9 от най-добрите придружаващи растения Колраби

9 от най-добрите придружаващи растения Колраби

1. Боб

Зърната са добри приятели за тази тежка хранилка, тъй като те фиксират азота в почвата, вместо да се конкурират за него.

Това е от полза, независимо дали засаждате боба предния сезон, за да обогатят почвата за бъдещи растения, или ако решите да ги отглеждате заедно с този хрупкав зеленчук.

Харесва ми да засаждам колраби в основата на осем до 10 решетъчни растения от боб.

По този начин, докато времето се затопли малко в края на пролетта или началото на лятото, лозите са достатъчно високи, за да хвърлят сянка върху реколтата от хладно време, която охлажда както въздуха, така и почвата и служи за удължаване на сезона.

Вертикално изображение в близък план на пакет семена от зърна „Tionfo Violetta“ с текст отляво на рамката и ръчно нарисувана илюстрация отдясно.

Боб „Trionfo Violetto“.

Сортовете боб, които произвеждат лилави шушулки, също допринасят за игриво допълващо цветово комбо с колраби. Един подходящ избор е „Trionfo Violetto“, боб, който узрява 64 дни от сеитбата.

Семената на Trionfo Violetto се предлагат в пакетчета от 10 грама от Ботанически интереси.

Научете повече за отглеждане на боб в нашето ръководство.

2. Цвекло

като броколи и някои други капуста, корените на колраби поемат значителни количества калций от почвата.

За щастие, цвекло (Бета вулгарис) не се нуждаят от много от този конкретен минерал, за да задоволят хранителните си нужди, така че двамата се разбират доста добре, когато са засадени заедно.

Вертикално изображение в близък план на пакет семена от цвекло

Цвекло от „бича кръв“.

И ако изберете сорт на B. oleracea вар. гонгилоди със светлозелени крушки, като „White Vienna“ и сорт цвекло с червени стъбла и червени листа, като „Bul’s Blood“, и двете ще изглеждат привлекателно разпръснати във вашата градина.

Семената от цвекло „Bul’s Blood“ се предлагат в пакетчета от три грама от Ботанически интереси.

Прочетете повече за сеитбата и отглеждането на собствено цвекло тук.

3. Целина

Идеята, че целината подобрява вкуса на близките брасики, е малко народна мъдрост.

Хоризонтално изображение отблизо на лилаво растение колраби, растящо в градината с целина и други спътници.

Тъй като растенията са добри в споделянето на пространство, без да се разпространяват, може да искате да ги отглеждате като съседи, въпреки липсата на твърди научни доказателства в подкрепа на това.

Вижте сами дали твърдението за по-добър вкус е вярно.

Целината цени хладно време, така че можете да насрочите двата комплекта растения да бъдат събрани едновременно, след което да изчистите цялото легло за различна култура.

Квадратно изображение отблизо на целина

Целина ‘Tendercrisp’

Сортът „Tendercrisp“ расте 26 инча на височина и трябва да бъде на разстояние около шест инча до един фут от най-близкото растение.

Семената ‘Tendercrisp’ се предлагат в различни размери на пакети и чували от по един килограм от True Leaf Market.

Научете се да отглеждате целина в нашето ръководство.

4. Лайка

Цветята на лайка са сладки и приличат на миниатюрни маргаритки, така че мисля, че са привлекателни, растящи близо до цветни, селски колраби.

Хоризонтално изображение отблизо на консерва, поливаща тревна площ от лайка.

Тази полезна билка също отблъсква вредители като белокрилки, привлича полезни оси и калинки и се бори срещу гъбични заболявания, включително брашнеста мана.

Дори ако отглеждате лайка далеч от членове на семейството на зелето, не забравяйте да задушите листата и да използвате чая, за да го напръскате върху младите растения, ако те растат другаде в градината ви.

Това ще помогне за предотвратяване затихване, инвалидизираща гъбична инфекция, която може да порази най-младите разсад по-специално.

Вертикално изображение в близък план на пакет семена от немска лайка с текст вляво от рамката и ръчно нарисувана илюстрация вдясно.

немска лайка

Пакетите с органични или конвенционални семена от немска лайка са на разположение от Botanical Interests.

Научете повече за отглеждането на лайка тук.

5. Лук

всичко членове на семейството лук или alliums, може да отблъсне молци, акари, листни въшки и бълхи бръмбари които често измъчват Brassicas.

Квадратно изображение отблизо на ярко лилави цветя на лук, растящи в градината.  В долния десен ъгъл на рамката има бяло кръгло лого с текст.

див лук

Моят най-добър спътник тук е да отглеждате лук (Allium schoenoprasum), защото те също избухват със светлолилави цветя, които изглеждат прекрасно до колраби във всякакъв цвят.

True Leaf Market продава семена от див лук в различни пакети и чували от един килограм.

Научете повече за отглеждане на собствен лук в нашето ръководство.

6. Копър

Ароматните жълти цветя на копър (Anethum graveolens) са много привлекателни за полезни насекоми като оси и мухи, които изпращат врагове на колраби като листни въшки и млади зелеви червеи.

Квадратно изображение отблизо на копър „Мамут“, растящ в градината, изобразено на фон с мек фокус.

„Мамут“ копър

И тази билка ще цъфти навреме, за да се окаже полезна през по-голямата част от вегетационния период. И колраби, и копър могат да бъдат засадени в началото на пролетта или да започнат като втора култура за ранна есен.

Живи растения от копър „Мамут“ са наличен от Burpee.

Уча как да засадите и отглеждате копър в нашето ръководство.

7. Настурции

Това жизнено едногодишно цвете със своите пиперливи, годни за консумация цветове помага да се предпазят културите от петлици за зеле, Trichoplusia ni.

Настурциите също се разпространяват, за да действат като почвено покритие, което помага да се задържи влагата, която е толкова обичана от колраби, като същевременно помага на градинаря да спести време и при плевене.

Вертикално изображение в близък план на пакет семена от настурция

Настурции от ‘Butterscotch’

Подобно на някои от билките, които вече бяха споменати, настурциите също привличат хищни оси и други полезни насекоми, които обичат да ловят листни въшки.

Семената за наситено жълтия сорт „Butterscotch“ се предлагат в пакетчета от три грама от Ботанически интереси.

Научете повече за отглеждане на настурции в нашето изчерпателно ръководство.

8. Розмарин

Многогодишната билка, известна като розмарин (Салвия розмарин) ще бъде от полза за колраби като съсед, но имайте предвид, че тя не е едногодишна. Това означава, че трябва да го засадите близо до зеленчуковата градина, а не в нея.

В противен случай ще изразходвате много енергия, опитвайки се да култивирате около него, докато редувате зеленчуковите си култури и сеете нови всяка пролет.

С това казано, засаждането на розмарин на границата на зеленчуковия парцел или в контейнер, който можете да поставите наблизо, ще ви осигури лесна за отглеждане кулинарна билка, която също така възпира зелеви молци (Mamestra brassicae) и лупери за зеле (Trichoplusia ni).

Квадратно изображение отблизо на розмарин „Prostratus“, растящ в градината, изобразено на фон с мек фокус.

Розмарин „Простратус“.

А старите хора се кълнат, че подрязват розмарина и разпръскват пресните или изсушени клонки на земята близо до брасиките, за да отблъснат охлюви и охлюви. Причината за това е, че тези вредители не обичат да се плъзгат по бодливите листа.

Живи растения от розмарин ‘Prostratus’ са налични за закупуване от Burpee.

Вижте нашето ръководство за научете как да засаждате и отглеждате розмарин.

9. Сладък Алисум

Не всичко, което играе добре с колраби в градината, ще влезе в кухнята!

Цъфтящата едногодишна, която обикновено се нарича сладък алисум (Lobularia maritima), например, е ароматен и има привлекателни бели цветове, но не е годен за консумация.

Но предлага толкова много други предимства като приятел за членовете на семейството на зелето, че все още е добро използване на градинското пространство.

От една страна, тя привлича мухи, които се грижат за листните въшки, които често измъчват брасиките.

Второ, навикът му за натрупване е полезен за покриване на гола почва в градината, като намалява плевелите и задържа влагата.

Трето, няма да се конкурира за хранителни вещества, когато го засадите до тежки хранилки.

Квадратно изображение отблизо на белите цветя на сладкия алисум

‘Tiny Tim’ Sweet Alyssum

Най-важното обаче е, че цъфти в началото на пролетта, приблизително по същото време, когато зеленчуците в прохладния сезон се нуждаят от опрашители и полезни насекоми, за да ги посетят.

И е рентабилно, като расте от евтини семена и пониква само пет до седем дни след сеитбата.

‘Tiny Tim’ сладки семена от алисум са на разположение от Eden Brothers в различни размери на пакета.

Научете повече за засадете този ароматен едногодишен във вашата градина с това ръководство.

13 thoughts on “9 от най-добрите придружаващи растения Колраби”

  1. I carry on listening to the reports lecture about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the top site to get one. Could you tell me please, where could i acquire some?

  2. Thank you for all your efforts on this site. My mom enjoys conducting research and it’s easy to understand why. All of us notice all about the compelling medium you create advantageous things on the web blog and cause participation from the others on this theme and our own child is now studying a great deal. Take pleasure in the remaining portion of the new year. You are always carrying out a tremendous job.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *