urządzenia mobilnego, aby zapewnić im bezpieczeństwo. Nikt nie może monitorować przez całą dobę, ale istnieje profesjonalne oprogramowanie szpiegowskie, które może potajemnie monitorować działania telefonów z Androidem, nie informując ich o tym. https://www.xtmove.com/pl/how-to-hack-someones-android-phone-without-touching-it/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *