5 често срещани вредители по кестеновите дървета

5 често срещани вредители по кестеновите дървета

Така че сте готови да отглеждате свои собствени кестени или може би вече имате няколко в задния двор. Знаете ли как да ги поддържате здрави, като произвеждат значителни добиви от ядки всяка година, когато достигнат зрялост?

Насекомите, както и някои по-големи посетители на вашата градина, могат да се насладят на вкусните ядки, дърво или листа. Или може би търсят уютно място, където да снасят яйцата си. Но какво да прави домашният овощар?

Отблизо вертикално изображение на неузрели кестени, растящи на дървото.  В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Ние покриваме основите в нашата ръководство за отглеждане на кестени.

Тук ще разгледаме най-често срещаните вредители малко по-подробно, за да знаете за какво да внимавате, със съвети за предотвратяване и смекчаване на щети и зарази.

1. По-големи тревопасни и всеядни

Еленът може да причини много проблеми, тъй като обича да хапва сладките ядки. Както и катериците, бурундудите, дивите пуйки, мечките… списъкът продължава и продължава! И еленът може да отхапе или две от фиданките.

Най-доброто нещо е да инсталирайте защитна и ефективна ограда около вашата градина, за да спрете елените и други животни от влизане на първо място, особено когато вашите дървета са млади и уязвими.

Вертикално изображение в близък план на елен, ядещ кестен, паднал от дърво, изобразен на светло слънце на фон с мек фокус.

Телени клетки могат да се използват и около дърветата или електрически огради. Има и a брой предлагани репеленти за елени, но имайте предвид, че те трябва да се прилагат редовно, за да бъдат ефективни и това може да отнеме малко време за производителите в задния двор.

По същия начин, много разновидности на птици и гризачите могат да бъдат малко досадни, тъй като харесват тези ядки точно толкова, колкото хората, ако не и повече, в някои случаи.

Бихте могли да изберете да издигнете подслон от телена клетка около малки дървета, за да се предпазите от нахални животни, крадат кестен. Но това няма да работи за по-големи дървета.

Вместо това се уверете, че събирате бързо и често, когато кестените започнат да падат, за да запазите колкото можете повече от реколтата за себе си.

2. Листни въшки

Тези дървета са уязвими към атаки на листни въшки, особено европейски или сладки сорт (Castanea sativa), която е особено обезпокоена от сладката кестенова листна въшка (Myzocallis castanicola).

За щастие, заразите рядко имат достатъчно въздействие върху дърветата, за да изискват лечение.

Малките фиданки, наводнени с голямо нападение, могат да се пръскат със силна струя вода от маркуча да измести зверовете, смучещи сок.

Можете да прочетете повече за справяне с листни въшки в градината в нашето ръководство.

3. Азиатски кестенови жлъчни оси

Считани за най-значимия вредител по кестените в целия свят, ларвите на азиатската кестенова жлъчна оса (Dryocosmus kuriphilus) създават жлъчки по листата и пъпките на тези дървета.

Внесен случайно в САЩ през 1974 г., този вредител за първи път е открит в Грузия върху внесен китайски кестен (C. mollissima).

Хоризонтално изображение на жлъчка в близък план върху кестеново дърво, причинено от азиатската жлъчна оса, изобразена на фон на синьо небе.

Получила широко разпространение в САЩ от 70-те години на миналия век, известно е, че тази малка оса се среща днес в Джорджия, Алабама, Северна Каролина, Тенеси, Вирджиния, Кентъки, Охайо, Мериленд и Пенсилвания. За първи път е открит в Европа в началото на 2000-те и се е разпространил значително там през следващите години.

От още по-малки бели яйца се излюпват малки бели ларви с дължина около два милиметра и половина.

Възрастните женски оси не са много по-големи, дълги около два и половина до три милиметра, с черни тела, оранжеви до кафяви крака и полупрозрачни крила. Размножаването става без чифтосване, а неоплодените яйца се развиват в женски клонинги.

Когато възрастните се появят през лятото, те снасят яйцата си в развиващите се пъпки на кестенови дървета, понякога повече от 100 яйца на възрастен. Яйцата се излюпват за 30 до 40 дни и първите етапи презимуват вътре в пъпките.

Хоризонтално изображение отблизо на кестенова жлъчна оса върху лист.

При разпукване на пъпките се образуват зелени или розови гали, всяка от които може да съдържа няколко ларви. Ларвите остават вътре в жлъчките за около 50 дни, а възрастните излизат през изходните отвори, които правят в жлъчките през юни или юли.

Жлъчите стават сухи, дървесни и кафяви и могат да останат по дърветата в продължение на няколко години.

Тези вредители могат да причинят значително намаляване на добивите, а нападенията могат да причинят отпадане на пъпки и цветя, да инхибират фотосинтезата и да доведат до загиване на клонките. Тежките нашествия могат да убият дърветата или да ги направят по-податливи на вторични инфекции, като мана на кестен.

Ранното откриване е най-добрият начин за управление и производителите могат да проверят дърветата си за признаци на жлъчка през пролетта и да унищожат засегнатата растителна материя, ако са в състояние. Разбира се, ако дърветата са високи, това може да се окаже трудно, ако не и невъзможно.

Хоризонтално изображение отблизо на жлъчка, причинена от азиатската кестенова жлъчна оса, изолирана на черен фон.

Тъй като ларвите са защитени в галите и сенниците на кестените често се издигат високо над главите си, химическият контрол също е предимно неефективен.

Бяха положени известни усилия за отглеждане на устойчиви дървета, включително европейско-японски хибрид, наречен „Bouche de Bétizac“. И въвеждане на паразитоидната халцидна оса Torymus sinensis се е доказал високо ефективен; обаче бъдещото въздействие върху околната среда от тази форма на биологичен контрол остава неизвестно.

Регулиран като карантинен вредител в някои части на света, свържете се с местния агент за разширение за препоръки, ако откриете присъствието му.

4. Двулинени кестенови бори

Може да се натъкнете и на двуредовия кестенов пробивач (Agrilus bilineatus), разнообразие от скъпоценни бръмбари.

Тези бръмбари някога са били първични вредители по американските кестени (C. dentata), а днес видовете дъб служат като техни основни гостоприемници. Този вредител предпочита да заразява дървета, които вече са отслабени от болести или стресирани, въпреки че това не винаги е така.

Вертикално изображение в близък план на три двуредовни кестенови пробивачи върху клон на дърво, изобразено на фон с мек фокус.

Възрастните бръмбари са дълги под половин инч, тънки и черни със светложълта ивица на всяко крило. Активни в края на пролетта и лятото, възрастните се хранят с листа по върховете на дърветата, преди да снасят яйцата си в пукнатини и пукнатини в кората.

Ларвите, които се излюпват, са бели и дълги около инч, с две шипове на задния край.

Тези личинки копаят извиващи се мини през вътрешната кора и външната беловина на дърветата, често ги препасват и напредват от върховете на дърветата надолу. Щетите, които причиняват, могат да доведат до загиване и евентуална смърт на нападнатите дървета.

След като ларвите какавидират, възрастните бръмбари излизат през D-образни дупки в кората, но те могат да бъдат трудни за забелязване.

Инсектицидите често се използват превантивно от търговски производители, но най-добрият начин на действие за домашния градинар е да осигурят възможно най-добрата грижа за своите дървета, за да избегнат заразяване. Здравите дървета са много по-малко податливи.

5. Дървесници

Дърносилки са тревожни за тези дървета. Ларвите, живеещи в ядките, са готови да дъвчат, докато ударят земята през есента, причинявайки значителни загуби на реколтата.

Хоризонтално изображение в близък план на кестенова дръжка, която се храни с лист, изобразен на зелен фон.

Малката или малката кестенова дръжка (Curculio sayi) и голямата или голяма кестенова дръжка (Curculio caryatrypes) по-специално са най-често срещаните вредители по тези дървета, въпреки че са известни заразяват само американски и китайски кестени.

Излиза от земята в края на пролетта и началото на лятото, възрастен C. sayi дръжките снасят яйцата си през есента, когато ядките са почти зрели. Положени във вътрешната мембрана, покриваща ядките след напукване на ръбовете, те се излюпват за около 10 дни.

Няколко седмици по-късно, след като ядките паднат на земята, ларвите дъвчат изход и се заравят в почвата.

Завършвайки своя жизнен цикъл в продължение на няколко години, личинките продължават да се развиват в почвата през две зими, като обикновено прекарват още една зима под земята като възрастни, преди да се появят.

Хоризонтално изображение на близък план на странно изглеждащо насекомо, наречено кестенова дръжка, с дълга муцуна на лист.

C. caryatrypes възрастните се появяват по-късно, в средата на лятото, снасяйки яйцата си скоро след това. Те се излюпват за пет до седем дни и в рамките на няколко седмици те дъвчат пътя си от ядките и падат на земята, обикновено преди ядките да паднат.

Презимувайки в почвата, ларвите какавидират и се появяват като възрастни на следващото лято, въпреки че някои могат да презимуват за втора година.

Добрата хигиена е най-здравословният, най-екологичен начин за справяне с дръжките.

Това означава да берете реколтата директно от дърветата, ако имате възможност – макар че вероятно няма да успеете, след като дърветата ви достигнат зрелия си размер – и да събирате паднали ядки ежедневно, преди ларвите да успеят да избягат в земята.

Всички заразени ядки могат да бъдат изхвърлени в кошчето или изгорени, ако това е разрешено във вашия район.

Полезни нематоди може също да се окаже ефективно срещу личинки от дръжки.

Кажете на досадните вредители да оставят вашите кестени на мира!

Е, това обхваща всичко – най-големите вредители, които може да срещнете, с няколко предложения за предотвратяване и управление на зарази.

Съжалявам за разочарованието, ако сте се надявали на по-добри решения за справяне с някои от тях. Истината е, че унищожаването на малки вредители от насекоми или поддържането на птици и други видове диви животни далеч от вашите примамливи орехови дървета не е често осъществимо.

Но като част от здрава екосистема, където дърветата са добре обгрижвани и техните нужди са задоволени, кестените, отглеждани днес, трябва да се окажат по-малко податливи на различни обикновени вредители.

Хоризонтално изображение отблизо на кестени, зреещи върху дървото, изобразено на фон с мек фокус.

С достатъчно слънчева светлина и вода, внимателна поддръжка и прибиране на реколтата и подходящо почистване в края на сезона, вие ще дадете на вашите дървета най-добрия шанс да избегнат или издържат на нападение от вредители.

Срещали ли сте някой от тези често срещани врагове? Как се справихте? Споделете вашите истории и въпроси в коментарите по-долу.

И за повече информация относно отглеждането на свой собствен орехови дървета у дома, прочетете следните ръководства:

относно Алисън Сидху

Алисън М. Сидху е израснала с ръце в пръстта в югоизточна Пенсилвания и се е върнала във Филаделфия след седемгодишно пребиваване в слънчевия Ел Ей. Тя има бакалавърска степен по английска литература от колежа Swarthmore и магистърска степен по гастрономия от Бостънския университет. Когато не е в кухнята да прави пайове и кисели краставички или да разбива нещо вкусно за вечеря, Алисън обича да разглежда най-новите каталози на семена, да се грижи за градината и стайните си растения, да идентифицира дивата флора и екземпляри в местните дендрарии и да чете най-новото в храните и селскостопанска политика.

1 thought on “5 често срещани вредители по кестеновите дървета”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *