7 вида антуриуми за отглеждане като стайни растения

7 вида антуриуми за отглеждане като стайни растения

На пръв поглед е малко вероятно да подозирате, че различните видове Антуриум които растат добре като стайни растения са част от един и същи род.

Докато само избрана група от повече от 800 вида обикновено се култивират на закрито, външният им вид може да варира значително.

A. andraeanum и A. scherzerianum, например, произвеждат цветни върхове, които могат да продължат месец или повече, докато A. clarinervium и A. crystallinum са ценени за техните големи листа, които имат отчетливи маркировки.

Този род произхожда от тропическите райони на Северна и Южна Америка и всички видове могат да се отглеждат на открито в зони от 10 до 13. На закрито, те са големи и красиви, но не се изкачват чрез въздушни корени, както правят в дивата природа.

Отблизо вертикално изображение на антуриум, растящ в саксии в разсадник за растения.  В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Всички препоръчани видове, описани в този обзор, също са доста лесни за поддържане на щастливи – стига да отговаряте на техните нужди от светлина, температура и влажност. Можете да научите повече за как да отглеждаме антуриум в нашето ръководство.

В това ръководство ще представя седем антуриума, които обикновено се отглеждат като стайни растения. Ето състава:

Да се ​​влюбиш в тези тропически красоти е лесно, но намирането на екземпляри за закупуване може да се окаже по-трудно.

Антуриумите са нещо обичайно за градинарите в Хавай, а в континенталната част на САЩ можете да закупите A. superbum и няколко A. andreanum сортове лесно онлайн, но другите са по-редки.

Хоризонтално изображение в близък план на растение антуриум с ярко розова шпага и спадикс.

Може да успеете да намерите някои налични в местните разсадници, особено ако имате късмета да живеете близо до такъв, който съхранява по-необичайни тропически стайни растения. Повечето се предлагат само чрез специализирани доставчици.

Ето седем препоръчителни опции за домашни производители, за които да следят:

1. Андреанум

Известен също като дантелен лист или цвете на фламинго, A. andreanum е най-достъпният вид, а отрязаните стъбла понякога се появяват във флорални букети.

Те могат да се похвалят с лопатки във формата на сърце (модифицирани листа, които приличат на цветя), всяка с изпъкнал лопатка в центъра.

Този цвят се задържа дълго време, в продължение на 30 дни или повече след разгръщане на лопатката.

Най-често червените, оттенъците, които може да видите за този вид, включват също бяло, розово, лавандула, оранжево, коралово или лилаво, или могат да бъдат пъстри – в зависимост от сорта.

Квадратно изображение отблизо на ярко червен антуриум, растящ в керамична саксия, изолирана на бял фон.

Червен антуриум

Ако искате да добавите класически червен антуриум към колекцията си от стайни растения, растенията в четириинчови саксии са достъпно от Costa Farms чрез Home Depot.

Има и много различни A. andreanum сортове и хибриди, които си струва да се търсят.

Един хибрид, известен като „Черна любов“, има смели абаносови петна, които изглеждат малко зловещи.

„Fire Glow“ има наситено червени петна и расте от 14 до 22 инча висок.

Квадратно изображение отблизо на „Fire Glow“, растящо в малка саксия, изолирана на бял фон.

„Огнено сияние“

Можете да намерите Растения „Fire Glow“. наличен от Burpee.

„Aren’t You Orange“ е цветен сорт фламинго, който разгръща портокалови петна, които стават коралово розови с възрастта.

Квадратно изображение на близък план на „Не си ли оранжево“, растящо в саксия, изолирана на бял фон.

„Не си ли оранжев“

Този сорт е наличен и от Burpee.

2. Кларинвиум

A. clarinervium има един от любимите ми прякори за стайни растения на всички времена: антуриумът от кадифе картон.

Той произвежда удовлетворяващи душата, сърцевидни, наситенозелени листа с дълбоки дялове и поразителни жълти или бели жилки. Листата ми напомня за гърбовете на малки водни костенурки, само че листата са много по-големи – дълги шест до осем инча, когато отглеждате растенията на закрито.

Хоризонтално изображение отблизо на наситенозелени сърцевидни листа с бледи средни жилки на Anthurium clarinervium, растящи в саксия, изобразена на тъмен фон.

Самите растения ще растат няколко фута високи и ще се разпространят с 30 до 36 инча при зрялост.

Липсват им ефектните, цветни петна и вместо това този вид е ценен заради буйната си зеленина.

Тези растения могат да бъдат трудни за намиране в разсадниците, така че ако срещнете такова в дома на приятел, помислете дали да поискате резник, за да опитате сами да размножите едно от тези растения.

Можете да намерите повече информация на размножаване на антуриум в нашето ръководство.

3. Кристалин

A. crystallinum носи прякора Асо пика, а листата със сигурност наподобяват тази фигура на карта за игра.

Този сорт също прилича малко на кадифен картон, със спортни елипсовидни листа, които са горскозелени с бели жилки.

Вертикално изображение отблизо на Anthurium crystallinum, растящо в саксия, показващо големи, сърцевидни листа.

Може да произвежда жълти лопатки и жълтеникавозелени петна в неопределено време на годината, но те са незабележими в сравнение с драматичните, кадифени листа.

Растенията ще растат до около 18 инча високи и широки след две до пет години на поддържане на закрито.

4. Scherzerianum

Също така наречен антуриум на свинската опашка, като A. andreanum, A scherzerianum е друг вид, който произвежда восъчни, цветни петна в цветове, които включват кремаво, коралово, лилаво, зелено, червено или дори комбинация от нюанси на едно стъбло.

Хоризонтално изображение в близък план на червения спадикс и шпагата на Anthurium scherzerianum.

Не мога да не си помисля, че моята племенница Хана, която е супер фен на анимационния герой Peppa Pig, би харесала едно от тях, може би в свинско розово.

Растенията изглеждат малко по-различно от A. andreanum, отличаващ се с копиевидна зеленина, която се стеснява до точки на върховете, срещу отличителните сърцевидни листа на цветето фламинго.

Друг прост начин да ги различите: Шерцерианум има къдрава остриеца, която обикновено е със същия цвят като шпата. Той се извива от центъра на лопатата и допринася значително за очарованието на този вид.

Това е трудно да се намери в Северна Америка.

5. Superbum

A. superbum е общоизвестно като птиче гнездо или антуриум от железно птиче гнездо, защото расте в изправена розетка, която пойната птица теоретично може да приеме като дом.

Отблизо вертикално изображение на Anthurium superbum с големи зелени листа, растящи в саксия.

Произхождащ от еквадорските джунгли, този вид има широки, заострени, твърди листа с тъмно лилави долни страни. A. superbum може да стане доста голям, да нарасне три или четири фута висок и да се разпространи още три фута или нещо повече при зрялост.

Това впечатляващо растение ще закотви аранжировка от стайни растения във всекидневната или бърлогата или ще оживи мъжка пещера или стая в общежитието.

Квадратно изображение отблизо на антуриум от птиче гнездо, растящо в саксия, изобразено на фон с мек фокус.

A. Superbum

Антуриумът за птиче гнездо се предлага в шест-инчови саксии от Hirt’s Gardens през Walmart.

6. Veitchii

Известен още като кралския антуриум, A. veitchii определено е достоен за прозвището. С величествени листа с форма на меч, които са ръбести и растат три или четири фута дълги на растения, които са високи от 18 до 24 инча.

Хоризонтално изображение отблизо на драматичните листа на Anthurium veitchii, растящи на закрито, изобразено на фон с мек фокус.

Един интригуващ аспект от техния жизнен цикъл е начинът, по който листата променят формата и цвета си, докато узряват. Младите листа са с форма на сърце и имат оттенък на ръжда, но в крайна сметка те стават весело зелени и с форма на острие, с кожена текстура.

Този вид произвежда петна, които са с още по-светъл нюанс на зелено, с кремаво или розово дръжка, която създава цялостен ефект, напомнящ на пулпити сред вълнистите листа.

Тези драматични стайни растения са по-достъпни сега, когато научните постижения позволяват на животновъдите да ги произвеждат чрез тъканна култура, но те все още са относително редки.

Научното им име е почит към 19-ти век Шотландският градинар Джон Вейч, който въвежда множество видове тропически растения в Европа по негово време.

7. Warocqueanum

Друг сорт с добре заслужен кралски прякор, A. warocqueanum е известен още като кралицата антуриум.

Вертикално изображение в близък план на ръка от долната част на рамката, докосваща дълго тъмно листо на Anthurium warocqueanum, растящо в голяма оранжерия.
Снимка чрез Alamy.

Има царствени, тъмнозелени, твърди листа с кадифени повърхности и поразителни сребристи вени.

Този тип прилича малко на няколко други сорта, оценени заради листата си, но листата са пищни, висящи от централните дръжки и достигащи крайна дължина от три или дори четири фута на закрито.

Листата са голямата работа тук, но си струва да се спомене това A. warocqueanum понякога произвежда незабележимо съцветие.

Този сорт е нещото, от което се градят мечтите на сериозните колекционери на растения, но ако откриете Нейно Величество за продажба, пригответе се да платите най-добрия долар за добре утвърдено растение.

Типове антуриум, които печелят A+

Можех да скърбя, че не успях да придобия някои интригуващи сортове поради живота на американския юг. Ако живеех на Хаваите, щеше да е друга история!

Но вместо да се фокусирам върху тези, които са извън обсега, предпочитам да се насладя просто да знам, че има толкова много интригуващи възможности за градинарство на закрито в този свят – включително много впечатляващи видове антуриум.

Хоризонтално изображение отблизо на растения антуриум, растящи в саксии, изобразено на фон с мек фокус.

Надявам се, че ви е харесало да научите повече за някои от дивите и прекрасни видове в този род. Имате ли фаворит, който пропуснахме тук? Секцията за коментари по-долу очаква вашето мнение.

И ако това запознаване с най-добрите видове за отглеждане на закрито е било полезно за вас, прочетете тези водачи за антуриум следващия:

относно Роуз Кенеди

Запален градинар на зеленчукови легла и бивш колумнист на „Мръсотия до вилица“ за алтернативен седмичен вестник в Ноксвил, Тенеси, Роуз Кенеди е посветена на споделянето на съвети, които увеличават добивите и свеждат до минимум работата. Но тя също така е отворена за градинска магия, като киселец с червени жилки, който се настани в няколко квадратни ярда от това, което преди е било нейната задна морава. Тя е шампион на всички опрашители, дори пчелите дърводелци. Другите й ентусиазми включват начинаещи градинари, слънчогледи с открито опрашване, 15-футови италиански катерещи домати и беседката, която съпругът й преустрои от витрината на продавача на хляб. По-важното е, че Роуз обича способността на градината да направи добре поддържания маникюр практически невъзможен и да съживи духовете, особено в трудни времена.

184 thoughts on “7 вида антуриуми за отглеждане като стайни растения”

  1. Almanya medyum haluk hoca sizlere 40 yıldır medyumluk hizmeti veriyor, Medyum haluk hocamızın hazırladığı çalışmalar ise berlin medyum papaz büyüsü, Konularında en iyi sonuç ve kısa sürede yüzde yüz için bizleri tercih ediniz. İletişim: +49 157 59456087

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *