7 често срещани причини, поради които розите пускат листата си

7 често срещани причини, поради които розите пускат листата си

Обикновено не отглеждаме рози заради листата. Хубаво е и всичко останало, но тези цветя наистина искаме. Но това не означава, че нямаме нищо против, ако листата започнат да валят от растението като дъждовни капки при пролетна буря.

Дори и да не са толкова красиви като цветовете, тези листа осигуряват на растението хранителните вещества, от които се нуждае, за да създаде тези бедра и цветя. Нуждаем се от тях, за да са присъстващи и здрави!

Вертикално изображение отблизо на розов храст, който е изпуснал много от листата си.  В центъра и отдолу на рамката има зелено-бял печатен текст.
Снимка от Кристин Лофгрен.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Когато листата започнат да падат от вашата роза, тя развява бялото знаме – или много малки зелени. Това ви казва, че нещо не е наред и трябва да го поправите.

Откриването на причината и бързото действие може да означава разликата между роза, която се възстановява и тази, която среща преждевременен край.

Сега, не ме разбирайте погрешно. Няколко листа, пърхащи на земята, не са големи.

Много растения се отърват от малко зеленина, за да се адаптират към променящата се среда около тях и няма за какво да се тревожат, независимо дали това означава промяна в излагането на слънце или промяна в водоснабдяването им. Но повече от шепа и е време да се тревожите.

По-напред ще разгледаме най-често срещаните причини за падане на листата при розите. Ето какво ще разгледаме:

В това ръководство говорим за преждевременно падащи листа през пролетта или лятото. Розите са широколистни и пускат всичките си листа през есента или началото на зимата като част от нормалния си жизнен цикъл.

1. Листни въшки

Шепа листни въшки не са голяма работа. Много видове растения неизбежно ще бъдат посетени от листни въшки в даден момент и това обикновено не причинява сериозни проблеми.

Но когато нашествието стане наистина ужасяващо, възникват сериозни проблеми като пожълтяване и падане на листата.

Хоризонтално изображение в близък план на розов храст с нашествие от листни въшки, изобразено на фон с мек фокус.

Ако преглеждате розите си често, това ще ви помогне да намерите малките насекоми, преди проблемът да се влоши.

В допълнение към групите листни въшки, потърсете лепкавото вещество, което оставят след себе си, наречено медена роса. Това ще направи вашето растение да изглежда почти мокро и остатъците ще полепнат по него. Освен това привлича мравки, както и саждиста плесен.

Ако подозирате, че се задава зараза, нашето ръководство за управление на листните въшки по розите ви превежда през потвърждаването на вашите подозрения и намаляването или дори елиминирането на тези вредители.

2. Черно петно

Черните точки са лесно най-често срещаното заболяване на Роза видове в моя край на гората, тихоокеанския северозапад.

По-рядко е да видите храст без болести, отколкото да видите такъв с известно ниво на петна. Тази болест е по-малко разпространена в други региони, но все още е чест посетител в градината.

Вертикално изображение отблизо на розова зеленина, заразена с черно петно.
Снимка от Кристин Лофгрен.

Гъбичките Диплокарпон роза предпочита мокри, топли условия. Когато има това, което иска, малки черни петна се развиват по листата на растенията гостоприемници.

Те се разширяват до около половин инч в диаметър и след това започва да се развива жълт цвят по повърхността на листата около петната. Малко по-късно листата окапват.

Често ще видите рози, обезлистени около основата. Това е резултатът от действието на гъбичките, тъй като те започват първо от горната повърхност на долните листа.

Въпреки че можете да засадите устойчиви сортове, ако виждате петна по листата точно сега, това не помага много. Отстранете всички заразени листа и стъбла – потърсете червени лезии по бастуните.

След това третирайте на всеки две седмици с меден фунгицид. През цялото време се уверете, че поливате почвата около растенията, а не короните или листата.

Мога да ви кажа от много, много опит, че описаните по-горе стъпки вършат чудеса.

Взимам бутилка надежден течен меден фунгицид Bonide и се захващам за работа всяка втора неделя, веднага. Бързо премахва проблема и розите ми отново изглеждат страхотно за нула време.

Бутилка меден фунгицид Bonide, изолирана на бял фон.

Бонид течен меден фунгицид

Bonide Liquid Copper е налични в Arbico Organics в готови за употреба бутилки от 32 унции, готови за пръскане 16 или 32 унции маркуч и бутилки с концентрат от 16 унции.

3. Екстремни горещини

Когато температурите се покачат над 90°F, е време да започнете да мислите за толерантността и топлинните щети.

Някои рози просто не се справят добре в жегата – и момче, мога ли да ви кажа! Тъй като температурите се покачват по целия свят, това ще стане по-чест проблем.

С увеличаването на топлината растенията изсъхват и техните ензимни реакции могат да се забавят или спрат, причинявайки падане на листата и дори смърт на растенията.

Това забавяне е известно като топлинна латентност и обикновено това е точката, в която ще започнете да виждате листата да падат. Всички цветя също ще започнат да изглеждат увехнали и обикновено ще умрат.

Хоризонтално изображение отблизо на розова роза, цялата изсъхнала и спаружена от твърде много топлина, изобразена на фон с мек фокус.

Ако топлината намалее, растението ще се възстанови и ще изпрати нов растеж. Тъй като розите обикновено имат добър запас от храна, те могат да издържат известно време в латентност.

Дръжте ги поливани през горещата вълна и изчакайте природата да свърши работата си. Това е единственият момент, когато можете да поливате до насита – на границата на почвата, а не по листата! – и няма да боли. В рамките на разумното, разбира се…

Топлината предизвиква бързо изпарение, което всъщност помага за охлаждане на растението. Просто не оставяйте храста в локва кал и спрете обилното поливане, след като дневните температури паднат отново под 90°F.

Само ако можех да спя, когато навън е толкова горещо…

4. Липса на вода

Сушата кара много видове растения да губят листата си. Това е реакцията на растението на стрес, защото тези листа изискват много вода, за да се поддържат и растението не може да си позволи да ги доставя повече.

Ако започнете да забелязвате окапване на листата с нагряването на летните месеци, това често е причината, а топлинният стрес и липсата на вода често вървят ръка за ръка.

Хоризонтално изображение на градинар, който излива вода върху розов розов храст с лейка.

Можете да разберете със сигурност, че това е проблемът, като забиете пръста си в почвата до второто кокалче. Трябва да усетите малко влага. Ако почвата изглежда суха, вашите рози се нуждаят от повече вода.

Започнете да поливате по-последователно и дълбоко, така че само най-горният инч или два от почвата да изсъхне между тях и вижте дали листата спират да скачат и започва да се образува нова зеленина.

5. Ръжда

Не, това не е този вид ръжда, която прави метала да прилича на швейцарско сирене.

Ръждата всъщност е гъбичка в растителния свят, а при розите се причинява от гъби в рода Phragmidium. Един от най-честите симптоми е падането на листата, така че ако забележите това да се случва, погледнете по-отблизо.

Хоризонтално изображение на ръка отляво на рамката, държаща лист от роза, който е заразен с гъбична болест, наречена ръжда.

Често ще забележите малки оранжево-бронзови следи по цялата зеленина, въпреки че започват от долната страна, а понякога ще ги забележите и върху бастуните.

Тези следи изглеждат подозрително като метална ръжда, но всъщност са спори на гъбички. Ако не се обърнете към инфекцията по време на вегетационния период, бастуните може да почернеят през зимата.

Още веднъж, това е често срещан проблем в Роза видове и е доста трудно да се изкорени. Подрязвайте всички заразени части и винаги почиствайте падналите растителни остатъци. Не забравяйте да дезинфекцирате разфасовките между растенията и след като приключите.

Медният фунгицид е една опция, която може да искате да опитате, но ще искате редувайте го с втори вид фунгицид да бъде наистина ефективен.

Близък план на бутилка Bonide Fungonil, изолирана на бял фон.

Bonide Fung-Onil

Широкоспектърен продукт като Fung-onil от Bonide работи. Купете контейнер за концентрат от 16 унции в Amazon.

Флорибунда, мускус и храстови рози всички са устойчиви на ръжда, така че помислете за засаждането им, ако често се сблъсквате с това заболяване и изглежда не можете да се справите с него.

6. Паякообразни акари

Паякообразните акари няма да причинят падане на листа веднага. Отнема им време, за да причинят достатъчно щети, така че листата да изчезнат.

Първоначално ще видите само малко петна и може би ще забележите фина мрежа по цялото растение – въпреки че не всички видове въртят мрежи.

Оставени без контрол, особено ако техните естествени врагове са били унищожени с прилагането на широкоспектърни пестициди, щетите се увеличават. Листата започват да покафеняват, изсъхват и след това падат на земята.

На розите, двупетнистото (Tetranychus urticae), Тихоокеански (T. pacificus), и ягода (Т. туркестански) паякообразните акари са изключително разпространени, но няма значение кой вид напада. Вашият контролен план ще бъде същият.

Първото нещо, което трябва да направите, е да се опитате да увеличите количеството влага около вашите растения. Паякообразните акари го харесват сухо, сухо, сухо. Така че, докато обикновено не препоръчваме оставянето на листата да се намокрят твърде често, това е добре, когато имате работа с акари.

Излезте там с маркуча и пръскайте растенията на всеки няколко дни сутрин. Ако това не е достатъчно, за да свършите работата, напръскайте растението обилно с градинско масло веднъж на всеки две седмици.

Близък план на бутилка Monterey Horticultural Oil, изолирана на бял фон.

Градинарско масло Monterey

Използвайте нещо като Monterey’s Horticultural Oil, налични в Arbico Organics в готови за пръскане контейнери с размер литър, както и концентрат в различни размери.

Уча повече за паякообразните акари и как да се справите с тях в нашето ръководство.

7. Брашнеста мана

Брашнестата мана е често срещана и инфекциите могат да варират от незначителни до огромен, огромен проблем, в зависимост от тежестта. В по-лошия край на скалата, тогава ще видите листа да се хвърлят на земята.

Вертикално изображение отблизо на рози с брашнеста мана по стъблата и листата.

Лесно разпознаваем по издайническото прахообразно бяло покритие, откъдето идва и името, ако забележите този гъбичен проблем по вашите растения, вземете бързи мерки, за да предотвратите ескалирането на проблема.

Нашето ръководство за идентифициране, предотвратяване и елиминиране на брашнестата мана мога да помогна.

Пазете тези листа там, където им е мястото

Розите се нуждаят от тези листа, за да растат големи, обилни цветове. След като започнат да падат, тази роза ви казва, че е в беда и се нуждае от вашата помощ.

Хоризонтално изображение отблизо на розови рози, растящи в градината, изобразено на фон с мек фокус.

Това ръководство помогна ли ви да разберете какъв е проблемът? Надявам се! Уведомете ни какъв е бил проблемът и как сте го решили в секцията за коментари по-долу. И не се колебайте да попитате, ако имате въпроси.

Да се да ви помогне по време на вашето пътуване за отглеждане на розиимаме няколко други полезни ръководства, които си струва да разгледате, включително:

148 thoughts on “7 често срещани причини, поради които розите пускат листата си”

  1. Vous pouvez utiliser un logiciel de gestion des parents pour guider et surveiller le comportement des enfants sur Internet. Avec l’aide des 10 logiciels de gestion parentale les plus intelligents suivants, vous pouvez suivre l’historique des appels de votre enfant, l’historique de navigation, l’accès au contenu dangereux, les applications qu’il installe, etc. https://www.xtmove.com/fr/free-track-app-for-parents-to-control-kids-phone/

  2. Simply a smiling visitor here to share the love (:, btw great style and design. „The price one pays for pursuing a profession, or calling, is an intimate knowledge of its ugly side.“ by James Arthur Baldwin.

  3. Real superb info can be found on web site. „I know of no great men except those who have rendered great service to the human race.“ by Francois Marie Arouet Voltaire.

  4. Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wanted to mention that I have truly loved browsing your weblog posts. In any case I will be subscribing on your feed and I hope you write once more very soon!

  5. Hey there, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your blog site in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, wonderful blog!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *