9 причини защо вашите божури пъпки, но никога не цъфтят

9 причини защо вашите божури пъпки, но никога не цъфтят

Някои булки планират пролетни сватби, рискувайки капризите на времето, за да осигурят букетите и сервирането на масата да заслепят гостите с множество възхитителни, копринено-меки цветове на божур.

Срещнах градинарка, която живее добре в климат без замръзване, която е толкова решена да отглежда ивици от тези елегантни цветя, че предприема драстични стъпки.

Всяка зима тя редовно изхвърля кофи с лед и контейнери с почти замръзнала вода около растенията си, за да симулира любимите им условия. Удивително, работи!

Вертикално изображение отблизо на розови цветя божур, растящи в градината, изобразено на фон с мек фокус.  В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

божурът, Пеония spp., е слънцелюбиво многогодишно растение със сортове, които произвеждат розови, лилави, червени, бели и жълти цветя. Неговите климатични предпочитания са за зони на издръжливост на USDA от 3 до 8.

Ако изберете комбинация от правилните сортове и ги засадите на слънчево място в добре подготвена почва, можете да се насладите на шоуто на тяхната екстравагантна красота в продължение на около шест седмици през пролетта и началото на лятото.

Така че може да бъде изнервящо да чакаш цяла година за голямото шоу, само за да гледаш как обещаващи малки пъпки изсъхват и умират.

Един заподозрян, който можете незабавно да изключите, са мравките. Те не причиняват щети на растението или пъпките и не са от типа мравки, които обичат да маршируват вътре, така че можете да ги оставите на мира.

Хоризонтално изображение отблизо на пъпка на божур с пълзяща по нея мравка, изобразена на фон с мек фокус.

Те всъщност са взаимно изгодни приятели на растенията божур, хранещи се с нектара, естествено излъчван от пъпките и цветята. В замяна мравките помагат да се пазят някои вредители. Има често срещан мит, че без мравки, пъпки няма да цъфтят – но не е вярно.

В това ръководство ще разгледаме най-вероятните причини, поради които вашите пъпки на божур не цъфтят:

Има стотици разновидности на божур и всеки вид може да има малко по-различна реакция към климата на вашата градина, почвата, часовете на слънчева светлина и дори колко дълбоко засаждате короните им.

Вертикално изображение отблизо на бели цветя божур, растящи в градината, изобразено на фон с мек фокус.

Може да е объркващо да имате легло с растения, които се фучат с десетки цветя, докато само на сантиметри от тях различен сорт е покрит с пъпки, които умират.

Ако имате едно проблемно растение сред леха с победители, това може да е сорт, който се нуждае от повече от нещо или по-малко.

Това може да са малко по-различни хранителни вещества в почвата от останалите. Може би го удря хладен бриз, идващ зад ъгъла на къщата. Или може би предпочита допълнителен час слънце.

Ето девет причини, поради които вашите пъпки от божур не преминават към фазата на цъфтеж:

1. Не е достатъчно слънце

Това са здрави растения. Доказателството: Аляска има повече от 140 търговски ферми за божурпроизвеждащи първокласни цветя, които се изнасят по целия свят.

Въпреки това, дори и най-издръжливото растение може да се провали, ако е твърде стресирано. Честите признаци на стрес включват липса на пъпки или пъпки, които започват да набъбват, но никога не цъфтят.

Хоризонтално изображение отблизо на неотворена пъпка на божур в градината, изобразено на фон с мек фокус.

Една от най-честите причини за стрес е липсата на слънчева светлина.

В идеалния случай растенията от божур се нуждаят шест до осем часа пълно слънце на ден, така че растението може да произвежда и съхранява достатъчно въглехидрати, за да поддържа производството на цветя през пролетта.

Ако сте в по-топъл климат, в зони от 7 до 8, растенията може да се възползват от частична следобедна сянка, тъй като много горещите температури също могат да причинят стрес – и да избледнеят цветята, когато цъфтят.

2. Засаждане твърде дълбоко

Идеалната дълбочина на засаждане на короните на божур зависи от вашата зона на отглеждане – има отличен съвет за идеалната дълбочина за различни климатични условия в нашето ръководство за грижа за божури през зимата.

Ако засадите корените твърде дълбоко – или по-лошо, с главата надолу – растението ще се бори да произведе достатъчно енергия за нуждите си и вероятно няма да видите пъпки или такива, които не цъфтят.

3. Неблагоприятни метеорологични условия

Божурите обичат студа и той играе важна роля при определянето на колко цветя произвежда вашето растение, като стимулира растежа на пъпките през пролетта. Растенията се нуждаят от около 20 до 42 дни на температури между 32 и 40 ° F.

Но късното замръзване през май може да увреди развитието на пъпките. Обикновено ще видите как те растат до размера на грахово зърно, след което ще спрете, тъй като структурата вътре е твърде повредена, за да продължи да се формира.

Хоризонтално изображение отблизо на зеленина от божур, покрита с лек прах от скреж.

Късна пролетна слана с температури под 29°F също може да повреди или убие пъпките. И ако температурата падне под 23°F, можете да ги загубите всички.

Покрийте растенията, ако получите от време на време късна слана. Ако това е редовно явление, помислете за преместване на растенията в по-защитена зона – но имайте предвид, че те често не реагират добре на трансплантацията.

Обратно, сухите или горещи условия също могат да причинят проблеми. Тези растения харесват добре дренирани почви, но също така се нуждаят от редовно снабдяване с вода, за да поддържат растежа.

Ако растенията станат твърде сухи през пролетта, пъпките може да спрат да се развиват. Ако през лятото е твърде сухо, стресът върху растението ще повлияе на производството на пъпки през следващата година.

4. Твърде много храна – или понякога недостатъчно

В Американското общество божур Основното правило е категорично: не наторявайте тези растения.

Поколения професионални градинари в Дендрариум на Никълс в Мичиганския университет Съгласен. Дендрариумът разполага с една от най-премиерните колекции от божури в света, съдържаща повече от 800 разновидности, и те не са използвали тор от 30-те години на миналия век.

Хоризонтално изображение отблизо на ярко червено цвете Paeonia 'Buckeye Belle', изобразено на фон с мек фокус.

Въпреки това, както APS, така и дендрариумът предполагат, че вашите божури растат в добре подготвена, силно плодородна почва.

Може да се наложи да подхраните растенията, ако имате лоша почва или ако те показват признаци на ниско хранене, включително пъпки, които не цъфтят, въртеливи, хрупкави стъбла, бледа или пожълтяваща зеленина и общо намаляване на жизнеността на растенията.

Храненето на божури може да бъде труден процес. Добавете твърде много азот и растението ще реагира с много растеж на зеленина и много малко или никакво образуване на пъпки.

Ако вашите растения гладуват, APS препоръчва леко прилагане на тор за луковици след цъфтежа и отново в края на август.

Не използвайте оборски тор. Това е свързано с пригора на Botrytis, който може да увреди пъпките, докато се образуват, и да им попречи да цъфтят.

5. Болест

Най-вероятната болест за спиране на растежа на пъпките е мана от Botrytis, причинена от Botrytis paeoniae гъбички.

Най-често се среща през хладно, влажно пролетно време.

Внимавайте за млади стъбла, които стават кафяви в основата – това обикновено е първият признак на инфекция. След това дъждът и насекомите разпространяват спори по листата и пъпките.

Новообразуваните пъпки спират да растат, след това почерняват. По-зрелите развиват кафяви петна и никога не цъфтят.

Американското общество божур казва, че най-добрият вариант за контрол е редовно да се наблюдават растенията за признаци на инфекция и да се отстраняват всички болни части от растението възможно най-скоро.

Отстранете избледнелите и избледнели цветя, пъпки и листа; и отрежете покафеняващите стъбла един до два инча под земята. Силно болно растение трябва да бъде напълно отстранено, за да се избегне разпространението на спори.

В късна есен практикувайте добри санитарни условия, като отрежете всички стъбла на или малко под нивото на земята.

Поставете в хартиена торба и изгорете или изхвърлете в кошчето, тъй като дори здравите растения могат да съдържат склероция, почиващи спори и хранителни запаси, които могат да причинят бъдещи инфекции.

Ако искате да пръскате, APS препоръчва разредена 2-2-50 бордоска смес, направена с един фунт меден сулфат, един и четвърт паунда хидратирана вар (калциев хидроксид) и 25 галона вода. Имайте предвид, че този спрей леко ще оцвети листата.

6. Трипси

Въпреки че наличието на мравки може да помогне за възпирането на някои насекоми вредители, за съжаление те не възпират трипсите.

Трипсите могат да увредят пъпките, като се хранят с венчелистчетата, точно когато пъпките са на път да цъфтят. Тъй като тези бъгове са толкова малки, че са почти невидими, е малко вероятно да ги забележите.

Можете да приложите превантивен спрей със спиносад, когато пъпките са малки, след което да го приложите отново 10 дни по-късно.

Вертикално изображение в близък план на бутилка Monterey Garden Insect Spray, изолирана на бял фон.

Монтерей градински спрей против насекоми

Spinosad се предлага като спрей Monterey Garden Insect чрез Arbico Organics.

Научете всичко за това как да се справите с тези вредители нашето изчерпателно ръководство за борба с трипсите.

7. Възраст

Младите, наскоро разделени или наскоро трансплантирани божури се нуждаят от две до пет години, за да развият кореновата си система.

Ако вашето растение е младо и получавате само странно цвете или пъпките се развиват, но никога не цъфтят, вероятно кореновата система не е достатъчно зряла, за да поддържа цветя.

8. Загуба на листа

Понякога божурът може да бъде жертва на собствения си успех. Ако отрежете много цветя от плодовит производител, вие също премахвате голяма част от листата в процеса.

Хоризонтално изображение отблизо на бели цветя божур, растящи в градината, изобразено на фон с мек фокус.

Адекватната зеленина е от решаващо значение за способността на растението да фотосинтезира достатъчно енергия, за да образува пъпки през следващата година. По тази причина търговските фермери ограничават броя на цветята, които събират от всяко растение.

В идеалния случай оставете една трета до половината от цветовете неотбрани. Мъртви цветя не е проблем, тъй като листата остава непокътната.

Пъпките през следващата година се образуват под земята през лятото и есента. Не отрязвайте зеленина, докато почвата не замръзне в края на есента – дори мръсната зелена зеленина все още работи, за да подхрани растението.

9. Проблеми на зона 8

Производителите в Зона 8 са точно на ръба на климатичните предпочитания на растението божур, особено по отношение на наличните часове за охлаждане.

Пъпките на средно до късно цъфтящи сортове често се борят или не успяват да цъфтят, ако температурите станат твърде горещи в края на пролетта до началото на лятото.

Хоризонтално изображение отблизо на червено цвете „Диана Паркс“ с зеленина в мек фокус на заден план.
„Даяна Паркс“

Най-добрият начин да осигурите успешен цъфтеж е да изберете много рано до ранно цъфтящи сортове.

Опциите включват „Buckeye Belle“ (тъмно кестеняво), „Diana Parks“ (червена пожарна машина), „Miss America“ (бяла с жълт център) и „Shirley Temple“ (бяла).

Квадратно изображение в близък план на светлорозови цветя от пеония „Shirley Temple“, изобразено на фон с мек фокус.

‘Шърли Темпъл’

Голите корени на „Shirley Temple“ се предлагат в опаковки от две, четири или 10 за пролетно или есенно засаждане от Eden Brothers.

Пъпки, които цъфтят

Повечето от причините, поради които божурите пъпчат, но не цъфтят, са лесни за отстраняване от повечето градинари. Единственият проблем е, че ще ви трябва малко търпение или може би много, ако трябва да изчакате година или две, за да се върне растението към бизнеса с цъфтеж.

Хоризонтално изображение отблизо на наситеночервени цветя от божур, растящи в градината, изобразено на ярко слънце на фон с мек фокус.

Вашите божури не успяха да цъфтят? Разбрахте ли какво причинява проблема? Уведомете ни в секцията за коментари по-долу!

За повече информация относно грижа за божури и различните видове, които можете да отглеждатеразгледайте следващите статии:

141 thoughts on “9 причини защо вашите божури пъпки, но никога не цъфтят”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *