Причини, поради които нар се разделя на дървото

Причини, поради които нар се разделя на дървото

Когато засаждате нар дърво, Punica granatum, най -вероятно се надявате, че той ще бъде продуктивен още дълго време.

Необходимо е да имате търпение, тъй като може да отнеме няколко години, преди растенията да започнат да дават плодове.

Всеки сезон ще чакате най -малко шест месеца от момента на засаждане на плодове през пролетта или лятото, докато не са готови за прибиране на реколтата, обикновено в края на лятото или есента.

Докато играете играта на изчакване, има няколко фактора, които влияят не само върху узряването на плодовете, но и могат да повлияят на това колко успешен ще бъде добивът в крайна сметка и по отношение на качеството.

Вертикално изображение отблизо на плод от нар, растящ на дървото, което се отвори, за да разкрие червените арки вътре, изобразено на фона на мек фокус.  В горната и долната част на рамката е отпечатан зелен и бял текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Някои от тези фактори могат да доведат до за съжаление често срещан резултат: напукани или нацепени плодове. Това, което някога е било полукръгло, кожено кълбо, изведнъж е бъркотия от открити, разлагащи се арли, все още прикрепени към крайника.

Защо се случва това? Как можем да го предотвратим? Нека разгледаме по -отблизо.

1. Воден стрес

Наровите дървета или храсти предпочитат да растат в полусухи до сухи условия, където влажността е относително ниска през по-голямата част от годината. Очевидно регионите с сух климат имат малко средногодишни валежи.

Когато растенията цъфтят и произвеждат плодове, което се случва едновременно между пролетта и есента, те обикновено се нуждаят от повече вода.

Хоризонтално изображение отблизо на узрели плодове Punica granatum, които са започнали да се разцепват преди прибиране на реколтата, изобразени на фон в синьо небе.

Необходимо е да се осигури един инч вода седмично, за да се поддържа здравословно производство на плодове при липса на валежи.

Като цяло наровете изискват около 45 до 60 инча дъжд годишно. Манометър за дъжд може да помогне можете да проследите колко валежи получава вашата градина.

Ако растението не получава достатъчно вода, особено в периоди, когато температурите са високи, плодовете ще започнат да изсъхват.

Това може да доведе до падане, ако проблемът не бъде отстранен, тъй като дървото се бори да задържи влагата и да спести енергия.

Тъй като влагата се губи, покритите с месо семена във вътрешността, известни като arils, ще започне да намалява по размер.

Хоризонтално изображение отблизо на плодове Punica granatum, което се отвори, за да разкрие тъмночервените арки вътре, изобразено на фона на мек фокус.

Кората, известна като околоплодник, също ще се свие и изсъхне, за да компенсира намаления размер на вътрешните арки. Когато кората изсъхне, тя губи еластичност.

Ако след това вали обилен дъжд или внезапно се осигури допълнителна вода, дървото бързо ще го поеме. След това водата започва да се дифузира обратно в плодовете, като допълва течностите и ги кара да се разширяват.

Тъй като околоплодникът се е свил, втвърдил и е загубил еластичност, той не може да се разшири адекватно и вместо това ще се напука.

В някои случаи, когато околоплодникът не е в състояние да се разшири, плодът може да се раздели изцяло, отваряйки се и разкривайки арките.

Особено преливането през есента, когато по -голямата част от плодовете узряват, вероятно ще доведе до напукване.

Съвети за предотвратяване на водния стрес

Ако живеете в регион, където валежите са оскъдни, най -добре е да осигурите един сантиметър допълнителна вода седмично на растение, за да предотвратите стреса на наровете по време на суша.

Може да е най -лесно да инсталирате напоителна система за поливане на множество дървета или храсти, или ако понякога забравите да поливате растенията си. От вас зависи колко сложна система бихте предпочели да използвате; те могат да варират значително по конфигурация и ценови диапазон.

Добър основен комплект, който може да бъде прикрепен към крана за външен маркуч, е тази, достъпна от Home Depot.

Квадратно изображение отблизо на набор за капково и микро пръскачка, изолиран на бял фон.

Комплект за капкови и микро пръскачки

Тази система включва тръби за капково напояване и микропръскачки, които могат да помогнат за поддържането на растенията, напоени с ограничен бюджет, или в по-малка площ, като например жилищен двор.

Ако имате по -голяма площ или повече растения, за да осигурите вода, може да помислите за система, която лесно може да бъде разширена, за да покрие по -голяма зона, и да я настроите за поливане по график, като използвате таймер, за да свършите работата дори ако забравите.

Но водният стрес не е единствената причина плодовете да се напукат или да се разцепят по дървото. Нека да разгледаме хранителните въпроси по -нататък.

2. Дефицит на хранителни вещества

Докато растенията от нар обикновено са много толерантни към сурови условия като суша, висока температура и лоша почва, тези условия понякога могат да причинят стрес и да доведат до нарастващи проблеми.

Бедната почва с ниско съдържание на органични материали или с високо съдържание на глина или пясък може да липсва основни хранителни вещества, които подпомагат растежа на растенията, както и развитието на пъпки и плодове.

Хоризонтално изображение отблизо на неузрял Punica granatum, растящ в градината, който се отвори, преди да има шанс да узрее.

Без тези хранителни вещества могат да станат очевидни много признаци на дистрес, като забавен растеж, обезцветяване и отпадане на пъпките.

Недостигът може също да доведе до няколко проблема с развитието на плодове, особено в ранните етапи.

Плодовете, които не получават достатъчно калий или калций, могат да показват признаци на хлорозаили обезцветяване, което се представя като „избелване“, което може да предотврати напукване и разцепване.

Съвети за предотвратяване на недостиг на хранителни вещества

Превенцията е най -добрият метод за справяне с недостатъците, тъй като е много по -лесно да се коригира почвата преди време, отколкото да се опита да коригира лошия растеж или увреждане след образуването на плодовете.

Ако плодовете вече се напукват, за съжаление ще бъде твърде късно да се коригира за текущия вегетационен период.

Изпитване на почвата преди засаждането, или в края на зимата или началото на пролетта, за да проверите засадената площ за съществуващи дървета, може да нарисува картина на цялостното здравословно състояние и наличието на хранителни вещества във вашата почва.

Ако резултатите от тестовете показват, че почвата няма хранителни вещества, най -вероятно ще трябва да нанесете тор.

Наровете не предпочитат тежки приложения, затова е важно да изберете подходящ вид тор и начин на доставка за най -добри резултати.

За пълна информация вижте нашето ръководство за торене на нар. (Очаквайте скоро!)

3. Температурни колебания

Бързите или екстремни промени в температурата също могат да доведат до напукване. Въпреки че обикновено са много толерантни към топлината, голям скок от ниски към високи температури все още може да причини щети.

Хоризонтално изображение отблизо на презрял нар, растящ на дървото, което се отвори, за да разкрие яркочервените арки вътре.

Известно е, че това се случва често в пустинни райони, където температурите през нощта могат да бъдат под нулата, докато дневните температури могат да се изкачат до над 80 ° F.

Екстремната топлина може да накара растението да поеме повече вода като аварийна мярка, в опит да се противодейства на загубата на влага поради транспирация. Когато това се случи, вътрешните арки могат да се разширят, тъй като те набъбват с течност.

Подутите плодове ще се напукат, тъй като жилавата кора не може да се разтегне, за да побере разширените арки.

Съвети за защита на растенията от температурни колебания

За съжаление е много трудно да се предотврати напукване поради температурни промени, но осигуряването на подходящо поливане на растението може да помогне.

Покриването или преместването на саксийни растения, за да осигури сянка или защита от студ, също може да помогне, ако отглеждате джудже в контейнер.

4. Презареждане

Всички растения имат естествен цикъл на растеж и целта на това е да се размножават повече растения, гарантиращи оцеляването на вида.

Хоризонтално изображение отблизо на плод Punica granatum с увреждане на външната обвивка, поставено върху тъмно сива повърхност.

Наровете не се различават. Ако плодовете се оставят да узреят след началото на растежа, те естествено ще започнат да се разцепват, хвърляйки семена върху почвата отдолу, или превръщайки се в храна за птици и други животни, които пренасят семената, за да растат на други места.

Съвети за предотвратяване на презареждане

Може да бъде трудно да се знае кога плодовете са напълно узрели и готови за прибиране на реколтата. За разлика от други, като напр праскови или ябълки, наровете няма да покажат значителни промени в цвета или текстурата на плодовете, които показват кога е време за бране.

За пълни подробности относно знаците, на които трябва да внимавате, когато берете нар, включително как да разберете кога са узрели, вижте нашето ръководство. (Очаквайте скоро!)

5. Болест на сърдечното гниене

Въпреки че наровете са издръжливи дървета, за които не е известно, че са особено податливи на болести, за един по -специално се знае, че води до разцепване на изгнили плодове.

Хоризонтално изображение отблизо на нар, който е паднал от дървото и се е отворил, гниещ вътре.

Сърдечното гниене, известно още като черно сърце, се причинява от гъбичките Alternaria alternata. Тази гъба прониква в чашката на цъфтежа и след това остава в покой, докато цъфтежът стане плод.

Кората остава нормална на външен вид и дори може да узрее напълно, но вътрешността ще се зарази с гъбичките, почернявайки, докато арлите изгният.

Съвети за предотвратяване на болестта на сърдечно гниене

Понастоящем няма известен лек за гниене на сърцето, въпреки че прилагането на фунгицид в началото на вегетационния период може да възпре инфекцията.

Научете повече за гниенето на сърцето и други болести на нар, в нашето пълно ръководство за вредители и болести по нар. (Очаквайте скоро!)

Безопасно ли е да се яде?

Важно е да се отбележи, че разделеният плод не е непременно съсипан. Винаги трябва да разгледате отблизо каквото и да изберете, преди да го изхвърлите.

Напуканите нарове могат да бъдат спасяеми, ако вътрешната им сърцевина не е пробита и арките остават защитени и влажни.

Хоризонтално изображение отблизо на купчина нар в плетена кошница до сокоизстисквачка.

Дори и тези, които се отварят широко, все още могат да бъдат използваеми, ако успеете да ги хванете рано.

Интериорът все още може да бъде годен за консумация, стига арлите да не са смачкани или да показват признаци на гниене – ако птиците и насекомите не стигнат до тях преди вас, т.е.

Ако причината за разцепването е гъбично заболяване – което може да причини обезцветяване, изгнили арки, сива плесен или меки петна по околоплодника – плодовете не трябва да се консумират.

Хоризонтално изображение отблизо на плод Punica granatum, разцепен на дървото преди прибиране на реколтата, изобразен на ярко слънце.

Вместо това те трябва да се изхвърлят в кошчето, за да се избегне разпространението на патогени в двора или градината ви.

Не поставяйте развалени плодове, които показват признаци на заболяване върху вас купчина компостили в близост до други растения, където те могат да допринесат за по -нататъшно разпространение.

Дори жилавите растения имат своите слабости

Въпреки този доста често срещан проблем, отглеждането на нар може да бъде невероятно възнаграждаващо и забавно.

Отличителната им форма и аромат, съчетани с огромната им хранителна стойност, си заслужават усилията, необходими за отглеждането им.

Хоризонтално изображение отблизо на зрели нарове, растящи на дървото, някои от които се разцепиха, изобразени при леко есенно слънце.

Това ли е първата ви година като култиватор на нар, или сте опитен ветеран? Изпитвали ли сте напукване или цепене на плодове? Ще се радваме да чуем за вашето преживяване и да видим няколко снимки на вашите успехи в коментарите по -долу!

И ако все още имате още въпроси относно отглеждането на плодовите нарове, може би ще прочетете следните ръководства:

относно Кели Спайсър

Кели Спайсър стана самотен родител в ранна възраст и много бързо научи колко страшна е хранителната несигурност. В резултат на това тя започва да се самоучи, за да се научи как да отглежда храна, което води до страст към осигуряването на други нуждаещи се. В момента Кели координира план за производство на тропическо имение в южна Флорида, което ще осигурява домашно приготвена храна на нуждаещи се семейства и ще ги научи да отглеждат свои собствени. Тя работи по пътя си към сертифициране като майстор градинар и изгражда любовта си към природата през целия си живот с децата си.

67 thoughts on “Причини, поради които нар се разделя на дървото”

  1. hello there and thanks for your info – I have definitely picked up something new from right here. I did however experience a few technical points the use of this site, since I skilled to reload the site a lot of times prior to I could get it to load properly. I had been pondering in case your web host is OK? No longer that I am complaining, but sluggish loading circumstances times will very frequently have an effect on your placement in google and can damage your quality score if advertising and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Well I am including this RSS to my email and can look out for much extra of your respective fascinating content. Make sure you replace this again very soon..

  2. I precisely wanted to thank you very much once more. I am not sure the things I would have undertaken without the entire information documented by you relating to my topic. It actually was a very difficult case in my view, but looking at the skilled mode you managed it made me to cry for delight. I’m grateful for the assistance as well as expect you realize what a powerful job you are always putting in instructing many others with the aid of your web site. I am sure you haven’t got to know all of us.

  3. It’s in point of fact a great and useful piece of information. I am satisfied that you just shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

  4. Wow, wonderful blog format! How lengthy have you ever been running a blog for?
    you make running a blog glance easy. The total look
    of your website is fantastic, as smartly as the content!
    You can see similar here sklep

  5. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

  6. I found your weblog web site on google and examine a number of of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Looking for ahead to studying extra from you in a while!…

  7. Thank you so much for giving everyone remarkably terrific chance to check tips from this web site. It is often so amazing plus packed with a lot of fun for me and my office colleagues to search your web site a minimum of three times per week to see the fresh guidance you have. Of course, I’m always motivated with the stunning tips and hints you give. Selected 4 points in this post are truly the most impressive we have all had.

  8. Thanks for another excellent article. Where else may just anybody get that type of information in such an ideal manner of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m at the search for such info.

  9. Hi would you mind letting me know which hosting company you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good hosting provider at a fair price? Kudos, I appreciate it!

  10. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on various websites for about a year and am anxious about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it? Any kind of help would be really appreciated!

  11. Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossips and web and this is really frustrating. A good website with interesting content, this is what I need. Thanks for keeping this web-site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

  12. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

  13. Thank you for sharing excellent informations. Your web site is very cool. I’m impressed by the details that you’ve on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and simply could not come across. What a perfect web site.

  14. Somebody essentially help to make seriously posts I would state. This is the first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the research you made to make this particular publish amazing. Excellent job!

  15. I like the helpful information you supply to your articles. I’ll bookmark your weblog and take a look at once more here frequently. I am relatively sure I will be told many new stuff right here! Best of luck for the following!

  16. This is the suitable weblog for anybody who desires to seek out out about this topic. You realize a lot its nearly exhausting to argue with you (not that I actually would need…HaHa). You positively put a new spin on a subject thats been written about for years. Nice stuff, just great!

  17. I think this web site has some rattling wonderful info for everyone. „The foundation of every state is the education of its youth.“ by Diogenes.

  18. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

  19. Its fantastic as your other posts : D, thankyou for posting. „Love is like an hourglass, with the heart filling up as the brain empties.“ by Jules Renard.

  20. I’ll immediately take hold of your rss feed as I can’t to find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly permit me realize so that I may subscribe. Thanks.

  21. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

  22. Thank you for sharing superb informations. Your web-site is very cool. I’m impressed by the details that you¦ve on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What an ideal web site.

  23. An interesting dialogue is value comment. I feel that you need to write extra on this subject, it might not be a taboo topic but usually people are not sufficient to talk on such topics. To the next. Cheers

  24. Good post. I learn something tougher on different blogs everyday. It’ll all the time be stimulating to read content from different writers and follow just a little one thing from their store. I’d choose to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a hyperlink in your net blog. Thanks for sharing.

  25. Hi , I do believe this is an excellent blog. I stumbled upon it on Yahoo , i will come back once again. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and help other people.

  26. I intended to draft you the very little word to be able to thank you so much over again on your amazing things you’ve contributed on this website. This has been surprisingly open-handed with you to grant easily what exactly a number of people would have advertised as an e book to help make some cash for themselves, certainly now that you might well have done it if you ever decided. Those advice in addition served to become fantastic way to be certain that many people have a similar passion much like mine to know a little more on the subject of this issue. I am sure there are some more fun occasions ahead for many who read through your site. fitspresso reviews

  27. With everything that appears to be building throughout this area, your points of view happen to be fairly exciting. Having said that, I appologize, but I can not give credence to your whole idea, all be it exciting none the less. It would seem to everybody that your commentary are generally not entirely validated and in actuality you are generally yourself not fully convinced of your assertion. In any event I did appreciate looking at it.

  28. Needed to compose you this very little remark to finally say thank you as before for your personal precious pointers you have documented at this time. This has been simply incredibly open-handed with you in giving freely exactly what a few people could have offered for an electronic book to earn some profit on their own, most importantly considering the fact that you might well have tried it in case you wanted. The good ideas also served like a good way to be certain that some people have the identical passion just like my very own to understand way more in regard to this matter. I am sure there are several more enjoyable occasions ahead for individuals that start reading your blog. the genius wave

  29. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such excellent info being shared freely out there.

  30. Hello, Neat post. There’s a problem along with your web site in internet explorer, might test this?K IE still is the market chief and a large element of other people will leave out your wonderful writing because of this problem.

  31. It is appropriate time to make some plans for the longer term and it is time to be happy. I have learn this submit and if I may I want to counsel you few interesting issues or advice. Maybe you could write next articles referring to this article. I wish to learn even more issues about it!

  32. hi!,I like your writing very much! share we communicate more about your article on AOL? I need an expert on this area to solve my problem. May be that’s you! Looking forward to see you.

  33. I like this website very much, Its a very nice berth to read and incur info . „Never hold discussions with the monkey when the organ grinder is in the room.“ by Sir Winston Churchill.

  34. What Is Neotonics? Neotonics is a skin and gut supplement made of 500 million units of probiotics and 9 potent natural ingredients to support optimal gut function and provide healthy skin.

  35. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *