7 често срещани причини, поради които пасифлората не цъфти

7 често срещани причини, поради които пасифлората не цъфти

Пасифлората произвеждат доста изключителни цветове. Искам да кажа, че е точно там в името – ние не ги наричаме „страстни листа“ по добра причина. Вашите лозя искат да цъфтят. Така се размножават.

Ако вашите пасифлори не ви дават толкова голям, впечатляващ дисплей, който познавате и обичате, нещо не е наред.

Вертикално изображение в близък план на група пасифлора, изобразена на светло слънце на фон с мек фокус. В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Но вероятно вече сте се досетили, поради което сте тук. Това ръководство има за цел да ви помогне да разберете какво причинява проблема, за да можете да го поправите и да върнете тези красиви цветове.

Ето какво ще покрием:

Лошата новина е, че има много неща, които могат да причинят липса на цъфтеж. Но добрата новина е, че повечето от тях са доста лесни за разрешаване!

Хоризонтално изображение отблизо на лози Passiflora, растящи в градината с отчетлива липса на цветя.

Никога не е лоша идея да прегледате нашето ръководство за отглеждане на пасифлораза да сте сигурни, че правите всички неща, които трябва, за да подкрепите растежа на вашето растение.

Готови ли сте да разгледате най-честите причини, поради които тези прекрасни растения може да не цъфтят? Да скочим направо.

1. Възраст

Ако сте закупили лоза, която вече е цъфтяла, или ако растението ви е цъфтяло поне веднъж преди това, това определено не е вашият проблем. Но ако сте закупили млад разсад или сте започнали растението си от семена, вашата пасифлора може просто да е твърде млада.

Хоризонтално изображение отблизо на лозя от Passiflora, растящи по земята.

Лозите на пасифлора се нуждаят от около три или четири години, за да узреят и да започнат да цъфтят.

Просто му дайте време и се насладете на красивата зеленина в продължение на няколко години. Въпреки това, ако вашето растение е на възраст над четири години, то трябва да цъфти. Вместо това е време да разгледаме един от следните въпроси.

Не се притеснявайте, че вашето растение може да е остаряло, за да цъфти. Докато се появяват нови лози, трябва да виждате нови цветове.

Ако не се образуват нови лози, това може да се дължи на болести, пренаселеност, вредители, излагане на слънце или проблеми с водата. Ще ги обсъдим по-нататък.

2. Болест

Има няколко вида заболявания, които могат да повлияят на цъфтежа на пасифлората.

Антракноза, причинена от гъбички Colletotrichum gloeosporioides, причинява прекъсване на цветята. Кореновото гниене може да предотврати развитието на цветя и да причини прекъсване на съществуващите пъпки и цветя.

Хоризонтално изображение отблизо на човешка ръка, докосваща зелена, синя и бяла пасифлора, растяща върху лозата, изобразена на фон с мек фокус.

Гъбата Cladosporium oxysporum причинява струпясване, което забавя цъфтежа на заразените растения. Мозаечният вирус може да причини забавено развитие на пъпките или липса на цветове.

Тъй като болестите могат да се проявят по толкова много различни начини, ще трябва да разгледате внимателно вашето растение, за да определите дали има заболяване.

Вижте нашето ръководство за болестта на пасифлората за съвети за идентифициране, превенция и лечение. (Очаквайте скоро!)

3. Проблеми с храненето

Пасифлората не са най-взискателните по отношение на хранителните вещества, но ще се нуждаят от хранене от време на време.

Ако не сте го направили тествайте почвата си преди засаждане, може да искате да го направите сега. Ако резултатите от теста показват, че в почвата липсват каквито и да било хранителни вещества, добавете ги.

Вертикално изображение отблизо на човешка ръка, която държи гранулиран тор и го прилага върху пейзажа.

Ако вашето растение има само няколко цветя и много листа, проблемът може да е в твърде много тор, а не в твърде малко. По-конкретно, лозата може да получава твърде много азот. Спрете торенето и поливайте толкова често, колкото можете, за да отмиете излишъка.

Нашето ръководство за хранене на пасифлора има още много полезна информация.

4. Пренаселеност

Ако проблемът е пренаселеността, по-вероятно е да видите само няколко цвята или по-малки цветя, отколкото никакви.

Пасифлората се справя добре, когато корените им са малко претъпкани, но е възможно да има твърде много добро нещо. Ако отглеждате растенията си в контейнер, може да е време да надстроите до по-голям размер.

Извадете растението от съществуващия му контейнер и проверете тези корени. Ако виждате много повече корени, отколкото почва, или много корени излизат от дренажните отвори, разхлабете ги и ги трансплантирайте в по-голям контейнер.

Не е нужно да се притеснявате, че корените в земята имат достатъчно място, но трябва да имате предвид, че лозите ще станат твърде претъпкани.

Всяка година излизайте навън с резитби и отрязвайте някои от по-старите или по-слаби лози. След това просто оформете нещата и премахнете няколко лозя от места, които изглеждат малко пренаселени.

5. Вредители

Вредители като листни въшки и трипси могат да причинят забавяне или забавяне на цъфтежа, или могат да причинят изкривяване на цветята, които се появяват.

Проверете внимателно вашето растение за признаци, че са налице вредители и незабавно се справете с проблема.

6. Излагане на слънце

Различни видове пасифлора имат различни предпочитания за излагане на слънце, но като цяло растенията се нуждаят от пълно до частично слънце.

Ако вашето растение е в район с твърде много сянка, то няма да цъфти. Ако вашата лоза също е дълга, можете да сте доста уверени, че това е проблемът.

Хоризонтално изображение отблизо на човешка ръка, докосваща зелена, синя и бяла пасифлора, растяща върху лозата, изобразена на фон с мек фокус.

За да потвърдите, че вашето растение не получава слънце, от което се нуждае, наблюдавайте го всеки час в продължение на един цял ден и запишете колко дълго растението е на пряка слънчева светлина. След това сравнете това с препоръчителната експозиция за вашия конкретен вид или сорт.

Ако проблемът е твърде много сянка, ще трябва да подрежете близките растения или да преместите лозата си някъде по-слънчево.

7. Вода

Няма нищо страшно, ако преполите или потопите растението си веднъж или два пъти, но хроничните проблеми с поливането ще доведат до стрес на пасифлората – а стресът означава, че може да не цъфтят.

Уверете се, че осигурявате вода, след като повърхността на почвата започне да изсъхва. Почвата трябва да е влажна, но да не е влажна през цялото време.

Близък план на метална лейка, напояваща пейзажа.

През повечето време намаляването на количеството вода е достатъчно за подобряване на нещата, но ако имате тежка глина или лошо дренираща почва, ще трябва внимателно да изкопаете растението от почвата и да работите с много добре изгнил компост поне един крак надолу и навън. Пресадете в изменената почва.

Ако отглеждате в контейнер, уверете се, че има поне един дренажен отвор. Ако не, пробийте такъв или пресадете в контейнер с дренаж.

Ако не сте освежавали почвата в контейнера в продължение на пет или повече години, издърпайте растението от контейнера, отстранете колкото е възможно повече от почвата и пресадете с прясна почва за саксии.

Поставете цветето обратно във вашите пасифлора

Първата година, когато опитах да отглеждам пасифлора, поставих лозата си на твърде много сянка. Той произведе няколко мръсни цъфтежа на вретеновидна лоза.

Имах чувството, че тази пасифлора ми се подиграва (и да, склонен съм да антропоморфизирам растенията си) с отказа си да прави това, за което е отгледан.

Но се разбрахме и преместих контейнера на по-слънчево място. Бях възнаграден с много по-щастливо растение, което беше абсолютно отвратително с цветове в рамките на един месец.

Хоризонтално изображение в близък план на бяла и лилава пасифлора, изобразена на фон с мек фокус.

Надявам се това ръководство да ви помогне да се справите със собствените си проблеми с пасифлора. След като решите проблема, върнете се и ни уведомете какво работи за вас. Споделете в коментарите!

За по-приказно възможности за отглеждане на лозяможе да се интересувате от следните ръководства:

1 127 thoughts on “7 често срещани причини, поради които пасифлората не цъфти”

 1. Trust Center If at any time during the login process an account becomes locked, the account will remain locked for fifteen (15) minutes. The account will then unlock and the system will allow additional attempts to logon with the correct password before re-locking the account. Prices If you have set up an Anti-Phishing Code, make sure the one that appears in the login email is correct. Search on Google Gmail. If you require assistance with the login process or need your password reset as you are unable to answer the Secret Question Answer, please contact Pay.gov Customer Service at 1-800-624-1373 or 216-579-2112. If you require assistance with the login process or need your password reset as you are unable to answer the Secret Question Answer, please contact Pay.gov Customer Service at 1-800-624-1373 or 216-579-2112.
  http://xn--2e0bl1sv1c2v1a.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=8971
  The regulator went after the companies for operating simultaneously as exchanges, brokers, dealers and clearing agencies without registering in any of those categories in the U.S. That’s been a constant complaint of SEC Chair Gary Gensler, that crypto firms offer one-stop services that tend to set up conflicts of interest with the companies’ customers. I think crypto in itself is really easy to dive in. There is so much content out there. If you’re interested in getting started with cryptocurrency, I recommend heading to Coinbase’s “Learn” articles. We have a lot of great information and videos that make it easy to consume crypto knowledge. According to the SEC’s complaint, since at least 2019, Coinbase has made billions of dollars unlawfully facilitating the buying and selling of crypto asset securities. The SEC alleges that Coinbase intertwines the traditional services of an exchange, broker, and clearing agency without having registered any of those functions with the Commission as required by law. Through these unregistered services, Coinbase allegedly:

 2. We stock a variety of known snuff brands and have the largest selection of nasal snuff from around the world. Shop for snuff and tobacco on Mr Snuff online now The origin of the name “Skoal” is deeply rooted in Scandinavian tradition. The term “Skål” (pronounced Skoal) is a Swedish, Danish, and Norwegian word which translates to “bowl”. Traditionally, it was used as a term of toast, similar to the English “cheers”, during social gatherings and festive celebrations. When it comes to smokeless tobacco, the brand name “Skoal” was likely chosen to evoke a sense of camaraderie and social engagement often associated with the act of toasting. In 2009, U.S Smokeless Tobacco Company was acquired by Altria.2 Prior to 2001 USTC was known as U.S. Tobacco Company (UST).
  https://gettogether.community/profile/93513/
  Welcome to Kind of a Big Deal, a daily roundup of great sales on the brands and items you love (tech, shoes, style, travel, etc.), as well as great new products. Please note: Deals are subject to change at the whim of the merchants mentioned. The retail shop moved locations in early May into an early 1900s-era building, which neighbors the smoke-free local bar, Smith’s Downtown. Heffelfinger says the thick walls help prevent any of the wafting tobacco smell from transferring. The store also has high ceilings, fans and a ventilation system that helps keep the intensity of the smoke smell to a minimum, while allowing cigar and pipe smokers a place where they can relax. On Friday, a construction crew used a crane to pull the old Tinder Box sign from its corner on Wilshire and Harvard St. It is now headed to Glendale where it will be repaired and restored and placed in the museum. The strip is perhaps a fitting resting place for what has been a symbol of Hollywood’s smoke-filled glamour since Ed began selling cigars to the stars in the 1920’s.

 3. © 2023 Paxos Trust Company, LLC All Rights Reserved. NMLS #1766787 To enable crypto purchases using PayPal, you must first link your PayPal account with Bitstamp. To do that, select PayPal as your payment method from the “Deposit” section, and you’ll be directed to the PayPal login screen. There, you’ll need to make sure you use the same name associated with your PayPal account as the one you’ve used to register your Bitstamp account. When logged in, confirm the transaction, which will connect your accounts. Did you receive an unexpected invoice from PayPal? Don’t send the money, it’s a scam. On Dec. 13, TIME magazine named CEO of Tesla SpaceX – Elon Musk – as its 2021 Person of the Year. During a recorded interview with Musk that TIME posted to its Twitter channel as part of its Person of the Year announcement, the world’s richest person explained why he believes Dogecoin is better than Bitcoin in some regards.
  http://www.ccti.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=593203
  1607cryptocurrencies As of Sep 08, Chainlink has a market capitalization of $3.4 Billion and is ranked #21 among all cryptocurrencies. This calculation is based on the circulating supply of Chainlink However, if we take into account the total supply of Tezos, the market capitalization would be $6.2 Billion. For more information on the market capitalization and price statistics See full market cap and price stats. Home » Chainlink Price Prediction : Keep LINK Crypto on Radar? After a strong increase, LINK price faced sellers near the $7.90 zone against the US Dollar. A high was formed near $7.91 and the price started a downside correction, unlike Bitcoin and Ethereum. Large investors are also keeping an eye on Chainlink’s token, choosing to hold LINK in their wallets instead of in exchanges. According to the WhaleStats’ Twitter profile, LINK was added to the list of cryptos held by the top 100 Ethereum whales. The news was well received, as it reflects the confidence of large investors in LINK.

 4. Please let me know if you’re looking for a article writer for your blog. You have some really good articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested. Kudos!

 5. In this great pattern of things you actually receive a B- with regard to effort and hard work. Where exactly you lost us ended up being in your facts. As as the maxim goes, details make or break the argument.. And it could not be more true in this article. Having said that, permit me say to you precisely what did do the job. The text is definitely rather persuasive and this is possibly why I am making an effort to comment. I do not make it a regular habit of doing that. Secondly, although I can easily notice a leaps in logic you come up with, I am not sure of just how you seem to connect the ideas which in turn make your conclusion. For the moment I will yield to your position but trust in the near future you link the dots much better.

 6. Hey there just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Ie. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The design and style look great though! Hope you get the problem fixed soon. Thanks