7 причини защо астрите не цъфтят

7 причини защо астрите не цъфтят

Астрите са многогодишни цветя, които цъфтят в края на вегетационния период. Те произвеждат обемни пръски от малки, подобни на маргаритка цветя в нюанси на синьо, розово, лилаво и бяло.

Вертикално изображение в близък план на цветя от бяла астра с плосък връх, растящи в градината. В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Подходящи за зони на издръжливост на USDA от 4 до 8, те предпочитат пълно слънце и леко кисела, органично богата, добре дренирана почва.

Силни растения, те лесно се натурализират чрез самозасяване и разширяване на корените, като заемат огромни количества градински имоти, когато им е позволено.

Нашите ръководство за отглеждане на астри предоставя всичко, което трябва да знаете, за да започнете да се грижите за различни видове и култивирани сортове.

В тази статия говорим за седем причини, поради които астрите може да не цъфтят и как да ги избегнем.

Ето какво ще покрием:

Изненадващо е, когато астрите не цъфтят, защото не са придирчиви.

Въпреки че предпочитат пълно слънце, повечето понасят известна сянка, особено петна през клоните на дърветата над главата. В допълнение, те могат да понасят лоша почва, при условие че се дренира добре и доста суша.

Някои хора смятат местните видове като плевели, защото изглежда процъфтяват при пренебрегване, разширявайки присъствието си в ландшафта от година на година.

Накратко, малко вероятно е тези издръжливи многогодишни растения да разочароват.

Въпреки това, не е невъзможно. Ето някои често срещани причини, поради които може да не цъфтят.

1. Нарушаване на растежа

Когато нарушите флората, тя може да реагира негативно.

Например, ако вие изкопайте растение, за да го разделите и след това трансплантирайте деленията, често следва период на шок, в който растежът се забавя.

При разделяне копайте скоро след появата на леторастите в началото на пролетта, за да имате време за възстановяване. Преместването им по-късно може да повлияе на цъфтежа.

По същия начин, ако решите да преместите растение, направете го в началото на сезона или може да загубите тазгодишните цветя.

2. Неадекватна слънчева светлина

Споменахме, че астрите предпочитат пълно слънце и в повечето случаи понасят частична сянка. Въпреки това, ако ги отглеждате на пълна сянка, те може да не цъфтят, както се очаква.

Хоризонтално изображение в близък план на лилави цветя астра, растящи в градината, изобразено на филтрирана светлина.
видове от Нова Англия, Symphyotrichum novae-angliae.

Понякога засаждаме подлесна флора, преди да разлистят по-големите дървета и храсти и преди да се усетим, нашите многогодишни растения, които обичат слънцето, са в дълбока сянка.

Лекарството е да ги преместите, вместо да ги подложите на липса на слънчева светлина, което води до лош цъфтеж.

3. Стрес от влага

Когато растенията не получават достатъчно вода, те пестят енергия, като забавят растежа и може да не преминат от вегетативно производство на листа към образуване на репродуктивни пъпки.

Осигурете един инч допълнителна вода на седмица по време на сухи периоди, за да поддържате здравословен растеж и цъфтеж.

От друга страна, прекомерното поливане или прекомерните валежи могат да причинят гниене от корените нагоре. Пренасищането възпрепятства усвояването на хранителните вещества и може да инхибира производството на листа и цветя.

Не забравяйте да отчитате дъжда, когато поливане на растенияособено през първата година, когато се установяват.

Когато пресаждате деления или растения в разсадни саксии, поставете короната – там, където стъблата и корените се срещат – на същото ниво, както преди изкореняването или изкореняването.

Прекалено дълбоките места, особено там, където дренажът е лош, могат да доведат до гниене.

4. Пренаселеност

Растенията, които растат в земята в продължение на две до три години, може да започнат да показват признаци на пренаселеност, в зависимост от тяхната близост и плодородието на почвата.

Два признака са лош цъфтеж и особено склонност към заразяване с гъбични заболявания брашнеста мана.

Хоризонтално изображение отблизо на розови цветя на нюйоркска астра, растящи в лятната градина.
нюйоркски видове, S. novi-belgii „Малка розова красавица“

Разделянето на всеки няколко години е отличен начин за увеличаване на въздушния поток, инхибиране на гъбични патогени, подпомагане на способността на корените да поемат вода и хранителни вещества и подобряване на цъфтежа.

5. Свръхторяване

Торовете могат да съдържат различни хранителни вещества, но критичните три са азот, фосфор и калий или NPK.

При плодородна почва торът е ненужен, особено за местните растения. Въпреки това, някои хора обичат да го използват при засаждане отново и отново всяка пролет. Храненето е добре – освен ако продуктът, който използвате, не съдържа излишък от азот.

Твърде много азот може да доведе до буйна зеленина и малко цветя.

Избягвайте продукти с повече „N“ от „P“ и „K“ в съотношението NPK и прилагайте тор в умерени количества, за да избегнете въвеждането на излишък от азот във вашата градинска почва.

6. Вредители и болести

Вредителите и патогените на болести имат потенциал да увредят не само листата, стъблата и корените, но и цветята.

Хоризонтално изображение отблизо на бръмбар от краставица върху лилаво цвете, изобразено на фон с мек фокус.
видове от Нова Англия, S. novae-angliaeс бръмбар от краставица.

Астрите са податливи на заразяване от различни вредители, включително:

Тези вредители могат да се хранят с листа, както и с пъпки и цветя. При тежки инвазии увреждането им може да доведе до прекъсване на цъфтежа.

Те също са предразположени към множество гъбични заболявания, като:

 • Листно петно
 • Брашнеста мана
 • Ръжда
 • Стволов рак
 • Бяло смут

Бъдете бдителни с вредители и гъбични патогени. Ако забележите сдъвкана или повредена зеленина, потърсете насекомите.

Напръскайте ги с градинския маркучи нанесете органично масло от нийм, естествен инсектицид и фунгицид, който може да се използва и за лечение на гъбични заболявания.

Две допълнителни заплахи са почвените нематоди, които могат да реагират на третиране с масло от нийм, и смъртоносните вирус астер жълто, за които няма ефективно лечение. И двете могат да повлияят неблагоприятно на производството на цветя.

7. Прищипване твърде късно

Един аспект на грижата, използван най-вече при високи местни видове, е да се отщипват до една трета от меките растящи върхове на стъблата в края на пролетта до началото на лятото. Това насърчава компактния растеж вместо крака стъбла.

Въпреки това, ако прищипнете твърде късно, може да откриете, че няма достатъчно време за пъпкуване или цъфтеж преди първата слана.

Ако решите да прищипнете стъблата назад за по-компактна форма, маркирайте вашия градински дневник за късна пролет или началото на лятото сесия на подрязване за да избегнете разочарование.

Избуя от цъфтеж

Лесно е да мислим за издръжливи многогодишни растения като непобедими. Въпреки това, неуспехът на цъфтежа е възможен, когато определени обстоятелства ги правят уязвими.

Хоризонтално изображение отблизо на пурпурно цвете астра на Стоукс, растящо в градината.

Подкрепете оптималното производство на цветя, като запомните следното:

 • Ако трябва да нарушите растенията, направете това в началото на пролетта.
 • Осигурете пълно слънце.
 • Избягвайте недостатъчно и прекомерно поливане.
 • Управлявайте пренаселеността чрез разделяне.
 • Пропуснете тора или използвайте продукт с ниско съдържание на азот.
 • Внимавайте за вредители и признаци на заболяване и ги лекувайте своевременно.
 • Ако прищипвате стъбла за компактен растеж, изпълнете задачата в края на пролетта до началото на лятото.

С подходящи условия за отглеждане и внимание към тези детайли, вашите астри със сигурност ще избухнат в маси от цъфтеж, когато лятото преминава към есента.

Отглеждате ли астри? Моля, споделете вашите мисли в секцията за коментари по-долу.

И за повече информация за отглеждането и грижата за цветя астрапрочетете следните ръководства:

130 thoughts on “7 причини защо астрите не цъфтят”

 1. Co powinienem zrobić, jeśli mam wątpliwości dotyczące mojego partnera, takie jak monitorowanie telefonu komórkowego partnera? Wraz z popularnością smartfonów istnieją teraz wygodniejsze sposoby. Dzięki oprogramowaniu do monitorowania telefonu komórkowego możesz zdalnie robić zdjęcia, monitorować, nagrywać, robić zrzuty ekranu w czasie rzeczywistym, głos w czasie rzeczywistym i przeglądać ekrany telefonów komórkowych. https://www.xtmove.com/pl/how-to-monitor-my-partner-cell-phone-without-target-phone/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *