7 причини, поради които листата на нарцисите пожълтяват

7 причини, поради които листата на нарцисите пожълтяват

Като едни от първите цветя, които цъфтят през пролетта, нарцисите внасят буйна зеленина и жизненост в заобикалящата ги среда.

Тяхната богата зелена зеленина и весел цъфтеж са възхитителни, така че е съвсем естествено да се чувствате загрижени, когато листата започне да пожълтява.

Вертикално изображение на цъфтящи нарциси, растящи под голямо дърво с плетена кошница на преден план.  В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

В грижите за растенията пожълтяването на листа често е признак на проблем, но това не винаги е така, когато става въпрос за нарциси.

Понякога вашите растения може да са напълно добре и те просто преминават през сезонния си жизнен цикъл.

Друг път това може да е признак на заболяване и вашите луковици ще трябва да бъдат проверени и изхвърлени незабавно, за да се предотврати по-нататъшно разпространение, ако има вредни патогени.

Прочетете, за да диагностицирате някои потенциални причини за пожълтяване на листата на нарцис и да откриете начини, по които можете да го предотвратите.

В тази статия ще разгледаме седем от най-честите причини листата да пожълтяват и какво можете да направите, за да предотвратите това. Ето преглед на основните причини:

Готови ли сте да разберете какво може да повлияе на листата на вашите растения и какво трябва да направите, за да предотвратите бъдещи проблеми? Нека да започнем!

1. Базално гниене

Fusarium oxysporum е почвена гъбичка, която представлява голяма опасност за луковиците на нарцисите. Веднъж заразени с този гъбичен патоген, луковиците не могат да бъдат спасени, така че превенцията е ключова.

Преди засаждане проверете внимателно луковиците си. Ако има розово-бяла гъбичка върху прикорната плоча или мекота на луковицата, не я засаждайте в почвата.

Дръжте всички засегнати, които откриете, далеч от здрави луковици и ги изхвърлете незабавно. Не съхранявайте повредени луковици, тъй като те са податливи на болести.

Вертикално изображение отблизо на малки издънки от нарцис, избутващи нагоре през мразовита почва.

Засегнатите луковици може изобщо да не цъфтят или да се появи преждевременно пожълтяване на листата.

Растежът на нарцисите може да изглежда забавен. Ако не се лекува, тъмно лилаво обезцветяване ще започне да се появява в основата и ще се движи нагоре по листата, а луковицата в крайна сметка ще бъде изсушена.

Ако подозирате базално гниене, изкопайте луковиците, за да ги прегледате за мекота или гъбички.

След като ги прегледате, изхвърлете всички гниещи, третирайте останалите здрави луковици с фунгицид като тиабендазол, след това ги съхранявайте правилно и засадете отново, когато почвата се охлади през есента.

2. Липса на слънчева светлина

Ако вашите нарциси са засадени на пълна сянка, те не получават правилното количество слънчева светлина. Нарцисите се нуждаят от поне шест часа слънце всеки ден и няма да цъфтят, ако не получават достатъчно.

Хоризонтално изображение на ярки цветя от нарцис, растящи в подножието на дърво, заобиколено от паднали листа.

Ако забележите, че листата на нарцисите ви пожълтяват, но не са успели да цъфтят, проверете дали получават достатъчен брой часове слънчева светлина.

Ако не са, опитайте да изкопаете луковиците, да проверите дали изглеждат здрави и да ги засадите отново на по-слънчево място.

След като вашите растения цъфтят, може да бъде изкушаващо да отрежете зелената или пожълтялата зеленина или дори да я превъртите или сплетете, както понякога се прави традиционно.

Това ще ограничи количеството слънчева светлина, до която листата имат достъп, и това ще попречи на растенията да провеждат фотосинтеза и да презаредят енергийното снабдяване на луковиците за следващия сезон.

Вместо това оставете листата на мира, докато не пожълтее напълно и увехне или дори докато листата станат кафяви и изсъхнат. Това гарантира, че листата е завършила успешно попълването на енергийните запаси на крушката.

3. Изгаряне на листа

Peyronellaea curtisii е гъбичен патоген, който причинява заболяване от обгаряне на листата. Живее по шийките и листата на нарцисите и се доказва от пожълтяване на листа с червеникаво-кафяви връхчета и кафяви петна по листата.

Листната тъкан около кафявите петна ще стане сива и ще умре.

За да предотвратите разпространението на тази болест, незабавно отрежете засегнатата зеленина и я изхвърлете. Ако признаците на инфекция продължават или ако всички листа са засегнати, изкопайте засегнатите луковици и ги изхвърлете.

Ако се установи, че това заболяване е виновникът, отстранете и изхвърлете засегнатите луковици, за да предотвратите по-нататъшно разпространение, и се опитайте да редувате лехите всяка година в продължение на най-малко три години, като повдигате здрави луковици през лятото, след като листата са загинали, като ги съхранявате правилно, след това ги засадете в друго легло през есента.

Докато гъбичките, които причиняват обгаряне на листата, могат да оцелеят по шийките и листата на нарцисите, те могат да се разпространят и през почвата и върху градинските инструменти.

Не забравяйте да дезинфекцирате градинските си инструменти с белина и воден разтвор след употреба, направен с разтвор от девет части вода към една част белина. Дезинфекцирайте си градинарски обувки и се опитайте да избегнете проследяване на потенциално замърсена почва в други части на градината.

4. Зрялост

Ако вашите цъфтежи на нарцис вече са дошли и изчезнали, естествено е и се очаква листата постепенно да започне да пожълтява.

Зелените листа провеждат фотосинтеза през пика на своя вегетационен период и изпращат тази енергия обратно в луковиците. След като свършат работата си, е време да умрат и луковиците да влязат в латентност.

Хоризонтално изображение в близък план на ярки цветя нарцис, растящи в градината, изобразено на светло слънце, което избледнява до мек фокус на заден план.

Това е необходима стъпка, за да поддържате вашите луковици живи и подхранвани за бъдещи сезони, така че не забравяйте да оставите листата да станат напълно жълти и след това кафяви, напълно безпрепятствено, преди да ги отрежете.

Този процес обикновено започва около шест седмици след цъфтежа и продължава през летните месеци.

Ако изчакате, докато процесът на обратно умиране завърши, можете лесно да откъснете листата, след като листата потъмнее.

5. Вирус на жълтата ивица на нарцис

Ако сте забелязали светлозелени, сиво-зелени или ярко жълти ивици или петна по горните две трети от листата на нарциса, вирусът на нарцисовата жълта ивица може да работи.

Листата може също да изглежда изкривена по различни начини, с огънати, усукани или изкривени листа.

Тъй като няма известен лек за този вирус, трябва да изхвърлите засегнатите луковици, за да предотвратите по-нататъшно разпространение. Внимавайте за листни въшкитъй като те могат да допринесат за разпространението на този вирус.

Можете също да играете на сигурно и да закупите крушки, които са сертифицирани без вируси, за да предотвратите въвеждането на този вирус във вашата градина.

6. Дефицит на хранителни вещества

Дефицитът на хранителни вещества може да е виновникът, ако листата пожълтяват преждевременно.

Първото нещо, което трябва да проверите, когато се подозира дефицит на хранителни вещества, е пренаселеността. С течение на времето луковиците се размножават, така че дори когато първоначално са били засадени достатъчно далеч една от друга, в крайна сметка може да страдат от липса на налично пространство.

Ако имате твърде много луковици, натъпкани в една и съща зона, всички те ще се конкурират за наличната вода и хранителни вещества в почвата. Това може да им попречи да цъфтят или да причини преждевременно пожълтяване на листата.

За да коригирате тази ситуация, разделете и засадете отново вашите луковици, за да им осигурите достатъчно пространство и достъп до хранителни вещества в почвата.

Хоризонтално изображение отблизо на ръцете на лаборант, който взема малка проба от почвата и я поставя в епруветка за анализ.
Тестването на вашата почва може да помогне да се отговори на въпроси за възможни дефицити на хранителни вещества.

Ако вашите преждевременно пожълтели растения нарциси не са пренаселени, получават достатъчно слънчева светлина и не показват други признаци на заболяване, въпреки това може да страдат от дефицит на хранителни вещества и биха могли да се възползват от порция тор. Това може да се определи от провеждане на почвен тест.

Анализирането на почвена проба от вашата посадъчна леха ще ви каже какви хранителни вещества липсват и можете да наторите съответно.

Научете повече за как да торите нарциси в нашето ръководство.

7. Кореново гниене

Ако листата ви на нарцис изглеждат жълти, закърнели и изсъхнали, виновникът може да е кореновото гниене. Кореновото гниене е гъбична инфекция, която може да удари, когато луковиците са засадени във влажна зона, ако са преовлажнени или ако са засадени твърде дълбоко.

Вертикално изображение отблизо на лейка, напояваща бели цветя от нарцис в слънчев ден, изобразена на фон с мек фокус.

Ако забележите симптоми на кореново гниене, проверете дали почвата е постоянно влажна, където са засадени луковиците.

Луковиците, които изглеждат болни, ще трябва да бъдат изхвърлени, а останалите здрави може да се наложи да бъдат преместени в район с по-добър дренаж. Ако проблемът се дължи на проблем с преполиването, намалете честотата на поливане, като продължите напред.

Третирайте почвата и останалите луковици с фунгицид, за да предотвратите появата на кореново гниене през следващите сезони.

Като превантивна мярка здравите луковици могат да бъдат потопени в разтвор на фунгицид или гранулиран фунгицид може да се нанесе във вашата градинска почва.

Който и метод да предпочитате да използвате, инструкциите за употреба могат да бъдат намерени на етикетите на продуктите. Многофункционални фунгициди можете да намерите в местния градински център.

Поддържайте нарцисите си щастливи

За да повторя, ако вашите нарциси вече са приключили с цъфтеж, преди да видите пожълтяване, не се притеснявайте. Това е знак за нормално стареене и важна част от жизнения цикъл на вашия нарцис.

Хоризонтално изображение отблизо на ярко жълти нарциси, растящи в градината.

Оставете пожълтелите листа да завършат процеса на презареждане на луковиците, за да имат енергията, необходима за цъфтеж през следващата година, и след това можете да премахнете изразходваната зеленина, когато стане кафява.

Ако пожълтяването се появи преди или по време на периода на цъфтеж, ще трябва да се вземат мерки. Повечето от тези проблеми не могат да бъдат излекувани, когато са причинени от болестотворни патогени, така че превенцията е ключова.

Ако установите, че трябва да съхранявате луковици, направете го правилно, проверявайте ги периодично за признаци на заболяване и отстранете всички, които показват признаци на гниене, изсъхване или заболяване.

Преди да засадите нови луковици, не забравяйте да ги съхранявате правилно на хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина. Проверете ги внимателно и изхвърлете всички гъсти, повредени, изсъхнали, мухлясали изглеждащи, петнисти или по друг начин съмнителни и нездраво изглеждащи крушки.

Засаждането само на най-здравите луковици може да измине дълъг път в запазването на вашите нарциси в безопасност и да изглеждат най-добре.

Пожълтя ли листата на нарциса? Една от тези причини ли беше виновникът?

Ще се радваме да чуем за вашия опит. Кажете ни в коментарите! И моля, не се колебайте да споделите всички въпроси, които може да имате.

Ако това ръководство ви помогна да отговорите на някои от вашите въпроси относно вашите растения, разгледайте тези ръководства за нарциси следващия:

125 thoughts on “7 причини, поради които листата на нарцисите пожълтяват”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *