Съвети за засаждане на рози през есента

Съвети за засаждане на рози през есента

Защо да практикуваме засаждане на рози през есента? Без съмнение сте забелязали, че разсадниците пускат много растения на намаление на есен. Много градинари мислят, че това означава, че не е подходящ период от годината за засаждане, и затова магазините се опитват да се отърват от инвентара си. Но това не е вярно! За много трайни насаждения есента всъщност е идеалното време за засаждане. Времето е меко, растенията имат време да се устроят преди следващия вегетационен период и най-често се очаква повече дъжд.

Една бърза забележка: тъй като повечето рози, които се продават през есента, са по-скоро активно растящи саксийни екземпляри, тук ще се съсредоточим върху засаждането на саксийни рози. Но можете да използвате следните стъпки и за корени. Ако сте готови да се възползвате от тези изгодни сделки и прекрасното меко време, нека не чакаме повече. 

Плюсове и минуси на есенното засаждане

Засаждането през пролетта може да бъде предизвикателство. Почвата може да е мокра от всички тези пролетни дъждове или може да се наложи да изчакате по-късно през сезона, отколкото е най-добре за растението, защото земята все още е замръзнала след изминалия зимен сезон. През есента почвата обикновено е по-суха и по-топла, така че е лесно да се работи.

Хоризонтално изображение отблизо на розов храст през есента, изобразено на фона на мек фокус.

Времето също е по-меко, обикновено виждате повече дъжд, отколкото през лятото и обикновено не е нужно да се притеснявате от изненадваща топлинна вълна, която да изпече вашия розов храст. Друго предимство е, че често можете да намерите определени сортове растения на по-ниска цена. По-голямата част от хората не пазаруват за градината си през есента и повечето разсадници предлагат отстъпки в края на сезона. Розите, които се засаждат в земята през есента, обикновено ще цъфтят по-рано от тези, засадени през пролетта.

Когато засадите роза в земята през пролетта, са необходими няколко месеца, за да се устрои и да пусне цветове, докато засаждането на рози през есента, през Октомври или Ноември, вече са имали време да се установят и са готови да растат, когато настъпи пролетта.

От друга страна, ако имате необичайно влажна есен или ранно неочаквано замръзване, може да загубите растенията си. Обикновено ще намерите и по -малък избор от растения, от които да избирате. Като бърза забележка, можете да изберете да подготвите градинските си лехи през есента и да изчакате да засадите през пролетта, ако не можете да намерите желаното растение или ако в крайна сметка не можете да засадите растенията си в земята на време. По този начин все още получавате някои от ползите от засаждането през есента.

Кога се засаждат рози през есента

Не слагайте розите си в земята само дни преди първата очаквана слана. Вашите рози няма да имат време да се настанят и да се утвърдят преди суровото зимно време.

Хоризонтално изображение отблизо на шипки, растящи върху храста, покрит с лека слана.

Точното време за засаждане е около шест седмици преди първата прогнозна дата на слана през есента. Това им дава време да установят корени, за да имат най-голям шанс да оцелеят през зимата и да се появят през пролетта. Не засаждайте твърде рано обаче. Въпреки че има голям шанс розата ви да оцелее, вие рискувате да я убиете, ако засадите в жегата в края на лятото.

Стъпки за засаждане на рози през есента

Можете абсолютно да засадите жива роза през есента, но имайте предвид, че спящите голи корени са по-безопасен залог. Те се влияят по-малко от промяната на средата. Въпреки това, те могат да бъдат трудни за намиране през есента.

Имайки това предвид, ето как да подготвите градината за новата си роза:

 1. Подгответе почвата за засаждане както през пролетта. Това означава да изберете правилното място, преди да направите каквото и да е друго.
 2. Имайте предвид, че количеството на светлина в избраното от вас място може да е различна през пролетта и лятото, отколкото през есента.
 3. След това трябва разберете дали трябва да извършите някаква работа на самата почва. Ако имате тежка глинеста или песъчлива почва, ще трябва да работите с много добре изгнил компост, за да подобрите оттичането или задържането на водата.
 4. След като изберете мястото и почвата се коригира (ако има нужда), изкопайте дупката си около два пъти по-широка и съвсем малко по-дълбоко от контейнера, в който е влязла розата ви. Смесете и компост в отстранената почва ако имате наличен.
 5. Напълнете дупката с вода и изчакайте да се отцеди. Това трябва да отнеме по-малко от час.
 6. Ако в дупката все още има вода, това означава, че почвата не се оттича добре. За да го поправите, или изкопайте по-надолу и сложете повече компост, или обмислете създаването на повдигнати лехи.
 7. Поставете малко от отстранената смес от почва и компост в дъното на дупката, така че вашето растение да седи на правилната височина.
 8. Създайте малък конус в долната част на дупката, така че корените да имат върху какво да лежат и да помогнат за насочване на растежа на корените в правилната посока.
 9. Разстелете корените внимателно и поставете растението в дупката. Внимавайте да разпръснете корените върху конуса, който сте направили, така че те да растат, а не навън.

Хоризонтално изображение отблизо на лопата от дясната страна на запълващата рамка почва около новозасаден храст от рози.

И накрая, напълнете пръст около корените със почвената и компостната смес. Поливайте, за да утаите почвата, и добавете още почва, ако е необходимо, за да изравните изкопа.

Съвети за грижа за рози през есента

Подрежете растението с една трета, след като го поставите в земята. Не искате цветя да поемат енергията на вашето растение. Също така трябва да отрежете всяка мъртва или жълта зеленина или стъбла.

Хоризонтално изображение отблизо на ръка от дясната страна на рамката, която държи чифт секатори, подрязващи храст от рози през есента, изобразено на фона на мек фокус.

Растенията, които са били през лятото в градинския център, може да имат няколко мъртви части, но докато цялостното растение изглежда здраво, не е нужно да се притеснявате. Въпреки че есента обикновено е по-дъждовна от лятото в повечето, все пак ще искате да следите нивото на влажност на почвата. Не е нужно да ги поливате толкова, колкото през лятото, но все пак не искате растенията ви да изсъхнат. Това не е добър начин да ги настроите за успех. Ако природата не осигури достатъчно дъжд, полейте с вода на розите си, когато горният сантиметър на почвата е сух, но надолу да е влажна почвата. Не торете новото си растение. Не искате да го насърчавате да започне растеж. Вместо това ще искате то да се свлече, да се утвърди и да се приготви за зимен сън. Сложете много мулч около розата. Това ще помогне да се защити през целия предстоящ студен сезон.

Хоризонтално изображение отблизо на градинар, който връзва розов храст с тел, за да подготви растението за зимата.

Използвайте няколко сантиметра естествен мулч, като слама, кора или добре изгнил оборски тор, и го натрупайте на една трета от височината на стъблата. Махнете го през пролетта, когато започва да се затопля почвата. Ако храстът, който сте засадили, е особено голям или стъблата са раздалечени далеч едно от друго, може да искате да завържете канап около тях за опора.

Не забравяйте есента за засаждане на рози

В някои отношения есенното засаждане е по -лесно от засаждането през пролетта. Само това си заслужава времето, което ще отделите. Добавете към това парите, които ще можете да спестите, и защо не се възползвате от есенния сезон на засаждане?

Не забравяйте да се върнете и да ни уведомите в раздела за коментари по -долу как е протекло всичко. Снимките на вашите пролетни цветове са особено добре дошли!

1 826 thoughts on “Съвети за засаждане на рози през есента”

 1. Advanced peptides stimulate your natural keratin to work with your body chemistry for longer, denser, lusher lashes and brows. MILK Makeup KUSH Growhouse Lash + Brow Serum ($48) Eyelash serums can offer long-term benefits, working beneath the surface to enrich your lashes with vital nutrients. Whether you’re dealing with sparse, brittle lashes, or you’re simply seeking to boost your lash game, a reliable serum can be your silent champion. Infused with vitamins and peptides, these elixirs foster lash health and resilience, promising a fuller and more luxurious lash line over time. Between curling, applying (and removing) makeup and rubbing our eyes all day, we put our lashes through a lot. Luckily, this product nurses them back to health. This serum gives lashes a revitalizing boost using a blend of amino acids that helps condition damaged hair follicles. With an ultra-precise brush applicator, you can easily target any hard-to-reach areas (we’re looking at you, inner eye corners). For best results, apply the formula onto the lash line and sweep it from root to tip.
  https://cashoiif688877.elbloglibre.com/20986821/thrive-lash-serum
  The full five minute morning line up – everything you need to get ready in five minutes, nothing you don’t. The big Black Friday event is one of the year’s biggest sales. Discounts tend to arrive on the Monday before the big day, offering massive reductions of up to 75% on select items online. Wiley X safety glasses such as the Airrage, Boss, Compass, Enzo and Gravity are all compatible with removable Facial Cavity seals. All of these styles also meet ANSI Z87.1 High Velocity and High Mass Impact standards and can accommodate prescription lenses within specified ranges of sphere and cylinder measurements. Other brands also make conventional frames that have removable side shields or permanent shields along the sides, top and bottom of lenses. For traditional bronzer application, Bell recommends the continuous “3 shape” method. “Tap off the excess powder off your brush and start at the forehead,” she suggests. “Sweep under the cheekbone and continue backwards towards the hairline, working down towards the jaw on the outer periphery of the face. Then sweep along the jawline, as this technique refines the bone structure while simultaneously adding warmth. I would choose a brush that’s relatively fluffy but tapered (rather than rounded) to achieve the sculpting results.”

 2. Hy vọng qua bài viết trên về Quy trình thành lập công ty cho vay tài chính sẽ mang đến những thông tin hữu ích cho doanh nghiệp. Nếu Quý khách hàng vẫn còn băn khoăn hay thắc mắc về Hồ sơ hay thủ tục mở công ty cho vay tiền, thì đừng ngần ngại hãy nhấc máy lên và gọi ngay đến số Hotline của Nam Việt Luật để được hỗ trợ tư vấn miễn phí nhé! CHỌN SỐ TÀI KHOẢN >>>Xem thêm Quy định nội bộ về cho vay tiêu dùng của công ty tài chính Vay tiền mặt, với hình thức thấu chi và cho vay trực tiếp, có tính chất linh hoạt nên nhu cầu vay lớn, một khoản vay không có tài sản bảo đảm thường là 1-10 triệu đồng và quay vòng trong 30 ngày, hoặc lên tới 70 triệu đồng trong 3 năm, tùy theo lịch sử tín dụng. Do vậy, đây là mảnh đất “màu mỡ” cho các CTTC phát triển dịch vụ.
  http://hallaomegi.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=5842
  Lựa chọn khoản vay: Lựa chọn khoản vay và kỳ hạn Vay siêu nhanh trên app MB Bank là app vay siêu tốc, cấp tốc mới được ra mắt của ngân hàng MBBank, app này cung cấp đa chức năng cũng như tiện ích giúp cho khách hàng có thể giải quyết nhanh chóng những nhu cầu về giao dịch tài chính. Đối với gói vay theo thu nhập: Thời gian vay sẽ kéo dài hơn (từ 14 – 30 ngày). Đối với gói vay nhanh thời gian tối đa 14 ngày.  Vay tín chấp bằng lương tiền mặt khoản vay lên đến 10 lần lương và tối đa 70 triệu. Vay tiền ngân hàng theo bảng lương với hồ sơ thủ tục vô cùng đơn giản, Vay không cần thế chấp tài sản, không cần bảo lãnh của đơn vị đang công tác. Tư vấn miễn phí, cho vay trực tiếp không qua trung gian.

 3. Its like you learn my thoughts! You seem to know a lot about
  this, such as you wrote the e-book in it or something.
  I believe that you can do with a few % to force the message home a little bit, but other
  than that, that is wonderful blog. A fantastic read.
  I will definitely be back.

 4. I absolutely love your blog and find the majority of
  your post’s to be precisely what I’m looking for.
  Would you offer guest writers to write content available for you?
  I wouldn’t mind writing a post or elaborating on some of the subjects you write concerning here.
  Again, awesome blog!

 5. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and
  wanted to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts.

  In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 6. I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your blog
  and check again here regularly. I’m quite sure I’ll learn a lot of new stuff right here!

  Best of luck for the next!

 7. I’ll right away grab your rss feed as I can’t in finding your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter
  service. Do you’ve any? Please allow me know so that I
  could subscribe. Thanks.

 8. Attractive portion of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I acquire actually loved account your blog posts.
  Anyway I will be subscribing for your augment or even I success you access consistently
  rapidly.

 9. First off I want to say awesome blog! I had a quick question which I’d
  like to ask if you don’t mind. I was interested to know how you center yourself and clear your head before writing.
  I’ve had a tough time clearing my thoughts in getting my thoughts out.
  I do take pleasure in writing but it just seems like the first 10
  to 15 minutes are usually lost just trying
  to figure out how to begin. Any ideas or hints? Appreciate it!

 10. скачать казино brillx
  бриллкс
  Не пропустите шанс испытать удачу на официальном сайте бриллкс казино. Это место, где мечты сбываются и желания оживают. Станьте частью азартного влечения, которое не знает границ. Вас ждут невероятные призы, захватывающие турниры и море адреналина.Играя на Brillx Казино, вы можете быть уверены в честности и безопасности своих данных. Мы используем передовые технологии для защиты информации наших игроков, так что вы можете сосредоточиться исключительно на игре и наслаждаться процессом без каких-либо сомнений или опасений.

 11. MarioSpeem </